Sima îşi continuă şarada, dar nu mai nedumereşte

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 octombrie 2012

Sima îşi continuă şarada, dar nu mai nedumereşte

UPDATE > Sima ar fi in Italia

Potrivit ultimelor informatii, Cristian Sima s-ar afla in Italia, mesajele sale fiind doar deviate prin Cluj. Sima poate sa fie in miscare, iar locatia sursei mesajelor sale sa se mai schimbe, in urmatoarea perioada.

Foarte posibil să nu fi fost în Islanda (Reykjavik), ci în România (Cluj)

Din 5 octombrie, pe site-ul internet de închirieri http://www.sublet.com, figurează acest inconfundabil anunţ de mică publicitate:

"my name is cristian sima, you can google my name and you will find millions of pages.I am a retired stocks broker 51 y old and i want to rent apartment and car for at least 3 months. I am actually in reykjavik you can call me to show me the apart­ment".

Desigur, în locul expresiei "I am a retired stocks broker", Sima ar fi trebuit să folosească expresia "I am a broken stocks broker".

Dar, dacă omul minte cum respiră, atunci nici nu-şi mai dă seama când minte şi când nu.

Am mari dubii că Sima ar fi în Islanda, deşi aşa a rezultat şi din emisiunea de la Realitatea TV, unde am venit vineri şi am plecat sâmbătă, pentru că Sima a intrat în direct şi fiind noctambul, avea chef de vorbă la început, confirmând ceea ce găsise regia emisiunii, că numărul de telefon de pe care purta convorbirea este din Islanda şi confirmând că el s-ar afla în Islanda.

Asta este deosebirea dintre televiziune şi presa scrisa: la televiziune, politeţea şi presiunea dialogului te silesc să înghiţi gogoşi pe nemestecate; în presa scrisă, însă, eşti obligat să iei în calcul toate posibilităţile.

Nu exclud să fie la Reykjavik, dar dacă într-adevăr se teme de vreo ameninţare (nici asta nu exclud), atunci n-ar fi rentabil să-şi dezvăluie locul de refugiu, numai şi numai din ispita să intre în direct într-o emisiune TV (dar, gustul său să se afle în centrul atenţiei publice ar trebui să acrediteze chiar şi această variantă prostească).

Există, însă, numeroase posibilităţi ca Sima să creeze iluzia că s-ar afla în Islanda, deşi s-ar ascunde în alt loc: poate să-şi fi rutat (deviat) conexiunea, astfel încât doar să pară că e în Islanda; există softuri care generează automat IP-uri false; există zeci de site-uri pe internet care furnizează numere de telefon "paravan", înregistrate în zeci de ţări (între care şi Islanda), deşi convorbirea este purtată dintr-o altă ţară (de pildă, din România); şi în sfârşit, Sima poate să deţină o cartelă telefonică pre-pay, din Islanda, pe care să o fi activat acum şi să vorbească din cu totul altă ţară.

Această din urmă variantă primeşte un plus de verosimilitate: din Islanda îşi accesa conturile de la WBS şi se pare că a continuat să tranzacţioneze online; totodată, IP-ul (seria de identificare a calculatorului) de pe care accesa fişierele de la WBS era din Islanda.

Interactivitatea lesnicioasă a convorbirii telefonice cu Sima, în cursul emisiunii TV de vineri-sâmbătă, fără întârzieri între replici, sugerează, însă, că nu s-ar fi aflat prea departe, în spaţiu - o observaţie ageră chiar a moderatorului emisiunii Ion M. Ioniţă.

Putem confirma că este posibil ca, în noaptea aceea, Sima să fi vorbit, de fapt, de la Cluj.

În dimineaţa aceea, între orele patru şi cinci, pe site-ul BURSA, au fost postate două mesaje semnate "Boacter" (într-un argou de puşcărie, "boacter" înseamnă poliţist), pe care i le atribui lui Sima, atât datorită a ceea ce scrie, cât şi datorită stilului - le reproduc în continuare:

"2. După turul tv.suma-i mare, Mache??

(mesaj trimis de Boacter în data de 12.10.2012, ora 04:01)

Sima cu o expertiză certă-n piaţă nu a fugit nicăieri cu banii,discreţionari lăsaţi la mâna lui !!! Ori înspre mormânt(orgoliu-i MARE),ori revine spăşit şi UMIL,cu explicaţii pertinente!

3. Învăţăturile lui C.S. către fiul său Mache

(mesaj trimis de Boacter în data de 12.10.2012, ora 04:46)

Cnf. contractului ne judecăm în Virgine ! Bani au fost şi vor mai fi, dormi liniştit !!(extras testamentar al unui om care nu a murit şi se întoarce )"

Cele două mesaje sunt trimise de la Cluj.

