Sindicatele şi patronatele nu au participat la elaborarea proiectului de buget pe 2006

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 24 octombrie 2005

Bogdan Hossu: "Guvernul nu doreşte să respecte legea"

Bogdan Hossu, preşedinte al "Cartel Alfa" ne-a declarat, referindu-se la proiectul de buget, că acesta nu a fost elaborat în urma consultărilor cu partenerii de dialog social, respectiv sindicatele şi patronatele, aşa cum prevede legea. Bogdan Hossu: "Legal, ar fi trebuit că proiectul de buget să fie discutat la nivelul fiecărui minister în cadrul comisiilor de dialog social". Preşedintele "Cartel Alfa" ne-a mai spus că sindicaliştii au primit CD-ul care conţine proiectul de buget pe 2006 abia în cursul zilei de joi. Domnia sa a precizat: "Ne este aproape imposibil să analizăm documentul, să ne consultăm între noi şi să formulăm eventuale obiecţii într-un timp atît de scurt, avînd în vedere că marţi (n.r. mîine) va avea loc o întîlnire la Ministerul de Finanţe între partenerii de dialog social şi că în cursul săptămînii care începe proiectul va fi trimis în Parlament". Liderul sindicaliştilor a afirmat că toate discuţiile şi atitudinea Guvernului faţă de partenerii de dialog social au un caracter informal şi nu consultativ, aşa cum prevede legea şi cum se practică în întreg spaţiul european.

Bogdan Hossu ne-a mai spus, din informaţiile generale pe care le are cu privire la proiectul de buget, că lipsesc capitole importante din textul documentului. Spre exemplu, domnia sa ne-a oferit cazul sumelor alocate pentru învăţămînt, care au crescut cu numai 0,05%, ceea ce "abia corectează nivelul inflaţiei". Tot din datele cu caracter general pe care le deţinea asupra specificaţiilor proiectului de buget, Bogdan Hossu ne-a mai spus că "parametrii macro nu sunt deloc încurajatori. Referindu-se la fondurile destinate restructurărilor, în special din segmentul minier, liderul "Cartel Alfa" ne-a declarat că acestea sunt insuficiente.

Reprezentantul sindicaliştilor a ţinut să făcă precizări şi cu privire la problema adminis-traţiei publice. Pe marginea acesteia, domnia sa n-a spus că, "Deşi guvernul s-a angajat verbal în lupta împotriva corupţiei, la statutul funcţionarilor publici sunt amînate prevederile referitoare la aplicarea drepturilor acestei categorii".

Liderul "Cartel Alfa" ne-a mai declarat, vorbind despre îngheţarea salariului minim pe economie, că "Guvernul nu are o politică financiară integrată celei europene, Executivul aplicînd un comportament superficial pe marginea acestei probleme".

Bogdan Hossu s-a declarat îngrijorat privind preţul energiei electrice industriale, care "este cu 10% mai scump decît media europeană şi ne aşteaptă încă două valuri de scumpiri din partea Guvernului, ceea ce este anormal".

În privinţa celuilalt partener de dialog social reprezentat de patronate, lucrurile stau la fel. Florin Pogonaru, preşedintele "Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România-AOAR", ne-a declarat: "Nu am fost consultaţi la elaborarea proiectului bugetului de stat pe 2006. A avut loc o singură întîlnire cu domnul Sebastian Vlădescu, cu o zi înainte ca proiectul să fie aprobat de Guvern, iar aceasta a avut un caracter pur informal". Domnia sa ne-a mai spus că, totuşi, în cazul elaborării codului fiscal, a existat o formă de dialog social în care AOAR chiar a obţinut o victorie prin faptul că Executivul a renunţat la introducerea taxei pe imobilizări corporale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb