Silvicultorii solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge PL-x nr. 143/2023, prin care a fost modificată şi completată OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, şi să o atace la Curtea Constituţională a României, deoarece în opinia lor acest act normativ încalcă flagrant prevederile Constituţiei.
Federaţia Sindicatelor Silva precizează într-un comunicat de presă remis Redacţiei că obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de membrii acestei organizaţii nu privesc încălcarea principiului bicameralismului asupra căreia s-a pronunţat deja CCR, în 14 iunie, când a respins sesizarea formulată de parlamentarii USR.
Sindicaliştii susţin că actul normativ adoptat recent de Parlament a fost adoptat fără a avea ataşat avizul obligatoriu al Consiliului Economic şi Social, fără a avea o evaluare a impactului socio-economic, impactului financiar şi a impactului juridic. În obiecţiile de neconstituţionalitate formulate, Federaţia Silva mai arată că prin modificările adoptate s-a deturnat "sensul calităţii de administrator al bunurilor proprietate publică a statului, cu impact negativ garantat asupra pădurilor proprietate publică şi economiei naţionale, ştirbindu-se interesul naţional raportat la actul de administrare al fondului forestier sub toate componentele acestuia, inclusiv valorificarea/ comercializarea productelor proprietăţii publice de interes naţional".
Silvicultorii afirmă că numărul total de întreprinderi publice care urmează a fi afectate de prevederile noului act normativ, după ce acesta va fi promulgat şi va intra în vigoare, se ridică la peste 230 de regii autonome existente la nivel naţional şi peste 1500 de regii publice de interes local.
Printre regiile statului care ar urma să inbtre sub incidenţa noii legi a guvernanţei corporative se numără Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, Autoritatea Rutieră Română, Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română, susţine Federaţia Silva.
În comunicatul citat, sindicaliştii mai arată că Romsilva administrează în prezent o suprafaţă de 3,1 milioane hectare păduri proprietate publică a statului (48% din fondul forestier naţional), la care se adaugă 1,1 milioane hectarea păduri aparţinând altor categorii de proprietari, pentru care se asigură administrarea şi serviciile silvice. Silvicultorii precizează că regia funcţionează pe bază de autogestiune, în condiţii de eficienţă economică, înregistrând în fiecare an profit şi fiind un contribuabil major la bugetul de stat. Ei consideră că divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale va pune în pericol administrarea pădurilor proprietate publică a statului prin neasigurarea resurselor necesare gestionării durabile şi unitare a fondului forestier şi va conduce la afectarea a zeci de mii de locuri de muncă din zona de administrare, exploatare, transport şi prelucrare a lemnului, generând un impact socio-economic semnificativ, majorarea cheltuielilor statului şi diminuarea veniturilor la bugetul naţional.
Amintim că aprobarea acestei legi privind generalizarea guvernanţei corporative în companiile şi regiile autonome ale statului reprezintă una dintre reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care trebuie îndeplinit înainte de aprobarea de către Comisia Europeană a plăţii cererii cu numărul 3, cererea ce ar urma să fie înaintată instituţiei de la Bruxelles în cursul lunii iulie, potrivit lui Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Alex S în data de 22.06.2023, 08:57)
Bineinteles ca se opun. Prefera guvernanta opaca, sa continue taierea in voie a padurilor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2023, 15:58)
Le ia cașcavalul...Foarte bine!
3. majoritatea sunt hoți de lemne
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2023, 19:10)
NU exista tăiere ilegală fără largul concurs al pădurarului de ocol ! Legea e buna, sa vedem și cum se aplica...