SINDICALIŞTII DE LA MECHEL - CÂMPIA TURZII: "Contractul cu Mechel trebuie desfiinţat"

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2012

"Contractul cu Mechel trebuie desfiinţat"

Sindicaliştii pregătesc un protest de amploare

"Vom bloca intrarea în combinat, dacă administraţia Mechel continuă să transforme utilajele în fier vechi"

"Am sesizat AVAS încă din 2006 asupra situaţiei din Mechel-Câmpia Turzii. Nimic nu s-a întâmplat!"

Miza secţiei "Forjă de Blocuri şi Bare" (Mechel Târgovişte), care deservea inclusiv industria militară, a fost pierdută

Atmosfera de la combinatul Mechel din Câmpia Turzii devine din ce în ce mai încordată.

În urma unei solicitări trimise de Sindicatul Industria Sârmei din Câmpia Turzii şi de prefectura din Cluj către Victor Ponta şi miniştrii de resort, ieri a avut loc o întâlnire la faţa locului, cu participarea ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Domnia sa a anunţat că Guvernul va analiza contractul de privatizare a combinatului metalurgic Industria Sârmei Câmpia Turzii (devenit, în 2003, Mechel Câmpia Turzii), având în vedere numeroasele semne de întrebare pe care le ridică acest document: "Există semne de întrebare legate de privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii în anul 2003 şi de activitatea desfăşurată aici, fiind aplicate decizii luate în altă parte. Sunt semne că acest contract nu ar fi fost respectat. La nivelul Guvernului suntem obligaţi să facem primii paşi şi vom avea o discuţie cu miniştrii Economiei, Finanţelor, Mediului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru a vedea care este situaţia contractului de privatizare şi a consecinţelor acestuia. Dacă se vor constata elemente de nereguli vor fi sesizate organele statului - dacă este vorba de concurenţă neloială, abuz în funcţie, neglijenţă în serviciu. Vom încerca desecretizarea acestui contract".

Liderul sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, ne-a declarat că, din informaţiile sale, contractul cu Mechel este secretizat.

Cu toate acestea, domnia sa a reuşit să intre în posesia unor articole prevăzute în contractul de privatizare, pe care le-a dezvăluit ziarului Bursa.

Un lucru este cert: dacă premierul Victor Ponta nu va lua atitudine în perioada următoare, sindicaliştii sunt hotărâţi să meargă mai departe cu demersul lor, să sesizeze DNA şi pe procurorul general, subliniază Ioan Pascu.

Mai mult, salariaţii Mechel sunt hotărâţi să oprească pe orice cale tăierile de utilaje sau eventuala înstrăinare a lor.

Liderul Sindicatul Industria Sârmei ne-a declarat: "Pregătim un protest de amploare în Câmpia Turzii, în următoarele 10-12 zile.

Nu am stabilit, încă, data exactă, însă urmează să perfectăm condiţiile acestei mişcări împreună cu primăria şi prefectura.

Mai mult, în cazul în care conducerea Mechel va dispune, în continuare, să fie tăiate utilaje sau poate chiar înstrăinate, vom bloca porţile şi secţiile combinatului. Când vom avea semnale în acest sens, vom acţiona. Tot oamenii noştri vor trebui să taie utilajele, aşa că vom şti exact ce se întâmplă.

Am anunţat atât autorităţile, cât şi conducerea Mechel de intenţia noastră".

Ioan Pascu: O serie de articole din contractul de privatizare au fost încălcate

Potrivit lui Ioan Pascu, Mechel a încălcat mai multe articole din contractul de privatizare.

Documentul preciza, de pildă, că obligaţiile cumpărătorului erau, printre altele, să-şi asume "toate drepturile şi obligaţiile existente cu privire la contractul colectiv de muncă şi/sau alte acorduri sau înţelegeri între sindicate şi patronatul societăţii", în ceea ce priveşte salariile, păstrarea sau concedierea angajaţilor.

Mai mult, o altă clauză prevede "obligaţia cumpărătorului de a menţine pe o durată de cinci ani de la data semnării contractului un număr de 5.630 de salariaţi ai societăţii angajaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată".

Cu toate acestea, Mechel a început să reducă numărul angajaţilor încă din 2004. Schema de personal a oscilat astfel, arată Ioan Pascu: 2003 - 5630 de angajaţi; 2004 - 5.507 angajaţi; 2005- 5.169 salariaţi; 2006 - 4.478 angajaţi; 2007 - 3.390 de angajaţi; 2008 - 2.697 salariaţi; 2011- 1.925 de salariaţi.

În acest an, este pe rol o concediere colectivă de circa 850 de angajaţi, în perioada următoare, concluzionea-ză sindicalistul.

Potrivit unui document pus la dis-poziţia ziarului nostru de Ioan Pascu, administraţia Mechel Câmpia Turzii şi-a luat în scris angajamentul, în 2006, în cadrul unei întâlniri cu primăria din Câmpia Turzii, prefectura de Cluj, salariaţi ai Mechel Câmpia Turzii şi reprezentanţi ai sindicatelor, că "nici în prezent şi nici în viitor niciun utilaj funcţional din secţiile de producţie nu va fi dezafectat".

Cu toate acestea, Ioan Pascu arată că, deşi contractul de privatizare stipula că Mechel trebuie să respecte "acordurile sau înţelegerile între sindicate şi patronatul societăţii", acest lucru nu s-a întâmplat:

"De la privatizarea combinatului «Industria Sârmei Câmpia Turzii», în 2003, şi până în prezent, din 16 secţii au mai rămas funcţionale mai puţin de jumătate.

Utilajele au fost tăiate şi vândute ca fier vechi sau dezmembrate şi trimise în Rusia.

Acum doi ani au dezmembrat un utilaj şi l-au dus în Rusia. Specialiştii noştri l-au remontat acolo".

În aceste condiţii, liderul de sindicat îşi menţine părerea că Mechel vrea să se retragă din România.

În opinia sa, autorităţile române ar trebui să pună sechestru pe activele societăţii, pentru nerespectarea clauzelor din contractul de privatizare, şi să naţionalizeze combinatul din Câmpia Turzii.

Ioan Pascu şi-a declarat dezamăgirea că, deşi informează autorităţile de ani buni asupra situaţiei din Mechel, nu au fost luate măsuri:

"În 2006 am transmis AVAS care este situaţia la Mechel Câmpia Turzii. Discuţiile au durat 3-4 săp-tămâni, apoi s-a aşternut liniştea.

Le-am mai trimis, ulterior, sesizări, însă nu ne-au răspuns.

Problema este că, între timp, a expirat perioada în care investitorul trebuia să respecte prevederile din contractul de privatizare, timp de cinci ani de la semnarea lui. După cei cinci ani, urma o perioadă de doi ani de monitorizare din partea AVAS.

Mechel a trimis, însă, o solicitare către AVAS, care a fost aprobată, ca termenul de respectare a prevederilor contractuale să nu mai fie de cinci ani, ci doar de trei ani".

Vlăsceanu Aurel, sindicatul din Mechel Târgovişte: "Decât să taie utilaje şi să închidă secţii, Mechel mai bine ar găsi un investitor"

Situaţia grea în care se regăseşte Mechel Câmpia Turzii se repetă şi în cazul altor combinate preluate de investitorul rus în ţara noastră.

În cadrul Mechel Târgovişte, de la privatizare (2002) şi până în prezent s-au închis şase secţii, ne-a declarat Aurel Vlăsceanu, vicepreşedintele sindicatului din cadrul Mechel Târgovişte.

Aici au mai rămas în funcţiune doar 7 secţii în prezent.

Printre cele închise s-a aflat şi secţia specială "Forjă de Blocuri şi Bare", care deservea inclusiv indus-tria militară.

Ziarul Bursa relata, în iunie 2010, că investitorul rus a transferat către o firmă din Urali două utilajaje de importanţă strategică, singurele din Europa de Sud-Est, certificate NATO.

Acţiunea a fost legală, având în vedere că perioada în care ruşii trebuiau să respecte contractul de privatizare expirase de patru ani, iar interdicţia de a înstrăina active din patrimoniu nu mai era, astfel, valabilă.

La acea vreme, sindicaliştii s-au plâns că secţia specială Forjă de Blocuri şi Bare nu a fost negociată separat şi că a fost la un pas să fie lăsată în afara contractului de privatizare. Într-un final, protestele sindicaliştilor au determinat autorităţile să includă în contract protecţia utilajelor respective timp de cinci ani.

Aurel Vlăsceanu ne-a declarat că, din informaţiile sale, Mechel a înstrăinat trei astfel de utilaje, care au fost câştigate, prin licitaţie, de o firmă din Rusia.

Înainte de privatizare, combinatul de la Târgovişte număra circa 5700 de angajaţi, iar în prezent a ajuns la 2000 de salariaţi, afirmă sindicalistul, care este convins că Mechel va continua disponibilizările şi în perioada următoare.

În opinia lui Aurel Vlăsceanu, decât să taie utilajele sau să le înstrăineze, Mechel ar trebui să caute un investitor, să vândă combinatul.

Grupul rus Mechel deţine, în România, combinatele Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Ioan Pascu, sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii:

"Ductil Steel Buzău funcţionează, se pare, la 50% din capacitate, iar Laminorul Brăila nu mai lucrează, din câte ştiu, pentru că nu are ţaglă.

Ductil Steel Oţelu Roşu este închis. În ultimele trei luni, a funcţionat aproximativ 10 zile. Nu investesc să cumpere fier vechi, să producă. Aici se produce oţel, care este transformat în ţaglă, materia primă pentru Buzău, Brăila, Câmpia Turzii.

Mechel Reparaţii, care se ocupă de mentenanţa din tot grupul, s-a închis. Am văzut actele".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Inca odata ,bravo !Viviani Mirica pentru acest articol ce ilustreaza o situatie de fapt privind modul de actiune a celor de la Mechel. Va sugeram sa urmariti in continuare aceasta problema.

    1. La depozitul din Bucuresti sos.Garii Catelu s-au montat camere de luat vederi care valoreaza 20 milioane bani noi, dar, la salarii au uitat sa se uite?...!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb