În timp ce Guvernul şi alte instituţii ale statului anunţă bilanţuri "roz" pe marginea creşterii indus-triale şi a cifrei de afaceri în industrie, precum şi a nivelului sumelor colectate, prin taxe şi impozite, la bugetul de stat, sindicaliştii sînt din ce în ce mai nemulţumiţi de politica Guvernului care priveşte menţinerea unui nivel salarial scăzut.
Într-o scrisoare deschisă adre-sată primului-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, îi atrage atenţia acestuia că Executivul, în ciuda asigurărilor adresate sindicatelor cu prilejul negocierilor anterioare, nu a întreprins nimic în privinţa creşterii nivelului salariului minim. De asemenea, preşedintele "Cartel Alfa" îi aminteşte premierului că, la începutul lunii iulie a acestui an, se arăta des-chis soluţionării revendicărilor celor patru confederaţii sin-dicale mari din ţara noastră, susţinute de un miting de amploare organizat în Bu-cureşti.
Bogdan Hossu ne-a declarat, pe marginea acestui subiect, că solicitarea sindicaliştilor; privind creşterea salariului minim la 370 lei de la 1 august 2006, 450 lei de la 1 martie 2007 şi 550 lei de la 1 ianuarie 2008, a rămas nesoluţionată. De asemenea, domnia sa se arată indig-nat de faptul că Guvernul amînă la nesfîrşit luarea unor decizii în privinţa acestor probleme, decizii care sînt absolut necesare "în vederea evitării unor conflicte sociale deschise".
Dintre efectele menţinerii actualului nivel salarial, domnul Hossu a punctat încurajarea muncii la negru sau la gri şi "deprecierea simţitoare a nivelului de trai a majorităţii categoriilor de cetăţeni". În ceea ce priveşte nivelul de trai, liderul sindical este de părere că acesta "a scăzut simţitor faţă de anul trecut şi faţă de anii 90".
• Bogdan Hossu: "Nu putem intra în Europa cu instituţii incapabile să aplice legea"
Reprezentantul sindicaliştilor arată, în acelaşi document remis premierului, că ţara noas-tră "nu poate intra în Europa cu o populaţie sărăcită şi înfometată". Mai mult decît atît, Bogdan Hossu mai precizează că instituţiile statului sînt, în continuare, incapabile să aplice legea, iar fenomenul corupţiei este încă în floare.
Pe de altă parte, sindicaliştii reclamă faptul că, deşi ne aflăm în plin proces de integrare în structurile europene, veniturile romanilor sînt, de departe, cele mai scăzute în raport cu veniturile populaţiei oricărui stat european, în timp ce preţurile din ţara noastră se aliniază continuu la cele din Uniunea Europeană, crescînd artificial profiturile companiilor multinaţionale.
În acelaşi timp, un alt efect identificat de sindicalişti este cel al migraţiei masive a cetăţenilor români care caută de lucru în străinătate, migraţie care, în opinia lui Bogdan Hossu, "a devenit o problemă europeană".
• La statistici stăm bine
Pe de altă parte, statisticile Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) vorbesc despre o creştere peste estimări în economie, în al doilea semestru al anului, creştere care ar devansa-o pe cea înregistrată în primele şase luni, respectiv de 6,9%. Potrivit CNP, producţia industrială a crescut, în primele şase luni ale anului în curs, în termeni reali, cu 6,7%, faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce volumul cifrei de afaceri a întreprinderilor cu activitate principală de comerţ a crescut cu 16,5%, comparativ cu primele şase luni ale anului trecut.
În ceea ce priveşte salariile, statisticile prezintă şi aici date optimiste. Din studiile CNP reiese că salariile medii nete pe economie au crescut, în primele şase luni ale anului, cu 7,5%, faţă de primul semestru al anului 2005.