Sindicaliştii SNIF au semnat, la sfîrşitul săptămânii trecute, un nou protocol cu Agricultura, prin care au fost stabilite etapele privatizării societăţii, urmând ca, după majorarea capitalului social din 20 iunie, să înceapă, în 21 august, negocierea cu oflertanţii, a declarat liderul sindical Vasilica Blebea, citată de NewsIn.
În plus, cei 10 angajaţi ai Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare au renunţat, după două zile, la greva foamei, după ce li s-a promis că le vor fi acordate cel puţin 6 salarii compensatorii. Blebea a adăugat că astăzi vor avea loc noi discuţii între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse privind modalitatea de plată a salariilor compensatorii pentru un număr de 300 de persoane disponibilizate.
"Ni s-a promis că ni se vor acorda între 6 şi 12 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea fiecărui angajat al SNIF aşa cum prevede contractul colectiv de muncă semnat de fiecare angajat. Vom încerca să obţinem acest lucru pentru fiecare din cei 300 de disponibilizaţi", a afirmat preşedintele USIF.
Vasilica Blebea a adăugat că prevederile referitoare la continuitatea activităţii SNIF şi protecţia socială vor fi prezentate mai întâi sindicatelor şi abia apoi vor fi discutate în Consiliul de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).
Săptămîna trecută, zece salariaţi ai Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare au intrat în greva foamei, în semn de protest faţă de refuzul Executivului de a accepta acordarea de plăţi compensatorii pentru cele 300 de persoane disponibilizate. Liderii sindicali au anunţat că protestele vor continua atâta timp cât Guvernul nu va accepta revendicările salariale.
Sindicaliştii au protestat două zile la rând. Membrii Uniunii Sindicatelor din Îmbunătăţiri Funciare au pichetat sediul Guvernului, cerând respectarea protocolului semnat cu Ministerul Agriculturii. Protestele au fost reluate în faţa Muzeului Antipa. Sindicaliştii au cerut negocieri cu reprezentanţi la vârf ai Guvernului, dar au fost invitaţi să discute cu reprezentanţi ai Grupului de Dialog Social, drept pentru care au refuzat dialogul.
Potrivit lui Blebea, în 21 mai s-a semnat un protocol cu Agricultura, prin care se soluţionau două revendicări majore ale salariaţilor SNIF. Una din revendicări se referă la protecţie socială pentru angajaţii disponibilizaţi, iar cealaltă la emiterea de către minister a unei act normativ pentru ca SNIF să se privatizeze prin metoda negocierii directe.
Secretarul de stat în MADR, Gheorghe Albu, a declarat că proiectul de Hotărâre de Guvern privind privatizarea SNIF va fi aprobat în următoarele zile de către MADR, urmând să fie trimis spre avizare şi altor ministere.