"Situaţia din economie contrastează complet cu declaraţiile autorităţilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 septembrie 2013

"Situaţia din economie contrastează complet cu declaraţiile autorităţilor"

Interviu cu Ioan Niculae, proprietarul InterAgro

Situaţia din economie contrastează complet cu declaraţiile autorităţilor, susţine Ioan Niculae, proprietarul InterAgro şi preşedinte al Forumului Investitorilor Autohtoni. Domnia sa ne-a spus, într-un interviu că, de la începutul anului, peste 17.000 de firme au intrat în insolvenţă.

"Dintre zeci de investitori cu care am stat de vorbă în ultima vreme, nici măcar unul nu a spus că afacerile lui merg sau că, cel puţin, sunt stabile", ne-a precizat Ioan Niculae.

Reporter: Vă rugăm să ne spuneţi, în calitate de preşedinte al Forumului Investitorilor Autohtoni, care este realitatea cu care se confruntă mediul de afaceri în acest moment?

Ioan Niculae: Trecem printr-o situaţie economică ce contrastează complet cu ceea ce declară autorităţile, care tot văd creştere. Nu ştiu unde este această creştere, în condiţiile în care peste 17.000 de firme au intrat în insolvenţă de la începutul anului. Este enorm şi în fiecare lună intră alte câteva mii de companii în insolvenţă sau reorganizare. Dintre zeci de investitori cu care am stat de vorbă în ultima vreme, nici măcar unul nu a spus că afacerile lui merg sau că, cel puţin, sunt stabile.

Reporter: Care este cel mai greu obstacol pe care oamenii de afaceri îl întâlnesc în activitatea lor?

Ioan Niculae: Toţi se plâng de lipsa de capital, de lipsa de cashflow, de lipsa lichidităţilor pe piaţă şi de lipsa de interes pentru cumpărarea de produse industriale. Cu o singură excepţie, toate băncile au oprit creditarea.

Reporter: În aceste condiţii, la ce alte metode de finanţare apelează investitorii?

Ioan Niculae: Din păcate, criza se manifestă la nivelul întregului sistem, iar dacă înainte ne puteam finanţa din vânzarea de produse industriale, în ultimul an, am constatat o reticenţă şi din partea beneficiarilor şi a traderilor, refuzând să mai achite cu credit la vedere sau cu plata în avans, din cauza situaţiei globale.

Deşi produsele sunt necesare, deşi a crescut cererea de alimente la nivel mondial, sunt ţări ca India, Pakistan, America de Sud, Africa etc. unde nu mai pot fi făcute astfel de finanţări.

Reporter: Companiile din economie se gândesc să apeleze la fuziuni sau achiziţii pentru a rezista în piaţă?

Ioan Niculae: Mai greu se găsesc acum companii interesate în achiziţii. Este frustrant, suntem complet debusolaţi. Deşi cu actualul Guvern am avut mai multe întâlniri, încercând să găsim împreună soluţii, deşi am scris o serie de adrese UE, FMI, BM etc., iar organismele internaţionale au acceptat propunerile noastre, niciuna dintre acestea nu a fost pusă în practică.

Reporter: Care este situaţia la Interagro?

Ioan Niculae: Noi, de bună-credinţă, am oprit disponibilizările în luna iulie, când demarasem procesul de concediere, fabricile au rămas închise, trebuie să plătim salarii, oamenii sunt nemulţumiţi pentru că vor să primească bani, deşi nu producem... este o situaţie fără precedent.

Reporter: La ce capacitate funcţionează combinatele?

Ioan Niculae: Din şapte fabrici, merge doar una la InterAgro, astfel că producţia este la minim. Suntem obligaţi ca de la 1 octombrie măsurile să fie radicale, nu vom menţine decât o singură fabrică cu personalul aproape complet, fiind în situaţia în care facem disponibilizări colective pentru restul de oameni. Este vorba despre circa 5.800 de persoane.

Reporter: În ce mod ne ajută anul agricol?

Ioan Niculae: Anul agricol este bun, din punct de vedere al producţiei, cantităţile produse fiind mai mari faţă de anul trecut. Din păcate, însă, preţurile au scăzut foarte mult. Dacă anul trecut tona de porumb costa circa 220-230 de euro, acum, foarte greu o tonă de porumb se vinde cu 110-115 euro. Situaţia este similară şi la grâu, şi la floarea-soarelui, şi la rapiţă. După părerea mea, din punct de vedere valoric, anul agricol 2013 este mai slab decât anul trecut.

Reporter: Care sunt cauzele scăderii preţurilor cerealelor?

Ioan Niculae: Piaţa noastră se reglează intern. Avem producţie mare şi cerere mică. Exportăm o parte din producţie, dar la preţurile internaţionale.

Reporter: Care sunt primele două măsuri pe care Forumul Investitorilor Autohtoni le solicită Guvernului?

Ioan Niculae: Urmează ca pe 9 octombrie să avem o Adunare Generală. S-au înscris o mulţime de membri în acest Forum, în fiecare săptămână vin alţii noi, din toate ramurile economice. Prima măsură pentru care vom încerca să ne batem este menţinerea unui cost corect al utilităţilor, iar a doua este o stabilizare fiscală, astfel încât firmele să poată supravieţui, achitându-şi datoriile la stat, dar fără să fie închise imediat ce nu mai au bani pentru taxe.

Reporter: Mulţumesc!

DACĂ NU VA FI LUATĂ O MĂSURĂ DE SUSŢINERE

Vosganian: "Îngrăşămintele chimice vor dispărea până la anul"

Îngrăşămintele chimice vor dispărea până la anul dacă nu va fi adoptată o măsură pentru susţinerea lor, a spus, ieri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Oficialul a precizat: "Cel mai mare consumator de gaze naturale din industrie este reprezentat de îngrăşămintele chimice, iar acesta este în pragul dispariţiei".

Potrivit ministrului de resort, de la începutul anului, patru combinate chimice au fost închise (unităţile de la Săvileşti, Bacău, Făgăraş şi Turnu Măgurele) şi trei şi-au redus considerabil activitatea (fabricile din Victoria, Slobozia şi Târgu Mureş).

"Se schimbă structura economică, scade segmentul oţelului, al aluminiului, al industriei chimice şi creşte industria auto şi domeniile electric, electrotehnic şi electronic", a adăugat Vosganian, subliniind că autorităţile trebuie să ajute industriile în scădere. (E.O.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Firma adeplast si patronul ei merge fooorte bine. Ei au profit si investesc mereu si mereu.

    Se plange mister Nicolae, dar a fost un mare sustinator al USL-ului . Acuma vede si el ce catastrofa a adus la conducere. Da, IMM-urile se inchid pe capete. Incasarile la buget -tot mai mici. Ca sa compenseze, Ponta baga impozite tot mai mari. Faliment sigur daca astia mai guverneaza mai mult de 6 luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb