Sindicatele din învăţămînt nu se sperie de chemarea în instanţă

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 15 noiembrie 2005

Greva continuă şi intră astăzi în a opta zi

Greva prelungită a profesorilor a atras chemarea lor în instanţă după ce Ministerul Educaţiei şi Cercetării a dat în judecată sindicatele din învăţămînt pentru prelungirea grevei. Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, ne-a declarat că "după această acţiune ne vom sinucide de emoţie", dînd de înţeles desconsiderarea demersului ministerial. Domnia sa a ironizat această hotărîre guvernamentală, spunînd că "în felul acesta se doreşte să ni se mulţumească pentru procentul de 5% din PIB pentru anul viitor pe care l-am obţinut în stradă".

Greva generală va continua însă şi astăzi, deoarece abia la ora 13 se va întruni Biroul Federal pentru a decide paşii pe care mişcarea sindicală îi va urma. Neştiind ce decizie au luat organizaţiile sindicale din teritoriu, Cătălin Croitoru ne-a spus totuşi că "trendul pare a fi de continuare a grevei", mai ales că "avem toate dovezile că singurii responsabili de această grevă sînt reprezentanţii Guvernului, împreună cu cei ai Ministerului Educaţiei care ne-au sfidat tot timpul".

Procentul de 5% acordat de Guvern învăţămîntului pentru anul viitor este considerat ca "singura victorie dintr-o serie de înfrîngeri în cadrul negocierilor", crede Cătălin Croitoru. Aceşti bani destinaţi în primul rînd pentru programe şi dezvoltarea infrastructurii sînt suplimentaţi cu o creştere salarială de 8% pentru profesori. "Eu personal nu sînt mulţumit de acest procent care demonstrează că guvernanţii nu se gîndesc că acele proiecte nu pot fi aplicate de profesori slab plătiţi", ne-a declarat sursa citată, specificînd că "este şi vina noastră că aceşti oameni gîndesc în felul acesta pentru că au trecut foarte uşor prin şcoală".

Răzvan Bobulescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţămîntul Superior "Alma Mater", consideră acţiunea drept "un gest penibil pentru acest ministru care şi-a început cariera cu semnarea unui act împotriva colegilor săi". Domnia sa ne-a spus că Mihai Hărdău, ministrul Educaţiei, "ne dădea dreptate cu 48 de ore înainte de semnarea acestui act" şi din acest motiv "eu nu voi mai călca în acel minister cît timp va fi condus de acest ministru".

Continuarea grevei generale este confirmată şi de profesorii universitari. Un procent de 45% din sindicaliştii a răspuns propunerii de continuare a grevei în domeniul universitar. Dintre aceştia 42% au decis să protes-teze în continuare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb