Sindicaliştii cer capul lui Orăşanu

Ioana Rosenberg
Ziarul BURSA #Politică / 3 august 2006

Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) vor cere premierului demisia lui Răzvan Orăşanu de la conducerea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi solicită cercetarea acestuia de către DNA, a declarat ieri secretarul general al BNS, Matei Brătianu, într-o conferinţă de presă. Domnia sa susţine că Orăşanu are intenţia să închidă "Tractorul" şi "Rulmentul" din Braşov, "Electroputere" Craiova şi "Nitramonia" Călăraşi, pentru terenurile pe care sunt situate întreprinderile şi care atrag speculanţii imobiliari şi nu adevăraţii investitori.

La rândul său, pre-şedintele AVAS ne-a declarat: "Aceste acuzaţii mi se par nedemne de nişte oameni raţionali. Este adevărat însă că privatizatea AVAS întâmpină dificultăţi care impun decizii tranşante care au fost amânate de ani de zile". Domnul Orăşanu consideră că situaţiile întreprinderilor nu sunt similare. AVAS are în vedere să reia privatizarea fabricii "Rulmentul" şi există un investitor "serios" care ar vrea să preia "Rulmentul" cu tot cu datorii. În privinţa "Tractorului", domnia sa spune că este de neînţeles atitudinea sindicaliştilor care se opun negocierilor de privatizare cu "Mahindra", singurul producător de tractoare care s-a arătat până acum interesat să preia fabrica de la Braşov. "Tractorul", care are datorii de 500 de miliarde de lei vechi la furnizorii de utilităţi, beneficiază, conform spuselor domnului Orăşanu, de facilităţi, fără ca plata integrală a acestora să se poată realiza. Preşedintele AVAS ne-a mai informat că "Tractorul" are datorii de peste 6 mii de miliarde de lei vechi la stat.

Piaţa internă a tractoarelor ca creşte cu 50% după aderare, estimează Gheorghe Apostu

Gheorghe Apostu, preşedintele sindicatului "Dreptate şi Frăţie" de pe platforma "Tractorul Braşov" îl acuză pe Răzvan Orăşanu că "vrea să scoată de pe piaţă, în avantajul concurenţei, tractoarele produse la Braşov". La Braşov se produc, de 80 de ani, tractoare care au fost vândute în 120 de ţări. Liderul sindical susţine că cea mai mare piaţă de desfacere a "Tractorului" este cea a Statelor Unite, iar americanii intenţionează să majoreze comanda de o mie de bucăţi pe care o au în prezent. Domnul Apostu a spus că tractoarele pe care le produce uzina de la Braşov sunt omologate în Statele Unite şi urmează să primească şi omologarea pentru piaţa europeană. Liderul sindical a declarat că interesul domnului Orăşanu, pe lângă terenul uzinei, ar fi şi acela de a scoate de pe piaţa internă şi internaţională tractoarele româneşti. Gheorghe Apostu estimează o creştere de 50% a pieţei interne a tractoarelor după aderare, având în vedere sumele alocate ţării noastre de către Uniunea Europeană în vederea dezvoltării sectorului agricol. Domnul Orăşanu afirmă însă că "pentru fiecare tractor exportat, statul român pierde trei mii de dolari, deoarece preţul cu care acestea sunt vândute este cu mult mai mic decât costurile reale de producţie".

Metoda de vânzare pe active practicată de AVAS la "Electroputere"Craiova nu este decât o formă de lichidare

"Electroputere Craiova" se confruntă şi ea cu problema "vânzării care nu va aduce la masă competitori, ci speculanţi imobiliari", a declarat ieri Aurel Bojenoiu, preşedintele sindicatului "Electroputere". Cu toate că participă şi câştigă licitaţii internaţionale, uzina producătoare de echipamente electrotehnice de la Craiova nu mai are acces la piaţa naţională decât în proporţie de 1%, a spus domnul Bojenoiu. Aceasta din cauza reglementărilor care interzic întreprinderilor cu datorii la stat participarea la licitaţii. Domnul Bojenoiu consideră că această măsură este menită să distrugă întreprinderile, ele neputând fi productive şi să-şi plătească datoriile atât timp cât statul le interzice accesul la piaţa internă.

Reprezentantul sindicatului uzinei de la Craiova a mai spus că "această metodă de vânzare pe active practicată de AVAS nu este decât o formă de lichidare". Domnia sa propune vânzarea pachetului majoritar de acţiuni sau divizarea întreprinderii în entităţi juridce pe care să le vândă ulterior.

Interesul AVAS în privatizarea "Nitramonia" Făgăraş este generat de cele 400 de hectare pe care le deţine societatea

Sindicatul de la "Nitramonia" Făgăraş, reprezentat prin Lucian Cupu, susţine că cele cinci societăţi în care a fost iniţial divizată întreprinderea "au fost decapitalizate cu bună ştiinţă de către AVAS, în timp ce procesul de privatizare a fost tărăgănat". Domnul Cupu a spus că şi "Nitramonia" este şi ea exclusă de la licitaţiile organizate pe piaţa internă din cauza datoriilor către stat. Liderul sindicatului de la Făgăraş ne-a informat că valoarea totală a acestor datorii se ridică la 11 milioane de dolari şi include şi salariile restante de aproximativ 11-12 miliarde de lei vechi. În opinia domnului Cupu, există un interes în cadrul AVAS în lichidarea întreprinderii, generat de tentaţia celor 400 de hectare ale societăţii, evaluate în prezent la preţul de şase dolari pe metru pătrat.

Referitor la apelativul de "kamikaze" din cauză că ar fi "pus pe lichidarea întreprinderilor" atribuit de către liderul Blocului Naţional Sindical, domnul Orăşanu ne-a declarat că "privatizarea este o problemă urgentă, care impune decizii tranşante, deoarece acest gen de probleme nu pot fi amânate spre rezolvare după 2007".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb