SINGURA PROGNOZĂ EXACTĂ ASUPRA ALEGERILOR Ziarul BURSA a dat rezultatele exacte ale turului al doilea, cu şase zile înainte

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 10 decembrie 2009

Ziarul BURSA a dat rezultatele exacte ale turului al doilea, cu şase zile înainte

În noaptea de după alegeri, BURSA nu numai că nu a avut niciun dubiu că va fi decretat un rezultat de egalitate, dar a descris scenariul contestării sale şi pericolul de anarhie

Performanţa excepţională a ziarului BURSA prin care a anticipat cu exactitate rezultatul de egalitate al alegerilor prezidenţiale, cu şase zile înaintea desfăşurării lor, nu trebuie să treacă neobservată.

Surclasând institutele de sondare a opiniei publice, fără niciun cost (altul decât intelectual), printr-un raţionament simplu, publicat la 30 noiembrie, în cuprinsul articolului intitulat "Idiocracy", ziarul BURSA a conchis că Traian Băsescu şi Mircea Geoană se vor găsi la egalitate după turul al doilea.

Reproducem raţionamentul, fără să uităm meritul lui Viorel Hrebenciuc în premisele de la care am pornit:

"Turul doi, juma-juma

Hrebenciuc a mai spus că el evaluează că turul al doilea se va termina la scorul de 52% - 47% pentru Geoană (nu ştiu de ce lipseşte un punct procentual din prognoza lui Hrebenciuc - să fi fost vreo şovăială subconştientă?; oricum, el a menţionat şi varianta optimistă de 54% -46%, despre care înţeleg că nu mai este cazul să discutăm).

Prognozele lui Viorel Hrebenciuc nu trebuie privite doar drept un fel de a-şi face vânt cu coada - el este un strateg cu multă experienţă şi Ostap Bender-ul PSD, cel mai mare partid al nostru.

A spune că-l vei învinge pe Băsescu cu doar "52 la 47", când ai într-un buzunar PNL-ul cu 20,02%, UDMR-ul cu 3,83%, pe Gigi Becali şi PRM cu un total de 7,47%, iar în celălalt buzunar, crezi că deţii 33% ai tăi (suma mecanică duce spre 62,47%), asta dovedeşte realism.

Dar primul tur i-a infirmat calculele, chiar dacă Hrebenciuc s-a lăudat că îşi face analizele pe modele atât de sofisticate, încât nimeni nu o mai poate în România.

Dacă îi translatăm rigid, peste turul al doilea, acest procentaj de, să zicem 2% care îi lipseşte faţă de evaluarea primului tur şi dacă îi adăugăm lui Băsescu punctul de care l-a privat subconştient Hrebenciuc, atunci rezultatele finale ar fi de 50%-50%.

Fifty -fifty"

Articolul se termina cu un îndemn : "Hai să votăm! Hai, că totul se aranjează, o să vedeţi."

Exactitatea prognozelor ziarului BURSA nu s-a limitat la atât.

Cu mult înaintea nopţii în care televiziunile nu ştiau ce să mai creadă şi îl difuzau pe Geoană ţopăind de bucurie că a câştigat alegerile şi pe Băsescu anunţându-şi victoria sticlos, ziarul BURSA, deja, îşi trimisese în tipografie ediţia care anunţa rezultatul de egalitate, într-un comentariu intitulat "Periculosul fifty-fifty cere o victorie netă", apărut în dimineaţa zilei de 7 decembrie.

Dacă veţi consulta un ziarist din presa scrisă, atunci acela vă va certifica faptul că în România, este, tehnic, cvasi-imposibil să faci un comentariu de asemenea amplitudine după orele 21.00, şi să fie în chioşcurile de vânzare a presei a doua zi dimineaţa.

Dar, chiar şi fără să dispuneţi de o astfel de expertiză calificată, puteţi observa că analiza porneşte de la date care publicului i-au fost furnizate de Biroul Electoral Central abia în dimineaţa zilei de luni, când BURSA era deja pe piaţă.

Analiza, concepţia şi scrierea articolului i-ar lua celui mai antrenat ziarist cel puţin trei ore (în realitate, nouă ne-a luat opt ore).

Nu cred să existe în lume o asemenea performanţă, ca a ziarului BURSA, într-o ocazie într-atât de importantă precum alegerile prezidenţiale.

Să mai consemnăm că, în cuprinsul articolului publicat de ziarul BURSA în dimineaţa de luni (recitiţi-l, este absolut actual!), a fost prevăzut că rezultatele vor fi contestate (ceea ce deja s-a îndeplinit) şi a fost descris un scenariu apocaliptic îndreptându-ne spre anarhie : Traian Băsescu suspendat de Parlament în perioada renumărării voturilor, înlocuit cu Mircea Geoană ca preşedinte interimar, desemnarea lui Klaus Johannis drept premier, alcătuirea şi validarea noului Cabinet într-o singură zi.

Acest scenariu deja circulă printre politicieni (Corneliu Vadim Tudor s-a exprimat public "Parlamentul trebuie să îl suspende pe Băsescu!", iar despre Viorel Hrebenciuc se spune că i-ar fi promis lui Geoană" că-l va face preşedinte, oricum, fie şi doar interimar").

În opinia noastră, scenariul nu se va îndeplini dacă politicienii vor ţine seama de lobby-ul oamenilor de afaceri şi de presiunea inter-naţională.

Dar opinia poate că ne este influenţată de ceea ce dorim noi înşine...evitarea unei crize secătuitoare.

Institutul american Stratfor avertizează cu posibile mişcări de stradă în luna decembrie

Actuala stare de pe scena politică ar putea genera mişcări sociale grave în România, care se confruntă şi cu o severă criză economică, potrivit agenţiei americane de analize geostrategice Stratfor.

Potrivit institutului, criza politică de după alegerile din 6 decembrie poate amâna desemnarea unui alt premier şi formarea unui nou guvern. Astfel, organismele financiare internaţionale vor amâna banii destinaţi României. Institutul precizează: "Ţara nu are guvern, nu are buget şi, din cauza acestei turbulenţe politice, Fondul Monetar International a blocat împrumutul de 20 de miliarde de euro. În consecinţă, şi Uniunea Europeană a ameninţat că va bloca fondurile pentru Romania din cauza corupţiei, iar indiciile unor posibile fraude electorale îi vor determina pe cei de la Bruxelles să perpetueze blocajul".

Potrivit Stratfor, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin au avut loc "proteste spontane" chiar pe 1 decembrie la Timişoara: Dacă aparent protestele erau , unii demonstranţi au fost văzuţi cum rupeau portretele lui Mircea Geoană. Suporterii lui susţineau că protestele ar fi fost organizate de tabăra lui Traian Băsescu pentru a asocia numele lui Geoana cu PSD şi cu defunctul regim comunist.

Institutul Stratfor mai avertizează că este posibil ca mulţi români să iasă în stradă din cauza recesiunii economice: "Pe 16 decembrie, începe comemorarea revoluţiei din decembrie 1989 şi formaţiunile politice se vor coaliza contra lui Traian Băsescu, aşa cum s-a întâmplat la a 50-a comemorare a revoltei antisovietice ungare din 1956, care a generat revolte antiguvernamentale la Budapesta în octombrie 2006".

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. ..excelent dle Make ! In aceste conditii, de egalitate, este obligatorie repetarea alegerilor...

    Foarte inteligenta viziune ! 

    1. Foarte inteligenta concluzie ! Mai citeste o data, domnule Geoana ! Neuronul tau poate ca va procesa invers, neavindu-l pe al doilea care sa-l stabilizeze pe primul.

    Este un scenariu prea iluzoriu!!!

    Va cam laudati marfa! 

    Ca la poker Fifty -fifty ...ati cam dat-o la nimereala si va iesit:::)))))) 

    1. Stimate domn,orice prognoza este despre viitor;din aceasta cauza,orice prognoza poate fi apreciata de nestiutori drept "un dat la nimereala".Atunci cind prognoza este exacta si se indeplineste,cel care mai vrea sa cirteasca (in loc sa se incline in fata evidentei),spune:"S-a nimerit".Oare de ce nu a "nimerit-o" nimeni altcineva?!

      Am sa va dau raspunsul:pentru ca toti ceilalti -institute de sondare,televiziuni si ziare "se ocupa" de politica. 

      Noi nu. 

      Ocupindu-ne cu piata de capital de douazaci de ani,avem ochiul format pe evolutia actiunilor la Bursa.

      Le recomand ziarelor de politica sa faca un stagiu in finante. 

      Dle Make ! 

       

      La articolul din 07.12.2009, eu sunt nr. 9. la opinii; mi-ai multumit. Multumesc si eu.

      Acum nu vreau multumiri, vreau o opinie cu staif; esti de acord ca rezultatul votului, situatia in care a ajuns Geoana este rezultatul , pe langa "performanta " candidatului si a contributiei pe care au avut-o, intaratand electoratul ( probabil ne luau de prosti) , unii ca Umil Hurezeanu Gabriela Vranceanu Fierea ..... si daca este adevarat ca noul presedinte al PSD se numeste Mircea Gafencu Geoana ? 

      Nu stiu sa fi vazut ceva mai patetic decit topaiala prematura a lui Geoana (va ramine in analele ridicolului, chiar si daca s-ar relua alegerile).

      Geoana nu a cistigat niciodata vreun proces electoral,altul decit in interiorul partidului sau (si chiar si atunci,a fost adus la conducere nu de calitatile sale,ci de grupul de la Cluj) - as zice ca este incapabil sa stirneasca admiratia si sa coalizeze forte in jurul lui,mai degraba "fortele" il aleg pentru ca,probabil,este un bun servitor,desi tradeaza prosteste (vezi ostilitatea de acum a grupului de la Cluj).Geoana este un "barbat din plastic",ambalat de mass media in emisiunile de teleshopping ale "domnului Gadea".Cit timp PSD nu invata sa-si promoveze oamenii valorosi pe care ii are,pe proiecte valoroase (vorba lui Vintu) pe care, realmente, este capabil sa le conceapa, risca sa se dea in stamba cu topaieli televizate. O pierdere pentru noi toti. 

      Multumesc ; totusi de breslasii "ajutatori" nu-mi zici nimic, sa inteleg ca le accepti gesturile ?? Sau nu i-ai vazut pe la Realitatea sau Antena 3; asta ar mai fi o scuza, altfel nu-ti pot accepta 'TACEREA". 

      Cred ca notiunea de "teleshopping" folosita in primul raspuns exprima bine opinia mea despre manipularea prin presa.De altfel,subiectului i-am dedicat un articol intitulat "Olimpiada manipularii",publicat la 4 decembrie (poate fi citit in arhiva).

      Intradevar, esti maestru ! Si era si mai evidenta notiunea de " teletoping" - (de la topaiala). 

    Dl Make, prima mea reactia a fost naturala si instinctuala: ati nimetit-o. Trebuia sa adaug ati nimetit-o bine! Vedeti d-voastra , alegerile se anticipau a fi la limita, mai ales dupa confruntarea televizata de joi dintre canditati. Nici nu era nevoie de prea mult exercitiu mintal (fara urma de ironie o zic) ca din perspectiva ziaristica era usor sa se merga pe varianta 50-50, care pare cea mai comoda si care nu indica nici un castigator!!!! Cum Geoana conducea usor in sondaje cu doar 7%, dupa confruntarea TV, marja s-a redus intrre cei doi la 3-4%,dar inca usor in favoare lui Geoana. Deci un 50-50 , pentru o estimare finala, ca o previziune (asa ca o estimare a unui trend si a unei tinte de pret pe bursa) merita riscul.

     

    Remarcam doar ca va laudati singur si exagerat, si trebuia sa completez ca ati nimerit-o bine. Nimeni nu va ia meritul de a antivcipa o cursa asa de transa. macar aveti dovada scrisa. 

    Dupa cum prea bine stiti, si pe pietele financiare evolutia activelor este supusa miscarii aleatorii si de multe ori greu de prezis. 

    1. Ramai uluit de manipularea lui MMM. El se vrea un fel de canalist politic.Valoare zero. Analiza zero . Stiinta zero. Manipulare 100. Credibilitate minus 100. Toti cei care l-au spijinit pe Geona il dadeau invingator. Toti cei care l-au sprjinit pe Basescu il dadeau invingator pe acetsa. Ca asa-i in fotba. Restul minciuna , manipulare, make, adica MMM.

      Cand va decide Siminel sa va treaca definitiv in format electronic? Asa bate vantu. Veti avea cinci cititori: 4 din redactie si al cincilea MMM.

      Make v-a dat-o in bot.Asa a primit-o si Geoana al vostru.Un fleac,v-a ciuruit.

      Asa este mai satisfacator.

      Ma laud?  

      Se poate spune 

      .Dar nu mint.Si daca nu-mi subliniez meritele,atunci risc sa nu mi le observe lumea,considerind ca e normal sa fie asa.

      Desigur,la BURSA e normal... 

      Eh na. In articolele alea scrie fifty fifty, nu 50.33,49.66. Asa e cand ziarul e in faliment, te lauzi cu cea mai mica nimereala.

    fratilor v-au murit laudatorii !

    halal ... 

    1. "Alea iacta est" ca va convine sau nu, asta este ! 

      intreaba-te daca laudatorii altora au ce lauda...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb