Sistemul financiar-bancar va beneficia de un scoring de clasă mondială pentru o mai precisă evaluare a riscului de creditare a populaţiei

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 ianuarie 2009

Biroul de Credit SA şi Fair Isaac Corporation, lider în furnizarea de tehnologie de analiză şi management decizional, au încheiat un acord pe mai mulţi ani referitor la furnizarea recunoscutei tehnologii de scoring FICO pentru a ajuta creditorii din România să evalueze mai precis riscul de creditare, să susţină decizia de creditare şi să crească profitabilitatea.

Integrarea scorului în aplicaţia Biroului de Credit va fi asigurată de SIVECO România SA, liderul furnizorilor de software din România. Produsul va fi lansat la sfârşitul acestei luni.

"FICO Score de la Biroul de Credit va ajuta Participanţii să obţină din baza noastră de date informaţii cu o valoare predictivă ridicată", declară Şerban Marian Epure, directorul general al Biroului de Credit.

"Prin combinarea scorului cu informaţiile din cererea de credit şi cu scoring-ul intern pe care unii dintre ei îl folosesc, clienţii noştri vor putea evalua riscul de creditare asociat persoanelor fizice cu un grad de precizie semnificativ crescut. Le va permite totodată să-şi adapteze ofertele de credit la profilul de risc al consumatorului şi să îşi crească astfel gradul de penetrare a pieţei în mod controlat, informat şi flexibil.

Scorul va aduce beneficii şi pentru persoanele fizice, deoarece Participanţii în Sistemul Biroului de Credit vor creşte astfel rapiditatea şi calitatea deciziei de creditare, cu efect asupra calităţii serviciului şi costului creditului."

Împrumutatorii vor putea utiliza FICO Score de la Biroul de Credit în toate stadiile ciclului de creditare pentru îmbunătăţirea deciziilor pe tot parcursul acestui proces, începând cu acordarea creditului şi până la managementul întregului portofoliu. FICO Score de la Biroul de Credit poate fi utilizat şi la realizarea cerinţelor conţinute de Acordul Basel II.

"Relaţia strategică dintre noi şi Biroul de Credit va asigura împrumutatorilor români accesul la un scor pentru birouri de credit de clasă mondială şi îi va ajuta să obţină un mai bun echilibru între risc şi profit", declară Lisa Nelson, vicepreşedintele responsabil cu Global Scoring la Fair Isaac.

"Cu performanţele sale recunoscute, FICO Score va furniza modalitatea ca împrumutatorii din România să adopte rapid soluţii de management al riscurilor cu grad ridicat de predictivitate, având ca rezultat decizii de creditare mai consistente şi mai corecte. Vor apărea astfel noi posibilităţi de creştere profitabilă în condiţiile bunei administrări a riscului de creditare".

FICO Score aplică tehnologia de scoring în domeniul riscului de credit pentru clasificarea consumatorilor în funcţie de comportamentul financiar al acestora.

FICO Score (un număr de la 300 la 850) exprimă probabilitatea ca un debitor să ramburseze creditul; cu cât scorul e mai mare, cu atât şi probabilitatea de a-şi plăti ratele la timp este mai mare. Conceput să fie utilizat indiferent de natura biroului de credit sau de ţara în care o astfel de instituţie funcţionează, FICO Score reprezintă un standard internaţional pentru managementul riscului de credit asociat persoanelor fizice. Tehnologia Fair Isaac, care pune în valoare modelul de scoring, permite implementarea rapidă a acestuia în orice ţară unde există un birou de credit.

Fair Isaac are ca parteneri birouri de credit din alte nouă ţări în afara Statelor Unite: Rusia, Coreea, Irlanda, Bahrein, Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia, Singapore şi Canada. În Europa şi Orientul Mijlociu, FICO Score a fost implementat în Polonia, Arabia Saudita, Suedia şi Turcia. În Asia, împrumutatorii utilizează FICO Score în Tailanda şi Taiwan. În America Latină, băncile din Brazilia, Mexic, Peru şi Panama folosesc FICO Score în managementul riscului. În prezent, posibilitatea utilizării FICO Score este evaluată şi de alte instituţii din Europa, Orientul Mijlociu, Africa, regiunea Asia-Pacific şi America Latină.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb