Sindicaliştii trag un semnal de alarmă legat de abuzurile, umilirea şi discreditarea personalului din muzee

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 5 august

Sindicaliştii trag un semnal de alarmă legat de abuzurile, umilirea şi discreditarea personalului din muzee

English Version

Viaţa din muzeele autohtone nu este atât de liniştită pe cât am fi tentaţi să ne închipuim. Angajaţii din Muzeul Naţional de Artă al României "sunt terorizaţi, obligaţi să efectueze muncă suplimentară neplătită, fără acordul acestora şi ameninţaţi constant cu diverse comisii disciplinare", potrivit Federaţiei Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia care a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, Inspecţia Muncii şi Ministerul Muncii. Ministerul Culturii a anunţat săptămâna trecută că va trimite Corpul de Control la MNAR.

Federaţia Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia trage un semnal de alarmă referitor la abuzurile, umilirea şi discreditarea personalului din muzee, o problemă endemică şi gravă în cadrul unor instituţii culturale din România. Cazul recent al abuzurilor repetate la Muzeul Naţional de Artă al României nu este unul singular, ci face parte dintr-un tipar mai larg de comportament inacceptabil din partea unor angajatori. Potrivit Federaţiei: "Ca urmare a sesizărilor angajaţilor din acest muzeu, FNSCP CulturMedia a participat la întâlniri de mediere, a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, Inspecţia Muncii şi Ministerul Muncii, sesizări soldate cu răspunsuri evazive, neadecvate sau fără niciun răspuns, deşi ele semnalau abuzuri grave, mergând până la lezarea demnităţii umane. Unul dintre memorii sesizează aspecte care descriu tipul de hărţuire cu contaţii sexuale". Astfel, FNSCP CulturMedia a arătat în sesizări că, la Muzeul Naţional de Artă al României, angajaţii sunt terorizaţi, obligaţi să efectueze muncă suplimentară neplătită, fără acordul acestora şi ameninţaţi constant cu diverse comisii disciplinare. Conducerea Muzeului a angajat serviciile unei case de avocatură (Vasilescu şi asociaţii, prin av. Cornelia Ştefănică), ce pare că dă abuzurilor o justificare juridică şi seamănă teroare între angajaţi. În ciuda sesizărilor repetate transmise către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, Inspecţia Muncii şi Ministerul Culturii, răspunsurile au fost neadecvate sau inexistente, permiţând astfel continuarea abuzurilor.

Potrivit Federaţiei, memorii depuse în data de 19 aprilie 2024 la Ministerul Culturii cu nr. 2311, 2312,2313, 2314, 2315, 2316, 2317 au fost adresate şi consilierului de etică a muzeului, consilier care şi-a declinat, în scris, competenţele.

În reclamaţii se specifică: " Intimidare verbală prin folosirea unui ton ridicat, insulte, jigniri, critici nerezonabile. Contactarea angajaţilor în timpul concediilor sau în afara orelor de program. Reproşuri sau manifestarea unei atitudini ostile dacă subalternii nu îi răspundeau sau dacă nu îndeplineau ceea ce li se solicita. Obligarea şi ameninţarea cu comisii de disciplină în cazul în care refuzau, în mod obiectiv, să presteze muncă suplimentară.

Exercitarea presiunii prin supraveghere excesivă. De exemplu: monitorizarea timpului petrecut la toaletă, inclusiv prin a li se impune să aibă telefonul la toaletă ca să răspundă când sunt sunaţi de director.

Sarcini de serviciu neclare, incoerente şi incomplete sau care excedau atribuţiilor din fişele de post. Impunerea unor termene exagerat de scurte pentru realizarea activităţilor şi supraîncărcarea cu sarcini de serviciu (stresul şi epuizarea fizică intră sub incidenţa hărţuirii morale la locul de muncă). Solicitarea unor sarcini în afara domeniului de activitate, care depăşesc fişa postului. Discreditarea constantă a aptitudinilor profesionale şi umilirea colegilor. La unii colegi s-a manifestat prin eliminarea lor din proiecte care ţineau strict de competenţele lor şi care, de altfel, erau menţionate în fişele de post". De asemenea, sunt semnalate: "Izolarea unui coleg, fizic, astfel încât să fie separat de ceilalţi membri ai echipei, mutarea constantă a acestora, atitudine exagerată şi coercitivă în raport cu apariţia unor greşeli umane, minore (care au fost imediat remediate), utilizarea coercitivă şi discreţionară a unor instrumente de control. Neacordarea concediilor de odihnă şi intimidări privind concediile medicale sau concediul de creştere copil. Unei angajate care a revenit din concediu de creştere a copilului i-a spus că a fost într-o lungă vacanţă şi că nu va face faţă încercând să o determine să demisioneze. Menţinerea unui număr mare de posturi de conducere în interimat (fără a le scoate la concurs, deşi au fost numeroase concursuri în mandatul actualului director, nu a fost scos la concurs niciun post de conducere), acesta fiind un mecanism de constrângere şi control al celor numiţi în aceste funcţii şi de a face presiuni pe echipă.

Intimidarea unor colegi care sunt în sindicat, pentru a îi determina să îşi dea demisia. Şantajarea unor colegi pentru ca aceştia să depună plângeri sau să acţioneze împotriva altor colegi care erau în colimatorul directorului.

Nerespectarea spaţiului personal al angajaţilor". Unul dintre memorii sesizează aspecte care descriu tipul de hărţuire cu contaţii sexuale.

Federaţia Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia solicită premierului "să se implice de urgenţă pentru a opri aceste abuzuri sistematice şi pentru a asigura respectarea drepturilor angajaţilor din muzee. Este esenţial ca autorităţile competente să intervină şi să protejeze demnitatea şi respectul cuvenit personalului din instituţiile culturale". CulturMedia va continua campania "Demnitate şi Respect" şi lupta pentru drepturile legale ale angajaţilor din muzee.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb