Situaţia imobilelor sindicale, tranşată în preziua mitingului

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 26 octombrie 2010

Problema spaţiilor în care îşi des-făşoară activitatea marile centrale sindicale urmează să fie tranşată, astăzi, de Parlament, în preziua celei mai mari manifestaţii sindicale din ultimii zece ani.

Confederaţiile sindicale ar putea primi, în folosinţă gratuită, sediile din imobilele de stat în care îşi des-făşoară activitatea şi posibilitatea să le cumpere, după şase luni, la valoarea contabilă, şi nu a pieţei.

Un proiect de lege al opoziţiei, în care se invocă problemele financiare ale confederaţiilor sindicale, care prevede aceste facilităţi, este programat să fie votat, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor.

Marile centralele sindicale vor fi obligate, în schimb, să utilizeze imobilele primite în folosinţă gratuită de stat numai ca sedii în care să-şi des-făşoare activitatea şi să asigure cheltuielile de întreţinere.

Pronunţarea Camerei Deputaţilor (în calitate de Cameră parlamentară decizională) vine în condiţiile în care mâine marile centrale sindicale vor organiza o megamanifestaţie în faţa Parlamentului, la care sunt aşteptaţi 80.000 de protestatari.

Sindicaliştii vor protesta la Parlament ca să pună presiune pe aleşii puterii pentru ca aceştia să voteze moţiunea de cenzură a opoziţiei pentru demiterea Guvernului Boc.

Amintim că ultima manifestaţie de acest gen, din luna iunie, când a avut loc dezbaterea moţiunii de cenzură "Opriţi genocidul social", circa 8.000 de sindicalişti au protestat în faţa Palatului Parlamentului. Manifestaţia a fost presărată de incidente, protestatarii forţând intrarea în Palatul Parlamentului.

Fantoma patrimoniului sindical

Un alt subiect sensibil pentru confederaţiile sindicale în relaţia cu Parlamentul îl constituie problema retrocedării patrimoniului sindical.

Ultimul proiect de lege care prevedea retrocedarea patrimoniului sindical a fost restras, definitiv, din procedură parlamentară pe 22 septembrie 2009, după ce parlamentarii PSD au votat alături de cei ai PDL împotriva retrocedării.

Luna aceasta, liderii de sindicat au purtat mai multe negocieri cu liderii partidelor politice pe tema moţiunii de cenzură, însă sindicaliştii susţin că discuţiile nu au vizat şi problema patrimoniului revendicat.

"Nu am discutat cu partidele des-pre retrocedarea patrimoniului sindical. Nu ne stă nouă acum mintea la asta (n.r. - ci la moţiune)", ne-a spus Petru Dandea, vicepreşedinte CNS Cartel ALFA. Poziţia sa a fost împărtăşită de lideri ai BNS şi CNSLR Frăţia.

Petru Dandea a precizat că, dacă Guvernul Boc va fi demis şi vom avea un nou Executiv, problema retrocedării patrimoniului sindical va fi din nou ridicată de sindicalişti la negocieri.

Valoarea patrimoniului sindical se ridică la jumătate de miliard de euro, după unele evaluări.

Discuţii cu partidele, fără patrimoniu

Liderii sindicali consultaţi de ziarul BURSA susţin că nu au negociat cu partidele politice, în contextul discuţiilor avute pe tema moţiunii de cenzură, şi problema retrocedării patrimoniului sindical. Prezentăm, în continuare, declaraţii ale liderilor de sindicat pe această temă.

Petru Dandea, vicepreşedinte CNS Cartel ALFA: "Nu am discutat cu partidele despre retrocedarea patrimoniului sindical. Nu ne stă nouă acum mintea la asta".

Ion Pisc, primvicepreşedinte BNS: "Nu au fost niciun fel de negocieri pe această temă cu niciunul dintre partidele politice".

Sorin Stan, secretat general CNSLR Frăţia: "Nu s-a discutat despre patrimoniul sindical. Ţara arde pe salarii, pensii, avem alte probleme".

Sediile sindicatelor şi procedura parlamentară

Votul asupra proiectului de lege (Plx 285/2010), prin care marile centrale sindicale, semnatare ale Contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, primesc facilităţi în privinţa sediilor, urmează să fie unul pe articole.

Această decizie a fost luată după ce, în şedinţa plenului din 19 octombrie, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru raportul de respingere formulat de Comisia pentru administraţie publică la proiectul de lege.

În cadrul comisiilor parlamentare, proiectul de lege a primit mai multe amendamente. Unul dintre acestea înlocuieşte facilitatea de primire în folosinţă gratuită a sediilor cu cea de primire a sediilor în baza unui contract de închiriere. Un alt amendament elimină prevederea prin care confederaţiile sindicate vor putea să cumpere respectivele sedii, după şase luni de la intrarea în vigoare a legii. Precizăm că Senatul a respins acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest sens.

Sindicatele: "Puterea încearcă să ne discrediteze acţiunile"

CNS Cartel ALFA, BNS, CNSLR Frăţia, CSDR şi Meridian, marile centrale sindicale care vor orzaniza mitingul de miercuri de la Parlament, acuză actuala putere, într-un comunicat remis redacţiei, că încearcă să le dis-crediteze acţiunile sindicale de protest.

Liderii sindicali acuză, în acest sens, faptul că puterea insinuează că marşul şi mitingul ar fi fost organizate cu implicarea opoziţiei.

"Puterea încearcă să amestece sindicatele în răfuiala sa politică cu opoziţia, şi insinuează că marşul şi mitingul de pe data de 27 octombrie ar fi nu al cetăţenilor cu supărările lor reale, ci al unui sau a altui partid politic despre care, culmea, insinuează cu impertinenţă că ar mai şi cumpăra prezenţa oamenilor în faţa Parlamentului", scrie în comunicat. De asemenea, sindicaliştii mai condamnă decizia puterii de a nu vota moţiunea de cenzură.

Udrea: "Majoritatea celor care vor ieşi în stradă sunt membrii de partid"

Poziţia sindicatelor vine în contextul în care, potrivit Mediafax, ministrul Elena Udrea a declarat, duminică seară, că PDL va analiza dacă acţiunile de stradă din ziua moţiunii de cenzură pot fi stopate prin mijloace legale, iar dacă nu, "trebuie să se ştie că majoritatea celor care vor ieşi în stradă sunt membrii de partid".

Elena Udrea a mai susţinut că PSD ar organiza deplasări spre Bucureşti în ziua moţiunii de cenzură: "Înţeleg că încearcă să închirieze garnituri de tren, microbuze, autocare, cu care să-şi aducă membrii să protesteze".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb