"Sistemul bancar a tras învăţămintele necesare din ultima criză economică"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 aprilie 2021

"Sistemul bancar a tras învăţămintele necesare din ultima criză economică"

(Interviu cu François Bloch, CEO, BRD Groupe Societe Generale)

Sistemul bancar a tras în­văţămintele necesare din ultima criză economică, iar băncile au internalizat şi aplicat multe dintre concluziile crizei din 2008- 2010, este de părere François Bloch, CEO, BRD Groupe Societe Generale. Bancherul ne-a spus, într-un interviu, că sectorul bancar este acum mult mai solid şi mai pregătit să facă faţă unei crize economice sau de altă natură, aşa cum este actuala situaţie sanitară.

Reporter: Cu ce sentiment a început anul piaţa bancară?

François Bloch: Am început anul cu un sentiment de optimism. Există un consens la nivelul analiştilor în ceea ce priveşte creşterea economică în anul 2021 şi, firesc, o evoluţie convergentă a sistemului bancar. Optimismul vine şi pe fondul evoluţiilor în situaţia sanitară. Avem acum vaccinuri şi se întrevăd premisele unui final al acestei situaţii. Până atunci, trebuie să continuăm să respectăm măsurile de ordin sanitar şi să controlăm epidemia, permiţând astfel reluarea creşterii economice.

Reporter: Care sunt perspectivele pentru 2021?

François Bloch: Vedem că cifrele comunicate de INS pentru trimestrul al patrulea al anului 2020 sunt bune, chiar mai bune decât se aştepta piaţa, ceea ce furnizează anumite indicaţii asupra ritmului revenirii economiei la o creştere solidă şi durabilă. Dacă efectele directe ale pandmiei vor continua să se diminueze şi, în acelaşi timp, se va asigura o tranziţie lină şi controlată către neutralizarea măsurilor de sprijin pentru companiile grav impactate, avem motive să credem că 2021 poate fi un an de succes pentru România.

Reporter: Care sunt efectele pandemiei asupra activităţii BRD Societe Generale?

François Bloch: Pe plan operaţional, pandemia ne-a forţat să grăbim adopţia multor soluţii digitale pe care le-am implementat cu foarte mult succes. Vom continua în această direcţie. Pe planul businessului, primul semestru al anului trecut a fost marcat de "şocul" iniţial al pandemiei, în special de măsurile restrictive determinate de adoptarea stării de urgenţă, care au încetinit considerabil cursul normal al businesului. Al doilea semestru al anului a coincis cu o reluare progresivă a ritmului şi intensităţii businessului. De la începutul pandemiei, am luat o serie de măsuri dedicate susţinerii clienţilor noştri în această perioadă dificilă.

Reporter: Câte cereri de amânare a ratelor bancare aţi aprobat până acum şi în ce proportie acestea au fost făcute în baza programului guvernamental?

François Bloch: În cursul anului 2020 am aprobat aproximativ 41.000 de cereri de amânare a ratelor.

În ceea ce priveşte anul 2021, numărul solicitărilor primite este considerabil mai mic, puţin peste 4.000, în valoare absolută. Din cererile primite anul acesta, am aprobat aproximativ jumătate. Aşadar, în total am sprijinit peste 43.000 de clienţi să depăşească această perioadă dificilă.

Majoritatea cererilor aprobate anul trecut şi totalitatea cererilor aprobate anul acesta au fost în baza programului guvernamental (OUG nr. 37/2020).

Reporter: Care este tendinţa creditării în ultimul an, la banca pe care o reprezentaţi şi cum apreciaţi că va evolua acest segment în 2021?

François Bloch: Creditele nete ale grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat o creştere de 0,5% faţă de 2019, reflectând revenirea activităţii în semestrul al doilea al anului trecut, după impactul măsurilor restrictive.

În retail, creşterea creditării, de +0,8% în dinamică anuală, a fost determinată în principal de creditele imobiliare (+2,4% în dinamică anuală), în timp ce creditele de consum noi au afişat o revenire puternică în semestrul secund, ajungând la +37% faţă de primul semestru al anului trecut.

Pe segmentul companiilor, şi în special al IMM-urilor, creditarea a fost dinamică, înregistrând o creştere de 22%, datorată inclusiv participării la programul IMM Invest. Finanţările acordate în cadrul acestui program s-au ridicat la 930 milioane RON, pentru aproximativ 1.900 de clienţi.

În condiţiile în care anul 2021 va avea creştere economică, aşteptăm o evoluţie convergentă a sectorului bancar, care se va materializa inclusiv printr-o creştere a creditării. Sperăm că programul Noua Casă va intra în viteza de croazieră în această primăvară, pentru că nevoie de astfel de finanţări există.

Reporter: Cât de repede v-aţi adaptat la procesul de digitalizare forţată?

François Bloch: Unele dintre procese erau deja în curs de realizare, iar pandemia doar le-a grăbit. Alte procese au fost realizate de la zero, în timp record. Este clar că situaţia sanitară a determinat o creştere sensibilă a ritmului livrărilor de servicii şi produse digitalizate şi credem că se va lucra la fel în continuare, în ansamblul sistemului bancar. Aş adăuga faptul că ceea ce este valabil pentru aplicaţiile disponibile clienţilor (precum aplicaţiile mobile sau platformele de internet) este adevărat şi pentru procesele interne, unde nivelul digitalizării a continuat să avanseze, de anul trecut.

Reporter: Cât de pregatit este sectorul bancar pentru o nouă criză economică?

François Bloch: Cred că sistemul bancar a tras învăţămintele necesare din ultima criză economică, iar băncile au internalizat şi aplicat multe dintre concluziile crizei din 2008-2010. Sistemul bancar este acum mult mai solid şi mai pregătit să facă faţă unei crize economice sau de altă natură, aşa cum este actuala situaţie sanitară. Cum am spus, însă, anul 2021 se anunţă un an cu creştere economică. Avem speranţa că, datorită vaccinurilor, criza sanitară va lua sfârşit. În România, guvernul a luat o multitudine de măsuri care au acoperit bine nevoile economiei, iar anul 2021 este decisiv pentru stabilirea proiectelor prioritare ce vor face parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, finanţat din fonduri europene. Este, de asemenea, important ca "aterizarea" să nu fie bruscă la finalul măsurilor de sprijin, să existe o perioadă de tranziţie pentru business-urile care mai au nevoie de aşa ceva. În acest context, băncile au un rol major şi, în ceea ce ne priveşte, suntem pregătiţi să ne susţinem atât clienţii, cât şi revirimentul economiei româneşti.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. In varful starii de urgenta bancile au fost efectiv inchise si lumea nu avea voie sa circule prea mult. Deci oameni sa-si scoata banii din banca pentru a-i baga la saltea nu ai vazut ca nu aveai cum.

    In rest, eu apreciez cum toate bancile s-au apucat ca disperatele sa refaca actualizari de date si sa te chema in pandemie la coada la ei. 

    Ca si comparatie strict de BRD, la ei NU poti face o programare ci vi frumos si te pui la coada. 

    Ma gandesc ca si din multele depozite care nu s-au reinnoit s-a facut un mic profit. Banii stau acolo pe dobanza 0.

    1. ... creditul e si colateral (pt banca), pentru ca de ce nu(!) ... vor sa stie daca mai esti angajat si (le) poti finanta colateralul ... normal ca vin cu mesaje pozitive ... doar nu ar vrea sa bubuie sinteticele sau margincall-ul ... doar daca ar intelege si politicienii in avantul lor pandemist ...

    Nu a tras invataminte!

    Este pur trendul populatiei ce a crescut in societate si a acumulat mai mult "CASH" in conturi. 

    Nu au tras invataminte... ei cans spabesc cand restran creditul in piata in egala masura cu cashul "prost" din conturile oamenilor. 

    Avem ciclu de scadere a lichiditatii in banci intre 1918 minimum de jos 1932- 1944, avem iar revenire lichiditati in banci 1947- maxim ascendent1965 - cadere iar pe minime in 1983, ascendent iar pana in 1999, cadere iar pe minime 2009, ascendent iar pe maxim 2021 (asta nu inseamna ca nu poate sa mai urce ceva ani.. mai este loc de ascendent pana la urmatoarea prabusite pe trend). 

    Acest istoric este corelat cu panicile bancare, excesul de credit varsat in piata, falimente in crestere sa descrestere pe trend, schimbari politice - economice. 

    Toata "gargara" bancilor se supune real trendului populatiei ce este productiva si acumuleaza "banii" in conturi... ca cat incep sa nu mai acumuleze balanta se inverseaza si treburl devine depresiv. 

    Imi place "Sistemul bancar a tras învăţămintele necesare din ultima criză economică" ia in poza avem: 

    " Peste 43.000 mii... clienti au amanat ratele" se pare ca nu invatam nimic. 

    Pancile au invatat sa faca profit.. in timp ce prostimea a amanta ratele, ca pe urma sa se faca o recalulare mai scumpa... e bine.... 

    In loc "prostimea" sa faca refinantare si sa blocheze o rata mai mica si cu cash mai mult in conturile lor... au permis tot bancilor sa faca mai mult profit pe spinarea lor. 

    Banci care oricum au mai facut pe piata externa un alt profit atunci cand notele ipotecate au atins alte cotatii de "supraevaluare pe trend" unde pe balanta bacara apare ca apreciere totala active /portofoliu... si mai mult ca sigur nici ei nu au facut credit peste pareciera "i bulk" a carnatului de colaterale. 

    Nu invatam mare lucru... repetam ciclic... in tandem cu actiunile populatiei in economie. 

    Atat de pregatite au fost bancile ca au disparut filiale cu miile! 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Amice, as zice sa bei un pahar cu apa rece si sa-ti tragi doua palme. Nu intelegi nimic din ceea ce se petrece in fata ochilor tai, si asta este un semn clar ca esti analfabet functional. Pai da, au tras invatamintele necesare, pentru ca in 2009 - 2011 nu au amanat pe nimeni si stie toata lumea ce s-a intamplat. Din ce sa faci refinantare, daca nu ai cum plati ratele, chiar daca sunt mai mici? Cine sa-ti aprobe tie refinantarea daca tu ramai fara venituri? Asa-i ca vorbesti doar ca sa faci vant? Chiar ca sunt cretine comentariile tale.

    Completare.... BRD ul este supra mega evaluat la ora actuala!

    Au destuii "monstrii" in dulapi! 

    Acesti monstrii nu ies acum... in viitor. 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb