Sindicaliştii contestă "dictatura parlamentarilor care îşi votează prime şi salarii"

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 22 decembrie 2005

Bogdan Hossu, preşedintele "Cartel Alfa": "În 2006 putem face o acţiune de protest care să blocheze Parlamentul"

Grevele şi protestele sindicale din anul 2005 anunţă acţiunile de protest ale anului viitor, din moment ce o parte din revendicările sindicaliştilor au fost amînate pentru 2006.

Înainte de toate însă sindicaliştii sînt deranjaţi de acţiunile sfidătoare ale demnitarilor care, potrivit declaraţiilor lui Bogdan Hossu, "şi-au votat zilele trecute printr-un consens total primele pentru sfîrşitul de an". Referendumul intern este acuzat de liderul sindical deoarece "e o dictatură ca o instituţie să-şi voteze singură drepturile care trebuie să facă obiectul unui referendum naţional". Domnia sa a menţionat că astăzi va adresa o scrisoare deschisă preşedintelui ţării prin care să oblige ca drepturile demnitarilor să fie supuse dezbaterii şi aprobării publice. "Constatăm că acea curea pe care trebuie să o strîngem are măsuri diferite pentru cetăţeni diferiţi, chiar dacă în Constituţie toţi suntem egali în drepturi", a afirmat Bogdan Hossu.

În replică, Lucian Bolcaş, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, ne-a spus: "eu nu pot comenta toate prostiile unor oameni care vor să îşi dea cu părerea chiar şi unde nu se pricep". Domnia sa a catalogat declaraţiile liderului sindical ca fiind "de rea credinţă" deoarece "în conformitate cu Constituţia e necesară votarea statutului parlamentarilor de către Parlament". Lucian Bolcaş a mai adăugat că "aşa cum există legea sindicatelor şi a conflictelor de muncă, este normal ca şi alte domenii să fie reglementate", iar în opinia domniei sale "parlamentarii vor rămîne demnitarii votaţi de cetăţeni, chiar dacă sînt unii care le rîvnesc funcţiile".

Teodor Meleşcanu, senator PNL, ne-a spus că "domnul Hossu vorbeşte prostii căci nu s-a votat nici o primă pentru sfîrşitul de an", adăugînd că "dacă găseşte dumnealui un sis-tem mai bun decît cel democratic prin care cetăţenii să fie reprezentaţi, este liber să-l pună în practică".

Reprezentanţii "Cartel Alfa" au cerut încă odată ca "funcţia sindicală să fie separată de cea politică" pentru ca sindicatele să-şi menţină credibilitatea în faţa membrilor.

Coagularea mişcării sindicale este respinsă de Bogdan Hossu, tot pe criterii politice. "Intenţia nu este de a crea un monopol sindical uşor de manipulat căci în acest caz ne-am face toţi pesedei sau peremişti", făcînd referire la acordurile încheiate în trecut de Blocul Naţional Sindical cu PRM şi de CNSLR "Frăţia" cu PSD.

Revendicările sindicale de anul viitor se vor concentra potrivit declaraţiilor sindicaliştilor pe obţinerea unui salariu minim pe economie de 4.300.000 lei vechi şi pe recalcularea pensiilor. "Deţinem informaţii potrivit cărora se doreşte indexarea tuturor pensiilor şi anularea recalculării acestora", a afirmat Bogdan Hossu care cere "pensii egale pentru condiţii egale de ieşire la pensie". Salariul minim pe economie trebuie să fie în opinia sindicaliştilor de 430 RON deoarece "indemnizaţia de şomaj este calculată în funcţie de salariul minim şi este foarte important să finalizăm în ianuarie negocierea cu patronatul şi Guvernul".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb