Liderul forţelor kurde siriene care au stabilit o administraţie autonomă în nord-estul ţării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere să respingă orice 'divizare' teritorială a Siriei.
'Suntem de acord asupra importanţei unităţii şi integrităţii teritoriale a Siriei şi respingem orice plan de divizare care ar ameninţa unitatea ţării', a declarat şeful Forţelor Democratice Siriene (FDS), Mazloum Abdi într-o declaraţie transmisă AFP în care comentează o întâlnire din decembrie la Damasc între forţele sale şi autorităţile islamiste care l-au răsturnat pe Bashar al-Assad.
Ahmad al-Shareh, noul conducător sirian, a purtat pe 30 decembrie la Damasc discuţii iniţiale 'pozitive' cu o delegaţie a FDS susţinute de Washington, a indicat pentru AFP un responsabil sub protecţia anonimatului.
FDS, partenere ale occidentalilor reuniţi în cadrul unei coaliţii internaţionale antijihadiste, au fost vârful de lance al luptei împotriva grupării Stat Islamic (SI).
În urma conflictului sirian declanşat în 2011, acestea au profitat de retragerea forţelor regimului pentru a prelua controlul asupra unor mari părţi de teritoriu în nord-estul Siriei şi au căutat să-şi păstreze câştigurile, în timp ce vechiul regim le-a acuzat că au scopuri 'separatiste'.
'Susţinem eforturile noii administraţii pentru a asigura stabilitatea în Siria, cu scopul de a pregăti terenul pentru un dialog constructiv între sirieni', a adăugat Abdi. 'Depinde de noua conducere să intervină pentru a stabili o încetare a focului în toată ţara', a adăugat el.
Declaraţia sa vine după săptămâni de lupte în nordul ţării între forţele sale susţinute de Washington şi luptători sprijiniţi de Turcia, care îi acuză că au legături cu separatiştii kurzi înarmaţi de pe teritoriul său.
În regiunea Manbij (nord), aceste ciocniri au făcut peste o sută de morţi în două zile, până duminică, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, în ciuda declarării unui armistiţiu sub medierea americană.
Miercuri, cinci civili au fost ucişi şi alţi 15 răniţi într-un atac aerian turc care a vizat convoaie de civili care se îndreptau către barajul Tishreen de lângă Manbij, a indicat administraţia autonomă.
În zonele controlate de FDS sunt vaste zone agricole, dar şi majoritatea valoroaselor puţuri de petrol ale ţării, cruciale pentru veniturile Siriei.
Într-un interviu acordat la Al-Arabiya TV la sfârşitul lunii decembrie, Shareh a afirmat că SDF ar urma să fie integrate în viitoarea armată siriană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2025, 10:18)
,,Divizati" intre 3 state, kurzii au si ei dreptul la un stat al lor. Ca si palestinienii, de altfel. Ganditi-va nitel si la asta, domnilor ce trasati granite cu pilele pe maica Terra!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2025, 12:22)
Palestinienii sunt de fapt arabi care vor sa-i impinga pe evrei in mare. Vor pierde tot.