Sindicatele: Lidl întârzie semnarea contractului colectiv de muncă şi ameninţă cu disponibilizări

Ziarul BURSA #Politică / 13 aprilie 2011

Federaţia Naţională a Sindicatului din Industria Alimentară (FNSIA) susţine că Lidl Discount tergiversează începerea negocierilor pentru încheierea contractului colectiv de muncă şi ameninţă cu concedierea angajaţii care îşi cer drepturile.

"Am făcut toate demersurile pentru începerea negocierilor, însă ei trag de timp pentru a-i determina pe angajaţi să iasă din sindicat", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatului din Industria Alimentară (FNSIA), organizaţie la care este afiliat sindicatul angajaţilor Lidl Discount.

Prima iniţiativă a sindicaliştilor în vederea începerii negocierilor a fost în 7 februarie, dată de la care compania era obligată ca în şapte zile să stabilească întâlniri cu reprezentanţii angajaţilor şi să întocmească un calendar al negocierilor.

"Motivează neînceperea negocierilor prin mai multe argumente, unele pe care nici nu le înţelegem. Spun că sindicatul nu este constituit la nivelul unităţii, nu este afiliat la o federaţie reprezentativă din domeniul în care acesta îşi des-făşoară activitatea sau că nu a prezentat o hotărâre judecătorească de constatare a reprezentativităţii sale", a spus Frumosu, citat de Mediafax.

Parte a grupului Lidl & Schwartz, Lidl operează în România reţeaua de magazine de discount Plus şi cea de hipermarketuri Kaufland. Lidl are în România aproximativ 200 de angajaţi, dintr care aproximativ 60 sunt membri ai sindicatului.

Preşedintele sindicatului de la Lidl, Romulus Ciobanu, susţine că angajaţii sunt ameninţaţi de reprezentanţii companiei că vor fi disponibilizaţi dacă se afiliază sindicatului sau dacă nu ies din sindicat.

"Ei nu au un sindicat în nicio ţară din Europa în care sunt prezenţi. Probabil că un sindicat le strică bugetul", a spus Ciobanu.

Preşedintele FNSIA a arătat că prin contractul colectiv de muncă compania Lidl ar trebui să asigure angajaţilor, printre altele, minimum şase salarii în cazul disponibilizărilor colective, prime de Paşte şi de Crăciun, prime de vacanţă, plata orelor suplimentare şi sporuri.

"Când nu există un sindicat, omul nu îşi cunoaşte drepturile şi, dacă le-ar şti nu ar avea cum să le ceară pentru a nu-şi pierde locul de muncă", a spus Frumosu.

El a adăugat că sindicaliştii au contactat Inspecţia Muncii, care a amendat societatea Lidl pentru neîn-ceperea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă şi a fixat data de 22 aprilie ca termen limită pentru iniţierea discuţiilor.

Conform legii, dacă discounterul nu începe procedurile poate fi amendat cu 3.000 lei până la 10.000 lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb