Intenţia Guvernului de a adopta un nou statut al funcţionarului public, numit manager public, este o încălcare deliberată a normelor europene, potrivit afirmaţiilor lui Bogdan Drăghici, preşedintele Forumului Naţional Sindical din Administraţia Publică.
Deşi cursurile de formare a managerilor publici au început în toamna anului trecut (la Institutul Naţional de Administraţie - INA), Guvernul nu a elaborat un proiect de lege în materie, care să fie dezbătut şi supus aprobării. În schimb, a emis ordonanţa de urgenţă privind Statutul special al funcţionarului public, denumit manager public, care a fost trimisă spre aprobare Comitetului Economic şi Social cu numai o săptămînă înaintea termenului final impus de Comisia Europeană pentru adoptarea reglementării în materie, respectiv 30 iunie. În plus, în textul actului normativ este specificat faptul că Guvernul adoptă ordonanţa de urgenţă ca să evite pierderea fondurilor alocate de UE pentru formarea corpului funcţionarilor publici. Potrivit spuselor domnului Drăghici, Guvernul a primit, într-o primă fază, fonduri PHARE în valoare de patru milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru "Proiectul Tinerilor Profesionişti" - program care urmăreşte crearea unui corp de funcţionari publici profesionişti. Tranşa a doua, de 3,5 milioane de euro, ar putea fi, însă, pierdută, din cauza disfuncţionalităţilor apărute în adoptarea reglementării.
În prezent, circa 200 de persoane participă la cursurile INA, din care o parte urmează să absolve în acest an. Prin noul statut, absolvenţii INA au rezervate cel puţin 30% din posturile de înalţi funcţionari publici scoase la concurs. De asemenea, aceştia dispun şi de sporuri suplimentare, care variază între 25% şi 60% din salariul de bază. Domnul Drăghici a declarat că noii absolvenţi vor fi un fel de "mai înalţi funcţionari publici", pentru că au beneficii mult mai mari faţă de colegii lor, care nu au absolvit cursurile INA. "Întreg Institutul Naţional de Administraţie este gîndit ca o şcoală de partid", a mai declarat preşedintele FNSAP, adăugînd că, potrivit informaţiilor proprii, cursanţii INA sînt rude ale demnitarilor PSD.
În acest context, FNSAP, Asociaţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi Asociaţia Academică de Administraţie Publică "Europa" cer Guvernului să respecte cadrul legal privind desfăşurarea dialogului social şi asigurarea transparenţei decizionale, şi, totodată, să îi sancţioneze pe cei care s-ar putea face vinovaţi de returnarea celor patru milioane de euro sau de pierderea finanţării de 3,5 milioane de euro.