Clujul este mai aproape de Bucureşti decât Reykjavik-ul, ceea ce ar explica lipsa întârzierilor în replicile lui Sima, din cursul emisiunii.

Desigur, este posibil să fi plecat, între timp, de oriunde s-ar fi aflat în acel moment, fie Cluj, fie Reykjavik.

Important, însă, nu este unde se află Sima, ci faptul că ne-am cam lămurit că şi-a înşelat clienţii, că a pierdut banii încălcând contractele, că a încălcat legile atât în calitatea de preşedinte de bursă cât şi ca broker şi că nu prea este dispus la regularizarea situaţiei în conformitate cu normele legale.

Astfel că, vor fi fiind sau nu reale ameninţările pe care le invocă drept motiv al fugii sale, ceea ce are certitudine este că fuge, cel puţin implicit, de Procuratură.

Unii clienţi nu au fost atenţi că încheie contractele cu un off-shore, din cauză că, în discuţiile premergătoare, se vorbea despre "WBS", fără să fie precizat "România" sau "Holding" (WBS România este o cunoscută casă de brokeraj, autorizată de CNVM).

Raportările care evidenţiau rezultatele investiţiilor erau trimise de angajaţi ai WBS România, întărind confuzia (la o examinare mai atentă, în încercarea de şantaj la adresa ziaristului BURSA, care i-a luat interviul publicat la 3 septembrie, rezultă limpede că era conştient de confuzia pe care el o iniţiase deliberat).

Tranzacţiile au fost realizate de Sima, cu "mânuţa" lui (conform propriei mărturii, din emisiunea TV în care a intervenit), iar rezultatele au fost falsificate, pentru că nu ilustrează pierderile de care pomeneşte acum.

Asta înseamnă că angajaţii WBS România, care transmiteau rapoartele clienţilor, fie le preluau falsificate de la Sima însuşi, fie le falsificau în WBS Romania.

Asta i-a deschis lui Sima posibilitatea şi să îşi transfere banii din conturile clienţilor, în propriul cont şi să facă tranzacţii, în nume propriu, ceea ce i-a permis ca, în eventualitatea câştigului, să şi-l însuşească total şi să returneze capitalul gol, în contul clientului.

Desigur, atunci când a pierdut, a intrat adânc în investiţiile clienţilor.

Probabil că acesta este mecanismul pierderii, care nu se deosebeşte cu nimic de hoţia în stare pură.

Lăsând la o parte imoralitatea faptului că preşedintele unei burse tranzacţionează el însuşi pentru el şi clienţii săi, combinaţia lui cu WBS România nu ţine de Insulele Virgine, ci de România, de CNVM-ul de aici şi de justiţia noastră.

Normele europene descriu noţiunea de "centru de activitate", în vederea fiscalizării activităţii; în cazul lui Sima şi al off-shore-ului său din Insulele Virgine, centrul de activitate este WBS România.

Preferaţi să fie Sibex?

Să vedem dacă autorităţile noastre se dumiresc.

POST SCRIPTUM 1

Există cititori care nu mă simpatizează (am aflat, cu surprindere, de la televizor, că mama domnului Sima crede că îl urăsc şi că şi el îmi atribuie rolul determinant în falimentul şi fuga lui) şi care s-au bucurat că am fost şi eu furat - "Uite cine ne învaţă piaţă de capital, un bou!"

Oricum, bou e mai bine decât oaie, iar oaie, mai bine decât vierme.

Dincolo de carenţele de caracter ale celor care se bucură când te calcă hoţii, dincolo de dificultăţile de înţelegere că furtul unuia nu are nimic de a face cu verticalitatea altuia, dincolo de faptul că doar scriu despre piaţa de capital, fără să am pretenţia că învăţ pe cineva, ceva, - dincolo de toate astea -, îi asigur că le pot înţelege bucuria, pentru că, într-adevăr, situaţia are umorul său.

Dar, nu este nici prima oara când pierd bani şi nu este nici cea mai mare sumă pe care am pierdut-o vreodată; în comparaţie cu golirea tuturor conturilor ziarului BURSA prin hoţia Ministerului Finanţelor, în 1995, asta nu-i decât o pişcătură de ţânţar.

Mă bucur ca vă bucuraţi, în definitiv, sunteţi cititorii noştri.

Succes!

POST SCRIPTUM 2

Lipsa de caracter a domnului Cristian Sima, manifestată în relaţiile sale de afaceri, îi permite să includă detalii ignobile, în misivele sale, în care "vrea să îşi urle adevărul", detalii cu care îşi ruinează credibilitatea "realităţilor cutremurătoare" despre care anunţă că ar vrea să scrie timp de două luni.

Ce fel de bărbat poate să fie cel care descrie publicului un episod ca acela despre doamna Mociorniţă, aşa cum o face Sima?!

L-am mai auzit direct, din gura lui, povestindu-l cu mândrie, dar nu i-am dat atenţie - era o discuţie oarecare.

De fapt, ce-ar vrea el să spună, acum?

Ce relevanţă are asupra "tabloului" politic, social, de afaceri, din mintea lui Sima?

În pofida pagubelor pricinuite, a minciunilor şi a noroiului cu care împroaşcă, omul acesta cred că suferă şi cred că trebuie tratat cu compătimire.

Desigur, asta nu îl exonerează de rigorile legii.

POST SCRIPTUM 3

În încercarea să mă coboare în deriziune, (după ce se joacă pe toate părţile cu minciuna despre dantura mea, ca să mă arunce "în gura presei"), Sima se compară cu mine, folosindu-se de convingerile mele care ţin de libertatea de conştiinţă:

"În toată povestea asta Make are un rol determinant, voi reveni asupra, dar el măcăr a recunoscut cu nonşalanţă că nu e evreu sau creştin, e ateu, adică fără de Dumnezeu. Nu ştiu dacă cineva îmi va putea ierta păcatele dar eu măcar am cui să cer iertare."

Desigur, sare în ochi eroarea - nu am "recunoscut" niciodată că n-aş fi evreu, ar fi şi caraghios, chemându-mă Goldstein, să afirm că nu, eu nu sunt evreu, numai tata a fost.

El vrea să spună că am "recunoscut" că nu sunt iudeu (de credinţă iudaică); în fapt, am afirmat-o public, sunt ateu.

De aici, îi place să explice că sunt "fără de Dumnezeu", care înseamnă, însă, şi altceva - înseamnă că aş fi imoral.

Voluta asta de limbaj este ilustrativă pentru "adevărul" pe care Sima vrea să şi-l "urle": hoţ şi fugar, bătându-şi joc de oameni care l-au simpatizat (măcar la un moment dat), el spune că, spre deosebire de mine, are cui să-i ceară iertare pentru păcatele sale.

Într-adevar, fiind ateu, nu am cui să cer iertare.

Iată de ce nu-mi permit să fur, să ucid, de ce mi-am respectat părinţii, de ce nu-mi permit să mint (mă rog, stau mai slab cu râvnitul la femeia altuia şi la tot capitolul ăsta, dar, între noi fie vorba, cred că o mâna omenească a exagerat Porunca).

De aia nu o fac, că n-am cui să cer iertare - mi-e frică de propria judecată, care nu cunoaşte iertarea.

Sima crede că, dacă este creştin, este şi iertat.

Nu, dragul meu, confunzi, ăsta nu este creştinism, ci tâlhărie chiar şi pe raporturile tale cu Dumnezeu.

Oare de ce să mă mai mir că-ţi minţi propria mamă?

Compromiterea mea face parte din modul cum şi-a conceput explicaţia asupra furtului, pentru că, aşa cum o arată, mi-a rezervat "un rol determinant" (frate! eu sunt cel care a furat?!).

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. dati.l afara din televizoare pe papagal

    1. Bine ca nu a fugit cu dintii lui MAKE.

      Super-sima-men e intr-o vila langa Bucuresti si se tavaleste pe burta de ras de dimineata pana seara tarziu de cati fraieri pica in spectacolul media .

      Daca spune ca "e pe luna dar pe partea care o umbreste pamantul si d-aia nu se vede" se vor gasi ziaristi si cnvm-misti care sa creada lucrul asta si sa il verifice.

      Soviani e purtatorul de cuvant. Parca am mai intalnit buzdugane de astea umane trimise inainte cu mesajul presedintelui pe la AGA si povesti de adormit copii. 

    Inteligent, dar idiot, cult, dar imoral, crestin, dar ticalos.

    ESTE IMPORTANT CA TI-AI FACUT DANTURA PE BANII LUI !!!

    1. adevarat, make e ateu, dar cu frica de dumnezeu, fara misto, motiv pentru care il iubim, prieteni sau dusmani

    Sima, sa-ti amintesti de raul care l-au facut unor oameni fara motiv si cum te comporti cu cei din hurul tau! Tot ce ti se intampla, meriti pe deplin.

    prea multa atentie pentru un om de nimic

    'Boacter" e fana clujeana cu buric simpatic a lui Sima. Nu fiti naiv dom' Make...

    Da, aia cu Mociorniţa şi asta cu ateul sunt ignobile, de valet alungat care-şi povesteşte stăpânul, de fost prieten căruia ai făcut imprudenţa să i te confesezi.

    Atât doar că şi Sima şi Goldstein sunt valori pe care nu ne permitem să le pierdem (din vedere). 

    Sima se afundă, e păcat că începe s-o facă şi Goldstein. Le va fi greu, unuia s-o scrie, celuilalt s-o editeze - mă refer la "carte". 

    Un adevărat ateu nu se închină nici dracului, chiar dacă acesta are cinci mii de ochi. Dă-i naibii de 5000, pierdeţi imagine de 100000, dacă altfel nu pot să vă conving, domnule Goldstein! 

    Cât despre Italia, vedeţi opinia mea din 11 10 2012 şi căutaţi etimologia argoticului "uşchire". 

    Intr-o notă mai umoristică, l-am văzut la TV pe expansivul evreu Solomon Marcus povestindu-i flegmaticului cuman Neagu Djuvara cum, la 15 ani, fiind discriminat de legionari, a citit "Sara pe deal" (de Eminescu, ca să vă încreţiţi) şi s-a simţit atras de România cu o mână şi împins cu o alta. L-am înţeles pentru că la 15 ani, ascultând "Sara pe deal" descântată de Sadoveanu, am început să fiu atras de Sara. Recomandarea mea e să citiţi poezia şi, lăsându-vă fascinat de profunzimea cuvântului "deal" (în accepţia definiţiei dată de mine cândva: dealer - om nebun alergând pe dealuri), să fiţi primul care-l iartă public pe Sima. Veţi reveni pe plus cât ai clipi, dacă altfel nu pot să vă conving, domnule Goldstein! Veţi redeveni Make.

    Tudor Vasiliu 

    1. Ar fi o trufie sa-l "iert", in schimb, am declarat-o, deja, il compatimesc (chiar cred ca are o problema patologica).

      De la bani mi-am luat adio de mult, am spus-o si pe asta, dar nu inseamna ca nu fac plingere penala. 

      Nu am unde sa ma afund; nu-s legat in nici un fel, disperarea cu care cauta ceva cu care sa ma santajeze si nu gaseste, tocmai asta arata - vede ca nu ma poate prinde cu speranta ca mi-as recupera banii si ca nu ma poate opri cu nimic din demersul jurnalistic. 

      Multumesc pentru grija. 

      dle.Goldstein ca ati fost amestecat in aceasta poveste.

      La fel de incorecta e pozitia celor care se bucura de necazul dvs. Probabil e in gena romanului sa se bucure de necazul aproapelui sau. Urata gena ! 

      Esti dezgustator ! Sa-ti amintesc de mesajul trimis direct printr-un articol sambata noaptea ? Acela cu Sima cine a venit la tine acasa ? Oare cum ti-ai luat adio de la bani demult daca esti acolo sa faci fotofrafii sau disperat incat folosesti presa in scop personal? In plus esti si taran incult in momentul in care ai investit cunosteai riscul si ti l-ai asumat asa ca shut fhe F up si nu-ti mai bate joc de Ziarul Bursa si cititorii ei care nu dau doi lei pe opiniile tale si problemele tale personale ! era frumos daca pierdeai tot ce ai sa inveti sa respecti societatea in care traiesti !

      Make este foarte tare cand prinde un subiect de senzatie. Iar Sima se zbate ca pestele pe uscat vorbind despre toate subiectele posibile, despre toti oamenii importanti pe care i-a cunoscut, cu exceptia unuia singur: De ce dadea el extrase de cont false clientilor. Iar in final, pentru asta va infunda el puscaria. Pentru un banal furt si fals in acte publice. Restul... o perdea de fumigene

    Sima a fost si este un bufon penibil. Am fost deseori indignat de aberatiile pe care le emitea la Tv sau in diverse ocazii, despre marea salvare pe care o ofera investitorilor derivatele si forexul. Adica exact acele instrumente care au provocat criza! A incercat disperat sa atraga in jocul sau inconstient piata de capital din Romania, venind cu acele aere de om ce a lucrat afara si arata acum bastinasilor inepti ce inseamna marea finanta mondiala. Avand insa mai multe exemple anterioare, gen Maria Vlas sau Anastasiu Virgil, stiam cat de gaunosi sunt acesti anonimi veniti aici sa se laude cu marea lor experienta internationala. Nu ma mira deloc esecul lui Sima, ma mira insa ca nu este pus la punct mai categoric. Dupa ce a pierdut banii ca un amator, dupa ce a dus BMFMS aproape de faliment, vine bufonul sa o faca iar pe desteptul! Si unii il mai si cred! Politia si procuratura, acolo trebuie sa dea explicatii Sima, nu la TV!

    D-le Make,

    Ma numar printre cititorii fideli ai ziarului si ai dumitale. De cele mai multe ori am fost intru totul de acord cu opiniile si pozitia ziarului. Si de data asta cred ca atitudinea adoptata de "Bursa" este cea corecta. Totusi, nu-mi pot stapani un sentiment de stanjeneala, observand unde s-a ajuns cu "dezvaluirile" senzationale din intimitatea unor fosti prieteni. 

    Si, pentru ca tin cu ursul, inclin sa cred ca dupa publicarea incercarii de santaj a lui Sima, urmata de o perioada de tacere, timp in care acesta isi aranja plecarea, cand a izbucnit scandalul, ai avut de ales: trec sub tacere detalii compromitatoare care ar face mult rau, sau ma pun in slujba adevarului si spun tot ce stiu.  

    Cred ca numai in felul asta poate fi explicata implicarea dumitale in nenumaratele emisiuni ale televiziunilor, care sunt, de altfel, singurele beneficiare ale acestui scandal, care l-a facut mare jurnalist pe Radu Soviani.

    Cat despre Cristian Sima, toti care l-au cunoscut sunt unanimi in a-i aprecia calitatile si priceperea. Probabil, fiind sub influenta lui Bachus, care inhiba instinctul de conservare (asta-i principalul efect al alcoolului - anihilarea instinctului de autoprotectie), s-a lansat in niste pariuri cu un risc enorm, gresite. Nu cred ca a avut vreun moment intentia de a-si pacali amicii. 

    1. Poate toti cei care nu sunt traderi sunt unanimi in a-l aprecia. Cei care sunt traderi... il apreciaza mult mai putin, pentru ca sima nu are deloc disciplina financiara absolut necesara unui trader. Adica, orice trader poate pierde bani, dar un trader bun nu se "curata'.

      OK, asteptati ziarul de miine si va veti schimba parerea.

      Nu-l cunosc pe Sima altfel decat din descrierile celor care l-ati intalnit.

      In schimb stiu ce efect poate avea alcoolul asupra unor minti sclipitoare. Din aceasta cauza mi-am permis sa va dau tuturor circumstante atenuante. Daca am gresit imi cer scuze ! 

      Nimeni nu se poate indoi de cuvantul unui preot,chiar si atunci cand spune ca termenul de bollocks inseamna de fapt preot sau tampenii,nu testicule."Trebuia sa aterizam imediat dupa rasarit.Daca mai stateam 2-3 ore,soarele ar fi incins invelisul balonului si am fi continuat sa zburam dincolo de Groenlanda,in inima Arcticii,unde nu puteam fi gasiti de nici o echipa de SALVARE "

      daca va uitati la primele scrisori ale lui sima, o sa vedeti ca EL povesteste ca din 2008 a inceput sa "coafeze' adevarul.

      Banuiesc ca de fapt e mai de demult, si "coafatul" s-a tot marit. pana ce n-a mai ramas niciun banutz.  

      Intentia de a ne atrage sa citim si numarul de maine a ziarului este absolut inutila. Sunt sigur ca toti semnatarii acestor comentarii vor citi ziarul de maine, ca si pe celelalte.

      Remarcabil ar fi ca Make sa ne deconspire ce va fi relevant in legatura cu Sima astfel incat sa ne schimbe sau sa ne confirme parerea pe care deja o aveam ! 

      Exista, deasemenea, si suspiciunea ca amicii lui Sima in cautarea unor castiguri usoare, pentru a evita taxarea de catre fisc, sa accepte riscul de a pierde investitia, in speranta unui castig mult mai mare ulterior.

      Deci, se pare, ca exista o complicitate intre escroc si escrocati, care l-a facut pe Sima sa decida cum va proceda in continuare.

      Astfel, toate pretentiile, de acum, ale unor asa zisi pagubiti, sunt total neavenite, nefiresti si necredibile. 

      Nu, nu stiti...

      Sima, du-te la doctor.

      Vorbesc serios. 

      Deci dat fiind ca firma hotului era domiciliata intr-o zona offshore, toti clientii firmei, discretionari, ne-discretionari, cei care si-au platit taxele si cei care nu, sunt pusi in aceeasi oala???

      Nu prea cred ca o sa fie de acord d-nii procurori. 

    Mai Make, esti cam negru-n ceru gurii !!

    Deformezi faptele dupa cum iti convine !

    E prea mic pentru Sima !! Vierme ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb