Lucrătorii bugetari din Grecia, inclusiv profesorii, medicii şi controlorii de trafic, au declanşat, ieri, o grevă de 48 de ore, protestând astfel faţă de noile măsuri de austeritate, în sumă de 30 de miliarde de euro, anunţate de guvernul elen. Autorităţile din Grecia s-au angajat să facă noi reduceri salariale în sectorul bugetar, respectiv să majoreze taxele, ca să obţină pachetul de sprijin de 110 miliarde de euro promis de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Lucrătorii din sectorul privat urmează să se alăture astăzi protestatarilor, declanşând, la rândul lor, o grevă generală, care ar urma să suspende activitatea tuturor serviciilor.
Printre principalele măsuri de austeritate, considerate "sălbatice" de sindicalişti, se numără o a doua rundă de reducere a salariilor din sectorul public, îngheţarea pe trei ani a pensiilor, o nouă majorare a TVA (în prezent de 21%), respectiv creşterea preţului combustibililor, alcoolului şi tutunului.
Liderii sindicali apreciază că noile măsuri afectează persoanele cu venituri reduse.
"Există alte lucruri pe care Guvernul le poate face înainte să ia banii de la pensionarii care câştigă 500 de euro pe lună", a declarat liderul sindicatului funcţionarilor publici ADEDY, Spyros Papaspyros.
Domnia sa a subliniat că executivul a optat pentru cea mai uşoară cale, cea a reducerii salariilor şi pensiilor, ceea nu poate fi acceptat. Spyros Papaspyros a avertizat că protestele din ţară vor fi din ce în ce mai multe.
Duminică seara, statele din zona euro au acceptat să ofere Greciei împrumuturi bilaterale în valoare de 80 de miliarde de euro, în următorii trei ani, iar restul de 30 de miliarde de euro va fi asigurat de FMI. Acordul are nevoie de aprobarea statelor membre ale zonei euro.
Un sondaj ALCO, realizat pentru cotidianul Proto Thema, arată că 51% dintre greci se opun noilor măsuri de austeritate, drept pentru care se vor alătura protestelor. În favoarea măsurilor de austeritate s-au pronunţat 33% dintre greci.