SIIJ, desfiinţată de Camera Deputaţilor

George Marinescu
Politică / 21 februarie 2022

SIIJ, desfiinţată de Camera Deputaţilor

Proiectul de act normativ va fi înaintat Senatului, care este for decizional

Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a trecut de plenul Camerei Deputaţilor, cu 205 voturi pentru, 90 voturi împotrivă, o abţinere şi un deputat nu a votat. Iniţiativa de act normativ ce are avize pozitive atât de la Consiliul Legislativ cât şi de la Consiliul Superior al Magistraturii va fi înaintată Senatului, care este for decizional cu privire la acest proiect.

Imediat după votul din plen, Dan Barna (USR) a spus: "Astăzi a vorbit de la acest microfon fantoma lui Liviu Dragnea hăhăind de bătaia de joc arătată românilor. (...) Discursul majorităţii parlamentare a fost despre «cum să ne facem judecători pe nume personal» (...). Majoritatea această ridicolă a mai dat încă un picior în spate justiţiei din România".

Dezbaterile au fost aprinse în plenul Camerei Deputaţilor cu privire la respectivul proiect legislativ.

Înainte de intrarea în dezbateri, deputatul Stelian Ion - vicepreşedinte al USR, fost ministru de justiţie - a propus scoaterea de pe ordinea de zi şi trimiterea, pentru trei săptămâni, a proiectului de lege la Comisia juridică, până când Comisia de la Veneţia va emite o nouă opinie cu privire la textul supus votului parlamentarilor.

"Din punctul nostru de vedere nu avem de a face cu desfiinţarea ci cu transformarea SIIJ într-un mecanism mult mai puternic şi mai nociv. Am sesizat Comisia de la Veneţia şi solicităm aşteptarea acestui aviz, pentru că cea mai mare parte a magistraturii nu acceptă acest mecanism. Asociaţii importante ale magistraţilor s-au opus înlocuirii SIIJ cu acest mecanism mai nociv, guvernul nu a respectat termenul imperativ de 30 de zile privind transparenţa, iar graba cu care acţionează Parlamentul este sub semnul întrebării", a afirmat Stelian Ion.

Propunerea sa a fost respinsă cu 81 de voturi în favoarea amânării, 139 împotrivă şi 2 abţineri.

La dezbaterile generale, Stelian Ion a reiterat faptul că aprobarea unui astfel de proiect legislativ reprezintă o greşeală şi o întoarcere în perioada 2000-2004.

"Ne întoarcem la perioada Adrian Năstase-Rodica Stănoiu, când se instrumentau dosare prin indicaţii date de la partid, prin timorarea magistraţilor care nu acceptau să protejeze baronimea de partid. În perioada aceea a funcţionat reţeaua ticăloasă coordonată de politicieni din PSD, cum ar fi Cătălin Voicu. Ce nu a îndrăznit să facă nici Liviu Dragnea, face actuala guvernare. Toate obiectivele pe care şi le-au propus cei care au înfiinţat SIIJ sunt bifate şi de actuala guvernare, printre care aceea privind numirea procurorilor care anchetează magistraţii şi atragerea competenţei de la DNA la alte parchete pentru anumiţi politicieni. E o bătaie de joc la adresa instituţiilor europene. Constat că ministrul Cătălin Predoiu a depus armele înainte de a lupta pentru susţinerea variantei corecte, s-a consultat doar cu o mică parte, dar influentă, a magistraturii care îşi doreşte protecţie pentru magistraţi, la fel cum unii politicieni îşi doresc protecţie în faţa justiţiei. Daca trece acest proiect îl vom contesta la Curtea Constituţională", a spus Stelian Ion.

În replică, deputatul liberal Cristina Trăilă a arătat că actualul proiect legislativ respectă Opinia emisă în anul 2018 de Comisia de la Veneţia privind instrumentarea dosarelor respective de către procurorii cu experienţă şi că are şi aviz favorabil din partea CSM, singurul organism menit să vegheze la garantarea independenţei justiţiei.

De partea lui Stelian Ion s-a situat fostul lider liberal, Ludovic Orban, care a reiterat că prin noul proiect legislativ SIIJ nu se desfiinţează, ci se merge pe o formulă propusă de UDMR, care constituie "praf în ochii" cetăţenilor şi instituţiilor europene.

"Desfiinţarea SIIJ e prevăzută în MCV, e o reformă-condiţionalitate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Să nu credem că, dacă unii încearcă să ne insulte inteligenţa, analiştii serioşi nu vor înţelege că e de fapt praf în ochi şi că SIIJ nu se desfiinţează", a spus Ludovic Orban, liderul noii formaţiuni politice Forţa Dreptei.

Fostul şef al PNL şi cei de la USR au fost contrazişi de Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD, care a afirmat că se aştepta să asiste la un consens în Parlament referitor la proiectul privind desfiinţarea SIIJ.

"Un antevorbitor spunea că USR s-a luptat foarte mult pentru desfiinţarea acestei secţii. Aşa e: USR-ului îi place să se lupte, dar să nu aibă finalitate nimic (...). USR se luptă pentru SIIJ; nu pentru desfiinţarea ei, ci pentru menţinerea ei. Dacă SIIJ se desfiinţează, USR nu mai are pentru ce să se lupte. Acest proiect a făcut obiectul a trei avize ale Comisiei de la Veneţia şi principala critică e însăşi existenţa secţiei speciale şi nu competenţa la un parchet sau altul. CSM a votat cu 11-8 acest aviz, fără observaţii. Practic este primul proiect propus Parlamentului care întruneşte avizul CSM. Trei din şase asociaţii ale magistraţilor susţin proiectul, 2/3 din CSM susţine proiectul care îndeplineşte şi cerinţa Comisiei de la Veneţia privind procurorii cu experienţă. Aşteptarea unui al patrulea aviz de la Comisia de la Veneţia nu ar însemna decât tergiversare. Practic cer acest aviz cei care în anul 2020 susţineau desfiinţarea SIIJ prin ordonanţă de urgenţă, fără niciun aviz al comisiei respective. (...) Practic nişte incapabili profesional şi politic ne explică ce ar trebui să facem, eventual să facem ca ei, adică nimic. Or, aşa ceva nu se poate", a spus Alfred Simonis.

La dezbaterea pe articole toate cele 73 de amendamente respinse de Comisia Juridică şi propuse de USR şi AUR au fost respinse şi de plenul Camerei Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa li se usuce mana cu care au votat desfiintarea!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb