• UPDATE 16:06: MAE: Atenţionare de călătorie pentru Cipru
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Republicii Cipru asupra plăţilor, tranzacţiilor şi activităţii bancare.
- Băncile se vor deschide astăzi la orele 12.00 şi vor funcţiona până la orele 18.00.
- Cetăţenii vor putea retrage numerar de la ATM-uri în limita sumei de 300 euro/zi;
- Persoanele care vor să călătorească în străinătate vor putea avea asupra lor până la 1000 euro sau echivalentul în altă valută / persoană;
- Încasarea de cecuri este interzisă, exceptând situaţia în care sumele de bani sunt depuse în conturile curente şi dacă banii nu provin de la Bank of Cyprus;
- Transferarea sumelor de bani sau a fondurilor în străinătate este interzisă, cu următoarele excepţii:
a) Tranzacţiile între firme şi clienţi pe baza unei documentaţii justificative (până la 5000 euro fără niciun fel de restricţii, între 5001 euro şi 200000 euro cu aprobarea unei comisii special instituite şi peste 200001 euro cu aprobarea comisiei speciale şi ţinând seama de lichidităţile băncii);
b) Plăţile salariale, cu prezentarea documentelor justificative;
c) Cheltuielile şi taxele şcolare până la 5000 euro/trimestru pentru persoanele care studiază în străinătate, cu prezentarea documentelor justificative;
d) Plăţile/transferurile în afara Ciprului, prin diverse mijloace bancare, care nu depăşesc 5000 euro/persoană la fiecare bancă;
- Este interzisă anularea depozitelor la termen înainte de data scadentă, cu excepţia situaţiilor când aceste sume de bani sunt folosite pentru plata unui împrumut la aceeaşi instituţie bancară;
- La împlinirea termenului scadent al depozitului, suma reprezentând 10% sau maximum 5000 euro din depozit, poate fi transferată într-un cont curent/la vedere sau folosită pentru instituirea un nou depozit la termen la aceiaşi bancă. Diferenţa de bani va rămâne în acelaşi depozit, care poate fi prelungit cu o lună;
- Sumele transferate dintr-un depozit la termen într-un cont curent sunt supuse restricţiilor aplicabile tuturor conturilor curente/la vedere;
- Orice tranzacţie aflată în curs de soluţionare la momentul intrării în vigoare a decretului Ministerului de Finanţe va fi supusă restricţiilor stabilite prin prevederile acestuia.
Aceste măsuri şi restricţii sunt aplicabile tuturor băncilor din Cipru, pentru o săptămână, existând posibilitatea de a fi revizuite după 4 zile de la aplicare.
---
• Update 15:16:
O filială a Bank of Cyprus din Volos, în centrul Greciei, a fost atacată, azi dimineaţă, cu coteiluri Molotov de persoane necunoscute, conform presei internaţionale.
Suspecţii au aruncat două cocteiluri Molotov în două ATM-uri ale băncii.Incendiul a fost stins de pompieri înainte de a provoca pagube extinse. Nicio persoană nu a fost rănită în atac, iar poliţia a deschis o anchetă.
----
• Update 14:54
Băncile din Cipru, redeschise astăzi după o pauză de 12 zile, îşi vor opri din nou activitatea luni, 1 aprilie, de ziua naţională a ţării, în timp ce mâine activitatea sistemului va fi restricţionată din cauza pauzei bancare din SUA şi Europa, unde este sărbătoare, conform surselor de presă.
----
• Update 13:23
Băncile din Cipru s-au redeschis astăzi, după o întrerupere de aproape două săptămâni. Sute de oameni s-au aşezat de dimineaţă la coadă în faţa băncilor din oraşele cipriote.
----
• UPDATE 10:12: Băncile cipriote restricţionează retragerea de numerar
Toate băncile din Cipru, închise începând cu data de 16 martie, îşi vor relua astăzi activitatea cu restricţii dure pentru evitarea retragerilor masive de capital, relatează sursele de presă internaţionale.
Retragerile de numerar vor fi limitate la 300 de euro de persoană în fiecare zi.
Niciun cec nu va mai fi încasat, deşi oamenii vor putea să depună sumele în conturile lor, potrivit unui decret ministerial lansat aseară.
Băncile vor fi deschise timp de şase ore începând de la prânz.
---
• Guvernele din uniunea monetară promit că accesarea depozitelor bancare într-un pachet de salvare nu va fi aplicată în alte ţări
• Directorul "Bank of Cyprus", demis
Guvernele din zona euro promit că utilizarea depozitelor bancare pentru finanţarea unui pachet de salvare, aşa cum se întâmplă în Cipru, nu va fi un precedent în regiune, conform unui document confidenţial obţinut de agenţia Bloomberg, care urmăreşte să înlăture impresia lăsată de liderul Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, care a indicat că acordul cu guvernul cipriot va reprezenta un model pentru viitoare intervenţii.
"Programul cipriot nu este un şablon, iar măsurile sunt croite pe măsura unei situaţii excepţionale", notează documentul citat, care, potrivit Bloomberg, a fost convenit marţi de miniştrii finanţelor din zona euro şi are menirea să explice publicului deciziile luate pentru salvarea sistemului bancar cipriot. Purtătorul de cuvânt al lui Jeroen Dijsselbloem, Simone Boitelle, nu a făcut nici o declaraţie pe marginea documentului.
Dar, Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat că Ciprul a fost un caz special, iar planul de salvare a acestei ţări nu va fi un model pentru alte state din zona euro.
La rândul său, Benoit Coeure, membru executiv în board-ul BCE, a insistat că experienţa Ciprului nu este un model pentru restul zonei euro întrucât situaţia din aceas-tă ţară a ajuns la un nivel care nu există altundeva.
Jeroen Dijsselbloem declarase luni, citat de Reuters şi Financial Times, că asemenea situaţiei din Cipru, viitoarele intervenţii de salvare a vreunui sector bancar din zona euro ar trebui ges-tionate pe plan intern, iar recapitalizarea instituţiilor de credit din fondul de urgenţă al zonei euro nu este neapărat necesară.
În urma afirmaţiilor liderului Eurogroup, mai multe state din zona euro au insistat pentru garanţii la nivel european că decizia de a accesa depozitele bancare, aplicată în cazul Ciprului, nu va deveni o măsură anticriză obişnuită în Europa.
Amintim că acordul dintre Cipru şi creditorii internaţionali presupune închiderea "Laiki Bank" (a doua mare bancă din Cipru) şi transferul depozitelor mai mici de 100.000 de euro constituite la această instituţie către "Bank of Cyprus", în vederea creării unei "bănci bune". Depozitele de peste 100.000 euro din ambele bănci, care nu sunt garantate sub legea UE, vor fi îngheţate şi utilizate la achitarea datoriilor "Laiki", res-pectiv la recapitalizarea "Bank of Cyprus". Aceasta din urmă va prelua astfel responsabilitatea pentru o datorie de 9 miliarde de euro a "Laiki" către mecanismul de lichiditate de urgenţă al zonei euro.
• Yiannis Kypri nu va mai conduce "Bank of Cyprus"
Yiannis Kypri, directorul executiv al "Bank of Cyprus", cea mai mare bancă din Cipru, a fost demis ieri de banca centrală. Măsura vine în urma numirii unui administrator special în fruntea instituţiei, care să conducă banca salvată de la colaps prin acordul cu creditorii internaţionali. Kypri, care a lucrat decenii la banca cipriotă, a devenit director executiv în 2012.
Înlăturarea lui Yiannis Kypri a avut loc la o zi după ce Andreas Artemis, preşedintele "Bank of Cyprus", şi-a înaintat demisia, reclamând că board-ul instituţiei nu a fost consultat în privinţa măsurilor convenite de guvern cu instituţiile financiare internaţionale în acordul de salvare.
• G4S, angajată de băncile cipriote pentru pază
Băncile cipriote au angajat firma britanică de securitate G4S, cea mai mare din lume, pentru asigurarea protecţiei la alimentarea bancomatelor şi la reluarea activităţii cu publicul, programată să aibă loc astăzi.
Băncile vor ca agenţii de securitate ai G4S să păzească sucursalele băncilor, întrucât nu ştiu la ce să se aştepte. Băncile din Cipru au fost închise din 16 martie, iar retragerile din bancomate au fost limitate treptat până la 100 de euro pe zi pentru fiecare cont. Ieri apăruseră zvonuri potrivit cărora această sumă limită va fi stabilită la 300 de euro.
"Cei 750 de angajaţi ai G4S din Cipru lucrează pentru alimentarea bancomatelor, însoţiţi de poliţie", a declarat directorul operaţiunilor locale ale companiei, John Arghyrou.
• Cei mai bogaţi deponenţi "Laiki" ar putea pierde 80% din bani
Cei mai bogaţi clienţi ai "Cyprus Popular Bank" ("Laiki Bank"), cu depozite de peste 100.000 de euro, ar putea pierde 80% din sumele pe care le au în conturi, în condiţiile în care această instituţie va fi închisă, conform anunţului ministrului de finanţe de la Nicosia, Michalis Sarris. Menţionăm că în cazul "Bank of Cyprus", pierderile sunt de până la 40%.
Oficialul cipriot a mai spus că sumele rămase în depozitele de pes-te 100.000 de euro de la "Laiki" ar putea fi recuperate abia peste câţiva ani.
Potrivit estimărilor autorităţilor, pierderile vor afecta circa 19.000 de deponenţi de la "Bank of Cyprus", care deţin împreună depozite negarantate de 8,1 miliarde de euro. Depozitele negarantate de la "Laiki" sunt de circa 3,2 miliarde euro.
Companiile şi persoanele fizice din Rusia care au depozite în băncile din Cipru iau în calcul iniţierea unor acţiuni în instanţă împotriva statului cipriot şi a instituţiilor de credit locale, ca să-şi recupereze pierderile mari generate de acordul de salvare.
•
Ciprul se pregătea ieri de deschiderea băncilor din ţară, programată pentru astăzi. Instituţiile de credit cipriote au fost închise aproape două săptămâni, iar aseară urmau să fie anunţate detaliile legate de restricţiile tranzacţiilor bancare, în vederea prevenirii retragerilor masive de fonduri.