Singapore, destinaţie preferată pentru conturile bancare offshore

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 martie 2014

Singapore, destinaţie preferată pentru conturile bancare offshore

Din ce în ce mai mulţi occidentali bogaţi îşi mută banii din conturile bancare, din ţara de origine în state exotice precum Singapore sau Hong Kong. Exodul are loc pe fondul temerii că, odată cu apariţia mecanismului bail-in, le vor fi confiscate economiile pentru salvarea sistemului bancar, aşa cum s-a întâmplat, anul trecut, în Cipru, stat considerat el însuşi un paradis al serviciilor bancare offshore.

Un cont bancar offshore, a cărui denumire oficială este cea de "cont bancar global", este un cont bancar deschis la o bancă situată în afara ţării de rezidenţă a clientului respectiv, potrivit definiţiei de specialitate.

Singapore ocupă o poziţie fruntaşă în rândul ţărilor spre care se orientează cei care doresc să îşi deschidă conturi bancare offshore, datorită stabilităţii şi a libertăţii economice pe care o oferă, arată presa internaţională.

Singapore ocupă locul al doilea în clasamentul libertăţii economice la nivel global, întocmit de Fundaţia Heritage, în urma Hong Kong. Având în vedere că acesta din urmă nu este un stat independent, ci o regiune administrativă specială a Chinei, putem spune că Singapore este cea mai liberă ţară din lume, din punct de vedere economic.

Scorul obţinut de micul stat insular, în acest an, este de 89,4 puncte, cu 1,4 puncte mai mult decât în 2013, conform sursei citate.

Ţara noastră ocupă poziţia numărului 62 în clasamentul libertăţii economice globale aferent lui 2014, cel mai bine plasat stat membru al Uniunii Europene (UE) fiind Irlanda, situată pe locul nouă.

Cota de impozitare aferentă profitulului companiilor înregistrate în Singapore este de 17%, iar impozitul pe venitul persoanelor fizice, de 20%, potrivit datelor oficiale. Taxa pe valoare adăugată (TVA) este de 7%.

Ponderea veniturilor din taxe şi impozite în Produsul Intern Brut (PIB) al ţării este de 13,8%, în timp ce cheltuielile guvernamentale reprezintă 17% din PIB, notează Fundaţia Heritage.

Barierele tarifare şi netarifare pentru importurile realizate de Singapore sunt aproape inexistente, mai precizează fundaţia.

Investiţiile străine în anumite sectoare considerate strategice de către autorităţi sunt interzise, conform sursei citate.

Deschiderea unei afaceri în statul din Asia de Sud-Est durează trei zile şi necesită tot atâtea proceduri. Nu există o sumă minimă care să fie constituită în capital social, precizează sursa.

Rata inflaţiei a fost de 0,4%, în luna februarie, potrivit institutului de statistică al ţării.

Legislaţia muncii din Singapore nu prevede un salariu minim, ajustările salariale fiind făcute sub îndrumarea Consiliului Naţional al Salariilor.

Singapore a primit numeroase laude pentru absenţa corupţiei, arată Fundaţia Heritage, semnalând, însă, că există probleme în ceea ce priveşte transparenţa deciziilor luate de către autorităţi. Guvernul are o rată foarte mare a succesului în cazul proceselor în instanţă, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la independenţa justiţiei, iar procesele derulate împotriva partidelor de opoziţie sau a unor membri ai acestora pot duce chiar la falimentul lor, atrage atenţia fundaţia.

În acelaşi timp, însă, contractele încheiate sunt sigure, nu există exproprieri abuzive, tribunalele comerciale funcţionează bine, iar regimul proprietăţii intelectuale este considerat unul dintre cele mai bune din Asia, conform aceleiaşi surse.

Numărul subsidiarelor de bănci străine din Singapore depăşeşte 115, dintr-un total de 122 instituţii de credit, potrivit datelor prezentate de Fundaţia Heritage.

Sistemul financiar al ţării este perceput ca fiind unul solid, iar serviciile pot fi oferite integral în limba engleză, arată The International Investor.

Deschiderea unui cont bancar de către nerezidenţi este facilă, majoritatea băncilor acceptând astfel de clienţi, conform sursei citate.

Publicaţia precizează, totuşi, că primit sesizări din partea unor cititori, care susţin că procesul a fost îngreunat. Una dintre băncile cu capital majoritar singaporez a acceptat deschiderea contului, după ce, iniţial, refuzase cererea, iar clientul a contestat decizia, potrivit unui caz prezentat.

O altă instituţie controlată de acţionari locali s-a arătat dispusă să deschidă conturi offshore cu condiţia ca solicitantul să prezinte o scrisoare de recomandare din partea băncii sale actuale sau a unui alt client al instituţiei respective.

Unele bănci solicită şi numărul de înregistrare la autoritatea fiscală din ţara de origine, mai arată sursa citată.

Deschiderea se poate face atât prin deplasarea la bancă, cât şi on-line.

The International Investor notează că nu ştie dacă aceste cazuri ar trebui să fie tratate singular sau reprezintă o tendinţă care are loc la nivelul Singapore.

Suma minimă necesară pentru deschiderea unui cont este de aproximativ 1.000 dolari singaporezi (circa 787 dolari americani), conform publicaţiei.

Conturile pot să fie alimentate atât electronic, cât şi prin depunere de numerar. Singapore nu are instituit un control al capitalului, însă persoanele care aduc în ţară sume mai mari de 30.000 dolari singaporezi trebuie să le declare la vamă.

Realizarea unui transfer bancar internaţional durează între trei şi zece zile, iar taxa percepută de instituţiile de credit locale este, în medie, de 10 dolari singaporezi, potrivit The International Investor.

Depozitele în monedă locală deschise la băncile din Singapore sunt garantate în limita a 50.000 dolari singaporezi (aproximativ 39.300 dolari americani). Depozitele în valută nu sunt garantate.

Portalul Nomad Capitalist semnalează, la rândul său, că deschiderea de conturi offshore în statul sud-est asiatic tinde să devină mai dificilă, în urma presiunii venite din partea statelor occidentale. "Nedorind să fie izolată de sistemul financiar mondial, este posibil să înceapă să ia tot mai multe decizii care să îl facă mai puţin atractiv pentru cetăţenii ţărilor occidentale", scrie administratorul portalului, notând că este posibil ca Singapore să acorde tot mai multă atenţie altor ţări asiatice şi Rusiei, urmând exemplul Hong Kong, care a redus ponderea clienţilor americani şi europeni, în favoarea celor chinezi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Divina Commedia, Dante ! 

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb