Sindicatele protestează împotriva măsurilor anti-criză ale Guvernului

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 3 martie 2009

Organizaţiile sindicale, din nou nemulţumite de politica Guvernului.

Organizaţiile sindicale, din nou nemulţumite de politica Guvernului.

Se anunţă un blocaj în administraţie

Sindicaliştii din administraţie şi cei din domeniul protecţiei sociale, membrii ai CNS Cartel ALFA, sunt extrem de nemulţumiţi de măsurile bugetare anunţate de Guvern şi ameninţă Executivul cu ample acţiuni de protest în perioada următoare.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), ce cuprinde peste 45.000 de membrii sindicali, a anunţat, ieri, printr-un comunicat că nu va accepta reducerea veniturilor salariaţilor din administraţia publică locală şi nici scăderea performanţei actului administrativ, "pe fondul unor aşa-zise măsuri anticriză".

Anunţul liderilor sindicali vine în urma unei analize a proiectul de ordonanţă privind măsurile de reglementare financiară în domeniul bugetar.

Potrivit sindicaliştilor, proiectul de lege nu cuprinde, printre altele, acordarea sporurilor generale sau al salariului de merit pe anul 2009.

Sindicaliştii din administraţia publică locală susţin că au cele mai mici remuneraţii din sistemul bugetar şi ameninţă cu nu vor accepta nicio diminuare a veniturilor.

"Dacă ordonanţa va fi adoptată, fără a se ţine cont de poziţia şi punctul de vedere al federaţiei, atragem atenţia Guvernului României că FNSA va trece imediat la organizarea unor ample acţiuni de protest, care vor genera mari blocaje în administraţia publică locală", au avertizat sindicaliştii.

Liderii FNSA susţin că neacordarea sporurilor generale (10 % pentru funcţionari publici, 2 % pentru personalul contractual şi 5 % din economiile de salarii, sporul pentru condiţii vătămătoare) va duce la o scădere drastică a veniturilor salariaţilor din administraţia publică.

În plus, sindicaliştii avertizează că neacordarea salariului de merit pe anul 2009, diminuarea sporurilor de conducere, eliminarea sporurilor specifice controlului intern şi controlul financiar preventiv, sau neplata orelor suplimentare, vor avea ca rezultat scăderea drastică a performanţei actului administrativ.

La fel de nemulţumiţi sunt şi colegii lor din domeniul asistenţei sociale, reprezentanţi de Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (FNS "PRO ASIST").

Şi aceştia protestează faţă de prevederile proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, din cauză că interzic autorităţilor şi instituţiilor publice acordarea salariilor de merit şi acordarea de premii personalului bugetar, cu excepţia premiului anual.

"Prevederile prezentului proiect de Ordonanţă de Urgenţă nu fac alt­ceva decât să îngrădească drepturile salariaţilor şi să perpetueze discrepanţele existente între salariaţii bugetari, funcţionari publici de la nivelul instituţiilor şi administraţiilor locale şi cei de la nivelul instituţiilor şi administraţiilor centrale ale statului", spun sindicaliştii.

FNS "PRO ASIST" mai consideră că salariaţii care lucrează în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului trebuie să se regăsească la excepţii, alături de personalul medical şi sanitar auxiliar din unităţile sanitare pentru care dispoziţiile privitoare la compensarea orelor suplimentare numai cu timp liber, nu se aplică.

În locul reglementării unui sistem unitar de salarizare, se continuă practica adoptării unor acte normative care vizează suspendarea sau limitarea unor drepturi, măsuri care accentuează dezordinea şi inechităţile din sistem şi care nu fac altceva decât să adâncească actuala criză economico - financiară, mai spun sindicaliştii, care subliniază: "Politica salarială în sectorul bugetar este o sursă continuă de încurajare a corupţiei şi de generare a conflictelor de muncă".

Liderii PRO ASIST au anunţat că îşi rezervă dreptul de a continua protestele sub orice formă până la o rezolvare favorabilă a solicitărilor lor.

Cartel ALFA sprijină protestele

Preşedintele CNS "Cartel ALFA", Bogdan Hossu, a anunţat că susţine protestele anunţate de federaţiile membre împotriva măsurilor anti-criză ale Guvernului.

"CNS "Cartel ALFA" protestează, alături de membrii săi din sistemul public- Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, Federaţia Pro Asist, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie -faţă de prevederile proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar", a anunţat sindicalistul.

Liderul Cartel AlFA a mai precizat că organizaţia sa solicită ca orice iniţiativă de modificare a sistemului de salarizare şi de eliminare a unor sporuri şi drepturi salariale să fie dezbătută în prealabil în mod serios cu partenerii sociali.

Sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu proteste

Sindicaliştii din învătăţământ sunt extrem de nemulţumiţi faţă de politica salarială a actualului Executiv şi ameninţă şi ei cu ample acţiuni de protest.

Federaţiile sindicale reprezentative la nivel de ramură în învăţământ au trimis Guvernului o scrisoare prin care avertizează Guvernul cu redeschiderea conflictului de muncă, suspendat în toamna anului trecut.

Documentul este semnat de Aurel Cornea, preşedinte FSLI, Răzvan C. Bobulescu, preşedinte al FS Alma Mater, Gheorghe Isvoranu, preşedinte FSLI Spiru Haret şi Constantin Ciosu, secretar general FEN.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb