80.000 de angajaţi din sectorul public nu au salariile asigurate anul viitor, au anunţat, ieri, liderii sindicali, la finele unei discuţii de la Ministerul Muncii pe tema legii salarizării unice.
Vicepreşedintele Alianţei "Sed Lex", Răzvan Bordeanu, a explicat că dacă fondul de salarii convenit cu FMI, de 39 miliarde de lei pentru anul viitor, va fi menţinut, atunci 7% dintre bugetari, reprezentând aproximativ 80.000 de persoane, nu vor avea asigurate salariile. Viceliderul "Sed Lex" a subliniat că acest lucru ar însemna noi reduceri de salarii sau noi disponibilizări.
• Majorare salarială cu 16%?
Reprezentantul Federaţiei Sanitas, Adrian Bârea, a precizat, la finele dis-cuţiilor pe tema Legii salarizării, că reprezentanţii Guvernului au în vedere să folosească, anul viitor, ca bază de calcul salariile din luna decembrie plus o majorare medie de 16%.
Declaraţiile sale vin în contextul în care ministrul Finanţelor Publice, Gheor-ghe Ialomiţianu, a declarat, ieri, că salariile în 2011 vor creşte cu certitudine, evitând să spună o cifră în acest sens, dar a precizat totuşi că varianta de 15% ar putea fi luată în calcul.
Adrian Bârea a mai adăugat că, deocamdată, nu s-a stabilit cât va fi coeficientul 1 din legea salarizării, întrucât nu a existat o ofertă din partea Guvernului. Bârea a mai spus că există două oferte din partea patronatelor pentru salariul minim pe economie, una de 650 de lei şi alta de 705 lei, dar Guvernul încă nu s-a pronunţat.
Patronatele ar putea accepta un salariu de 705 de lei cu condiţia ca sindicatele să accepte o cădere minoră a coeficienţilor pentru absolvenţii de studii superioare, potrivit preşedintelui UGIR-1903, Cezar Corâci.
Executivul ar opta, cel mai probabil, pentru o majorare a salariului minim de la 600 lei, cât este în prezent, la 650 lei.