Federaţia Generală a Sindicatelor "Familia", Federaţia Naţională a Sindicatelor din Construcţii-Montaj "Anghel Saligny" şi Federaţia Sindicatelor Constructorilor Feroviari şi a Căilor de Comunicaţii au semnat, la sfîrşitul săptămînii trecute, un protocol privind situaţia creată de accelerarea procedurilor de modificare a Codului Muncii. Liderii sindi-cali şi-au exprimat îngrijorarea privind modul unilateral prin care Ministerul Muncii a înţeles să promoveze un proiect de lege de importanţă capitală pentru relaţiile industriale, neconsultînd partenerii sociali.
Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, cele trei federaţii consideră că Ministerul Muncii a acţionat emoţional, influenţat, în mod evident negativ, de studiile comandate de marea finanţă internaţională. Oficialii organizaţiilor sindicale susţin că trusturile transnaţionale au nevoie ca România, a doua ţară ca mărime din estul Europei, deci cu un bazin mare de forţă de muncă, să menţină, în continuare, foarte jos costurile salariale şi gradul ridicat de manevrabilitate al muncitorilor. De asemenea, companiile străine sînt interesate să menţină o relaţie de subantreprenoriat în condiţii total dezavantajoase pentru constructorii români.
Federaţiile sindicale, semnatare ale protocol, solicită Guvernului României ca proiectul de modificare a legii să fie rezultatul decisiv al negocierilor dintre organizaţiile patronale şi sindicale la nivel naţional şi de ramură, rezultat semnat şi parafat de aceştia.