Simtel înregistrează o triplare a profitului net la nivel consolidat în primul trimestrul 2024

T.B.
Piaţa de Capital / 21 mai

Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team

Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team

Simtel Team (BVB: SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, raportează, la nivel consolidat, venituri operaţionale de 45,9 milioane de lei în primul trimestru din 2024, în scădere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit net de 5 milioane de lei, o apreciere cu 199% comparativ cu primele trei luni din 2023, se arată într-un comunicat al companiei, remis redacţiei.

Potrivit sursei, "Performanţa financiară înregistrată în primul trimestru al anului este în concordanţă cu aşteptările noastre şi reflectă evoluţia modelului nostru de business. Mai exact, începând cu 2024, Simtel trece printr-un proces de tranziţie către proiecte de capacităţi mari cu un mix diferit între soluţiile instalate pe teren faţă de cele instalate pe acoperişurile clădirilor. Acest lucru înseamnă că dimensiunea medie a proiectelor noastre aflate în lucru în prezent este de 4,4 ori mai mare decât cea a proiectelor implementate pe parcursul anului 2023. Conform estimărilor noastre, această tendinţă se va menţine şi în perioada următoare pentru noile proiecte ce se vor adauga portofoliului nostru de implementare. Prin urmare, veniturile şi cheltuielile bugetate pentru anul acesta vor avea o altă dinamică comparativ cu anii anteriori, una care presupune o creştere a veniturilor şi cheltuielilor în a doua parte a anului, în linie cu graficele de execuţie pentru noile proiecte de dimensiuni mari. Având în vedere toate aceste aspecte, suntem optimişti cu privire la realizarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an, contractele aflate în negociere sau deja semnate, alături de măsurile eficiente de gestionare a costurilor, oferind motive solide pentru a previziona încheierea anului conform aşteptărilor", a declarat Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team.

Rezultatele financiare la nivel consolidat includ performanţa înregistrată de Simtel Team S.A. şi companiile din grup, respectiv: ANT Power Energy SRL (51%), Simtel Solar SRL Moldova (100%), Agora Robotics SRL. (51%), Custom Soft Solution SRL: (29%), GES Furnizare SRL (62%), Pleşoiu Solar SRL (98,60%), Simtel Industrial Control SRL (75%), SMTL Solar Ianca SRL (100%), SMTL Solar Anina SRL (100%), SMTL Solar Giurgiu SRL (100%) şi SN Energie Company SRL (100%), informează compania.

În ceea ce priveşte stadiul proiectelor privind parcurile fotovoltaice proprii, în primele trei luni din 2024, Simtel a achiziţionat două proiecte aflate în stadiul de gata de construcţie, Salonta şi Iacobeni. Parcul fotovoltaic din Salonta are o capacitate instalată planificată de 5,35 MWp DC (putere maximă la nivelul panourilor), iar cel din Iacobeni are o capacitate instalată planificată de 5,38 MWp DC. Imediat după achiziţionare, cele două proiecte au intrat în etapa de implementare, arată datele comunicatului.

În prezent, Simtel deţine şapte proiecte de parcuri fotovoltaice, care la momentul finalizării vor avea o putere instalată totală de peste 80 MWp şi vor genera anual o producţie de peste 107 GWh. Dezvoltarea acestora decurge conform planificării, toate proiectele au Aviz Tehnic de Racordare (ATR) obţinut. În ceea ce priveşte autorizaţiile de construcţie, trei dintre aceste proiecte nu le-au primit încă, însă conducerea companiei estimează că acestea vor fi obţinute până la sfârşitul primului semestru al anului curent, conform sursei.

Referitor la activitatea de furnizare de energie electrică desfăşurată prin intermediul GES Furnizare SRL (GES), companie în care Simtel Team S.A. deţine o participaţie de 62%, în prezent, GES are încheiate mai multe contracte de furnizare, atât pentru anul 2024, cât şi pentru 2025. Pentru acest an, compania va avea 100 GWh în livrare, conform contractelor semnate, ceea ce confirmă evoluţia pozitivă a noi linii de business şi încrederea pe care partenerii companiei o au în serviciile pe care GES le oferă, indică sursa.

Totodată, echipa GES se află într-un proces de creştere accelerată, având ca obiectiv consolidarea echipei şi dezvoltarea portofoliului de clienţi şi servicii, viziunea companiei fiind orientată spre o dezvoltare sustenabilă a sectorului de energie verde din România şi din regiune, potrivit companiei.

Simtel Team este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din iulie 2021 şi se tranzacţionează sub simbolul SMTL. În prezent, compania se află în procesul de transfer pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti şi anticipează să finalizeze acest proces înainte de publicarea rezultatelor financiare aferente primului semestru din 2024, arată datele companiei.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Chiar daca au scazut veniturile peste 30% probabil ca anul asta si putin din cel viitor instalarea de panouri inca va mai dudui.E foarte curajos sa dai PER mai mare de 7-8 in conditiile unui business intr-un domeniu care se misca bine doar cativa ani.

    La profit au doar 1 mil in plus pe individual,irelevanta suma la nivelul mare al veniturilor.La consolidat au mult mai mare diferenta,5 mil in prezent.Deci per total profitul mai mare vine de la celelalte firme,nu e nicio data sa ne arate prin ce mijloc. 

    De la anul va fi majoritar busienss de producator de energie.La cum s-a prabusit si la ce aflux de energie verde se anunta aruncata la cat o fi numai sa se vanda va fi interesant sa ne ofere niste proiectii despre ce profituri spun ei ca vor face.

    Foarte dificil pentru investitori sa fie prinsi in tranzitia asta intre un tip de afacere si cel care va urma,de la servicii la productie,atat timp cat nu au elemente de la companiei despre cum va arata afacerea in noua configuratie,ce marje vizeaza. 

    1. ca o completare a ideii,vedeti ce roller coaster a fost la ELMA dupa ce s-a axat pe venituri din energie,ce volatilitate

      Supraproductia de energie e incorect spus, noi producem 7000 MW pe zi, cam la fel ca în ultimii 10 ani, problema gravă este consumul căzut ca urmare a reducerii masive în industrie.

      Vor sa se extindă și în R.Moldova

      Ce sa mai zicem atunci de Premier energy?!

      Pai putem zice ce pretul din IPO a fost supraevaluat si ca anul asta vor avea -35 ... -40 % la profit net fata de anul trecut. Deci pret tinta la 12 luni : intre 15-16 lei, in niciun caz 19,5 lei cat a fost in IPO.

      Numai ca pe Premier Energy, ca si pe Simtel, este si mult HYPE si unii cumpara numai asa, ca au eticheta cu energie verde, fara sa se uite la fundamente, la marja neta, la PER ... nuuuu, astea is prostii pentru ei, ei cumpara ca e TRENDY/COOL si/sau ca le-a spus nu stiu ce influencer pe youtube, facebook sau prin alte parti.... 

      PE face un hedge distributie gaze, furn+distr curent, productie curent. Sunt cam invers corelate si asa isi echilibreaza profitul. Asta prezent si viitor, ca pana acum au avut doar partea cu plus.E volatila tare piata energiei asa ca e greu de prezis cum va merge. Cel putin nu are toate ouale in acelasi cos, nu-i rea strategia lor.

      Pai SNN a dat scadere horror si nu scade deloc. BRD a dat scadere fata de +30 TLV si tot nu scade. DIGI, SFG e stratosferic etc etc toate sunt in pom dar cumpara fondurile in disperare. asa ca nu m-ar mira sa ajunga PE la 25 in cateva zile de la listare

      ce distributie de curent visezi la PE , ei au doar partea de furnizare

      Greseala mea, din graba am scris invers,a se citi gaze inversat cu curent(la gaze au ambele activitati)

    Deci azi se tripleaza simtelu la bevebeu?

    SMTL nu a fost in vizorul investitorilor in ultimele luni, deoarece nu a acordat dividende.

    Peste o luna nu exclud o revenire a cotatiei peste 60 de lei, mai ales ca din Raportul la Q1 rezulta ca vor mai anunta proiecte in perioada urmatoare, conform celor bugetate.  

    1. De unde sa dea dividend? Te-ai uitat in cash flow?

      Au un capex enorm proiectat la 70-80 MW cat isi propun ei. Nu ca nu au bani de dvd dar nu au nici 10% din cat colateral le trebuie pentru creditare, cu toate fondurile nerambursabile semnate. . Eu nu vad cine i-ar credita fara sa creasca equity. Probabil vor incerca si obligatiuni dar la asa afacere riscanta vine un cupon mare si greu de rambursat principalul din afacerea cu energie PV care arata mai mult Cool decat bine.

    Asteptam si aici ca la Arobs niste rapoarte pentru ridicat pretul,ca urmeaza sa aiba nevoie de cam multi bani.Cu profit doar pe hartie si asa scadere de venituri FCF e la podea.

    La 444 milioane evaluare care a fost si peste 500 voi nu ati produs un leu numerar,ati scazut cu 39% pe individual din activitatea de baza.Ciudat rau ca nu ni se spune nimic despre cum au mers firmele din perimetrul de consolidare,doar de-a valma in tabele.Iar din activitatea de montare am citit cateva trimestre ca dupa toate eforturile s-a ajuns la o echilibrare a trimestrelor ca venituri.Acum cand scad 39% brusc o dau cotita ca de fapt in a doua parte a anului urmeaza sa factureze proiecte mari.Ce incredere sa mai ai cand se sucesc dupa cum bate vantul prin venituri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb