În acest moment, sistemul de probaţiune este în pragul colapsului pe fondul creşterii volumului de activitate generat de intrarea în vigoare a noilor coduri, a deficitului de personal şi a subfinanţării cronice, transmite Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP).
SNCSP îşi manifestă adeziunea şi sprijină demersul Serviciului de Probaţiune ARAD, care prin scrisoarea deschisă "De ce să construim închisori în loc să construim mentalităţi? Probatiunea - 18 ani - Mitul lui Sisif" realizează o analiză obiectivă a gravelor probleme cu care se confruntă sistemul de probaţiune din România.
Potrivit sindicatului, trebuie avut în vedere faptul că la finele procesului penal, instanţa de judecată poate dispune fie pedeapsa închisorii, fie suspendarea sub supravegherea serviciilor de probaţiune. În ultima perioadă opţiunea pentru suspendarea pedepsei sub supraveghere a fost preponderentă, dovadă stând dublarea numărului de cazuri înregistrate în evidenţa noastră. Mai mult decât atât, măsurile educative neprivative de libertate, aplicate minorului sunt în exclusivitate în sarcina serviciilor de probaţiune.
Ca o dovadă că se impune luarea urgentă a unor măsuri SNCSP precizează că la finele anului 2014 în evidenţa serviciilor de probaţiune exista un număr de 37.044 de persoane aflate în conflict cu legea penală (condamnate/inculpate), aceste cazuri fiind gestionate de 360 de consilieri de probaţiune.
SNCSP trage un semnal de alarmă şi solicită factorilor decizionali să ia măsuri în vederea consolidării statutului profesional al consilierului de probaţiune, al repoziţionării sistemului de probaţiune în cadrul sistemului de justiţie, precum şi al alocării de resurse materiale şi umane în conformitate cu Memorandumul asumat de Guvernul României (2012).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2015, 16:26)
Sistemul de probatiune isi mazileste angajatii. La Arad se afla cel mai elocvent exemplu. Rusine Aradului!