Sistemul naţional de învăţământ este bombardat de suspiciuni de fraudă. Copii care copiază, profesori care plagiază, prezumţia de nevinovăţie fiind inexistentă. Fără camere de luat vederi şi măsuri de pază sporite nu se mai poate da niciun examen la niciun nivel, fie că e vorba de elevi, studenţi, viitori medici sau avocaţi. Trişatul a intrat atât de adânc în sistem, încât toată lumea este bănuită de cele mai rele intenţii. Preşedintele cere viitorilor miniştri declaraţii pe propria răspundere, cum că nu ar fi plagiat tezele de doctorat, iar actualul interimar de la Educaţie nici nu concepe ca măcar un elev care scrie o lucrare la evaluarea naţională fără să fie filmat. Astfel stând lucrurile cu greu putem vorbi de învăţământ de calitate, ci mai degrabă de un imens sistem penitenciar în care nimeni nu beneficiază de niciun strop de încredere.
Ieri a început evaluarea naţională, unde media de vârstă este de aproximativ 14 ani, dar chiar şi aşa sunt luate toate măsurile de siguranţă.
În toate cele 4.516 corpuri în care se desfăşoară evaluarea naţională sunt camere de supraveghere, iar dacă sunt şcoli unde nu există, directorul să-şi facă bagajul, a declarat ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop. Potrivit ministrului, la evaluarea naţională au fost înscrişi 190.291 de candidaţi: "Evaluarea naţională se desfăşoară în perioada 25-27 iunie, subiectele au fost distribuite către toate centrele. În patru centre au fost mici probleme, o întrerupere de conexiune la internet, dar s-au reparat imediat, astfel că, la ora 9.00, subiectele erau în toate centrele de examen. Urăm succes tuturor candidaţilor care susţin în aceste zile examenul naţional". Evaluarea naţională a început luni cu proba de limba şi literatura română, notele de la examen urmând să conteze la admiterea în liceu. Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat zece variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute. După finalizarea fiecărei probe scrise a evaluării naţionale, CNEE va publica pe site-ul oficial varianta de subiecte extrasă şi baremul de evaluare şi de notare pentru disciplina corespunzătoare. Fiecare sală de examen este dotată cu camere de supraveghere video, conform ordinului de ministru care prevede obligaţia comisiilor judeţene de organizare a evaluării naţionale de a asigura camere de supraveghere video funcţionale în sălile de clasă din unităţile de învăţământ în care se desfăşoară probele.
Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie artimetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu. Dacă în calcul intră şi notele din anii de gimnaziu, corect ar fi ca fiecare oră să fie filmată şi analizată, pentru că e posibil ca un profesor să aibă anumite simpatii, faţă de un copil sau un părinte. Acum este greu de înţeles în cine are ministrul mai puţină încredere, în elevii care abia şi-au luat cărţile de identitate sau în colegii săi, profesorii supraveghetori, acestea fiind cele două posibile capete ale unei presupuse fraude.
Într-un asemenea mediu suspicios, în care nu mai credem în inocenţa unor copii pe care nu suntem capabili să-i creştem într-un mediu moral, e de neînţeles de ce colegii de alianţă ai actualului ministru se supără atât de tare pe preşedintele Băsescu care i-a cerut premierului Victor Ponta ca Puiu Haşotti, ministrul desemnat al Culturii, să declare pe propria răspundere că teza de doctorat a acestuia şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat.
Urmează probele scrise de la Bacalaureat, acolo camerele de luat vederi nu mai sunt suficiente, în scenă vor intra jandarmii şi poliţia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ionescu Ion în data de 26.06.2012, 08:47)
Foarte buna abordarea. Traim in tara suspiciunii generale, ii invatam de mici nu sa fie cinstiti ci cum sa pacaleasca sistemul.
1.1. de copil cinstit (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Mama în data de 26.06.2012, 11:09)
cred ca nu am mai vazut un punct de vedere corect ca acesta expus aici . atatea camere video in sali , inseamna de fapt ca hotia e a profesorilor , nu a copiilor. atat timp cat educatorul e corect si are grija ca elevul sa intre in sala doar cu un pix , si mai are grija ca acesta sa taca si sa scrie, nu vad de ce ar trebui mega observatoarele video. e trist ca un profesor intinde mana la o amarata punga de cafea sa dea o nota buna, care da bine la medie, e jenant sa te numesti profesor , sa fii exemplu pt un copil , tu care nu esti capabil sa fii demn inainte de toate. concluzia este , din pacate ca la scoala se invata cum sa furi ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2012, 21:44)
Tocmai am trecut printr-un examen de licenta, unde nu a fost notata lucrarea practica ci profesorul la care ai avut lucrarea (a facut parte din comisia de evaluare sau nu)