Sindicatele din Bucureşti încep mişcările de protest

Marina Ene
Ziarul BURSA #Politică / 18 februarie 2005

Luni - pichete la Prefectură

Liderii Uniunii Sindicatelor din Municipiul Bucureşti (USMB), filială a CNSLR - Frăţia, au anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că începînd de luni vor lansa acţiunile de protest, conform graficului stabilit de toate centralele sindicale. Protestatarii nu sînt de acord cu decizia Guvernului de a modifica Codul Muncii. În plus, aceştia au nemulţumiri faţă de celelalte legi referitoare la relaţiile de muncă (dintre angajaţi şi angajatori), relaţii pe care Guvernul nu le-a putut media în mod corespunzător, afirmă liderii sindicali.

"Nu mai există cale de întoarcere", a declarat Vasile Stroe, preşedinte USMB, adăugînd: "Negocierile de pînă acum cu patronatele s-au dovedit un eşec, iar Guvernul, în loc să aplaneze situaţia, ne-a impus punctul său de vedere. Noi vom fi primii din ţară care vom picheta Prefectura. La acţiunile de protest vor participa în jur de 200.000 de persoane. În zilele ce vor urma, se vor desfăşura pichetări ale prefecturilor judeţene".

Începînd cu data de 4 martie, sindicaliştii vor organiza mitinguri în cascadă, în reşedinţele de judeţe, iar dacă nu vor primi nici un răspuns la doleanţele lor, vor recurge la greva generală. Întrebat dacă a obţinut acceptul legal pentru organizarea acestor acţiuni, Vasile Stroe a spus că nu a primit, deocamdată, nici o autorizaţie, însă acest lucru nu îl va împiedica să organizeze "manifestări paşnice" de protest.

Sindicaliştii nu sînt de acord cu prevederile referitoare la următoa-rele: prestarea obligatorie de ore suplimentare de către salariat, eliminarea pregătirii profesionale obligatorii a angajaţilor, stabilirea normelor de muncă unilateral de către angajator, fără acordul sindicatelor. De asemenea, ei refuză eliminarea prevederii din Codul Muncii referitoare la fondul de garantare a salariilor şi concedierea liderilor de sindicat, la dispoziţia directă a angajatorului. În urma negocierilor, liderii confederaţiilor sindicale nu au căzut de acord cu măsurile luate de Executiv în ceea ce priveşte procesul de simplificare a concedierii colective (5-10 salariaţi) şi reglementarea contractelor de muncă încheiate verbal. Aceştia consideră absolut necesar să fie respectat Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional şi la nivel de ramură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb