Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) folosit de profesioniştii din domeniul sanitar a costat peste un miliard de lei în ultimele două decenii. Reprezentanţii CNAS admit că persoanele care folosesc platforma se confruntă frecvent cu dificultăţi şi anunţă că se lucrează la îmbunătăţirea sistemului, folosind bani europeni alocaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Lucrările de optimizare ar urma să fie finalizate în cursul anului viitor.
"Într-adevăr, noi înţelegem medicii de familie, înţelegem toţi furnizorii, pentru că şi noi folosim platforma şi ştim că uneori este dificilă, creează frustrări. Sunt momente în care trebuie să amâni o interogare în sistemul informatic pentru o dată ulterioară sau pentru după ora 5, când nu mai avem aşa mare prezenţă în cabinetele medicale, sau chiar pe timpul nopţii să faci anumite operaţiuni simple de raportare sau de centralizare date", a afirmat, luni seară, la Medika Tv, vicepreşedintele CNAS, Larisa Mezinu-Bălan.
Ea a explicat că, de la o valoare iniţială a contractului încheiat în anul 2002 pentru SIUI de 119 milioane de euro, după 18 acte adiţionale, valoarea finală a sistemului informatic SIUI a ajuns 123 de milioane de euro, iar după implementarea de noi module, cum ar fi cardul electronic de asigurări de sănătate, sistemul informatic al prescripţiei electronice, dosarul electronic de sănătate, la care se adaugă mentenanţă, dotarea cu noi echipamente, costurile cu electricitatea, mentenanţa licenţelor, stocarea şi buna funcţionare a acestor echipamente în data center-ul pus la dispoziţie de STS, în total, în perioada 2002-2023, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a cheltuit 1,09 miliarde de lei pentru SIUI.
Oficialul CNAS a precizat că, iniţial, sistemul a fost construit pentru un număr de 17.000 de furnizori, iar furnizorii de servicii medicale în timp s-au triplat, la fel şi utilizatorii care folosesc această platformă.
Larisa Mezinu-Bălan a adăugat că prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt alocate 100 de milioane de euro pentru modernizarea, retehnologizarea şi optimizarea SIUI.
"De anul trecut avem un contract încheiat cu un partener extern, activitatea a început şi suntem cu motoarele turate la maxim, lucrăm intens, sunt grupuri de lucru la nivel naţional, formate din experţi de la casele teritoriale, experţi de la Casa Naţională, experţi externi şi în perioada următoare vom face un schimb de date cu utilizatorii platformei informatice din asigurările de sănătate pentru a înţelege ce anume îşi doresc şi ce putem îmbunătăţi. Avem un termen de finalizare, este vara anului viitor, 2026, şi sperăm să reuşim cu tot ce ne-am propus, modernizarea întregii platforme şi trecerea platformei informatice care actual funcţionează ca un monolit la o platformă mult fluidizată, simplificată, prietenoasă pentru toţi utilizatorii şi îmbunătăţită pentru că ne dorim să reuşim ca noi fluxuri, cum ar fi concediu medical, biletele de trimitere să fie digitalizate complet", a explicat reprezentanta CNAS.
Opinia Cititorului