Situaţia SNIF - incertă şi tensionată în continuare

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 16 august 2007

Situaţia SNIF - incertă şi tensionată în continuare

Dacă ministrul agriculturii nu răspunde cererilor sindicaliştilor, aceştia îşi vor relua protestele

Uniunea Sindicatelor din Societatea Naţională "Îmbunătăţiri Funciare" (SNIF) ar putea relua, astăzi, protestele declanşate la începutul săptămâ­nii, în cazul în care ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, nu le va soluţiona cererile. Amintim că luni (13 august), aproximativ 120 de sindicalişti au pichetat sediul Ministerului Agriculturii, printre nemulţumirile manifestanţilor regăsindu-se blocajul generat de sechestrul impus de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) asupra conturilor SNIF şi neplata salariilor. În plus, sindicaliştii solicită instituirea administrării speciale în vederea privatizării SNIF, respectiv menţinerea actualei conduceri.

Tot în această săptămână, sindicaliştii au intrat în greva foamei pe termen nelimitat.

Iniţial, ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a refuzat dialogul cu protestatarii. Domnia sa a declarat că fiecare sindicat ar trebui să negocieze cu superiorul ierarhic, respectiv cu Administraţia Domeniilor Statului (ADS) în cazul SNIF, nu cu ministerul. Ulterior, reprezentanţii celor "13 grevişti ai foamei", cum i-a numit Remeş, au fost invitaţi de la negocieri.

Delegaţii sindicaliştilor au prezentat ministrului de resort nemulţumirile protestatarilor, cele mai importante fiind deblocarea activităţii SNIF şi obţinerea administrării speciale.

Sindicaliştii şi Ministerul Agriculturii au îngropat securea războiului pentru o zi, în urma negocierilor care au durat mai mult de trei ore.

La finalul discuţiilor, ministrul Remeş le-a promis sindicaliştilor că va avea întrevederi şi cu reprezentanţii ADS, acţionarul unic al SNIF, şi va analiza situaţia economică a fostei regii de îmbunătăţiri funciare.

Vasilica Blebea, preşedintele Uniunii Sindicale din "Imbunătăţiri Funciare", ne-a declarat: "Aşteptăm ca ministrul Remeş să semneze ordinul privind administrarea specială. Domnia sa a solicitat o zi pentru a analiza cadrul legal şi datele necesare viitoarei privatizări a SNIF. Dacă nu va semna astăzi (n.r. - ieri), vom relua protestele".

Până în prezent, ANAF a anunţat că Direcţia Generală de Administare a Marilor Contribuabili a fost de acord cu plata drepturilor salariale către angajaţii SNIF. Plata se va realiza din conturile bancare care au fost supuse popririi, "neexistând niciun impediment în acest sens până în prezent", au precizează cei de la ANAF.

Ieri seară, ministrul Remeş urma să se întâlnească cu vicepreşedintele Cartel ALFA, Adrian Cojocaru, pentru dis­cuţii pe marginea administrării speciale. Până la închiderea ediţiei, discuţiile nu au fost finalizate.

SNIF va avea un nou director general

În ultimele două luni, Societatea Naţională "Îmbunătăţiri Funciare" a fost condusă de doi directori generali. Primul dintre aceştia, Luigi Bergheş, declara, după ce a fost revocat din funcţie de către ministrul agriculturii, că este o victima a unui abuz. În schimb, minis­trul Remeş a subliniat că nu Ministerul Agriculturii a luat această măsură, ci ADS, noul acţionar al SNIF.

Întrebat dacă decizia ADS privind revocarea sa are legătură cu disciplina economică la nivel local impusă de domnia sa, actualul director al SNIF, Teodor Kilaiditis, a refuzat să facă orice comentariu. Precizăm că de la numirea în funcţia de director general al SNIF (11 iulie), Teodor Kilaiditis a militat pentru instituirea administrării speciale şi a revocat din funcţie 14 directori judeţeni pe criterii strict profesionale. Domnia sa a spus: "Plec cu fruntea sus. Restructurările care au avut loc s-au făcut în baza unei evaluări. Sper ca ministrul Remeş să semneze ordinul privind administrarea specială".

Decizia adunării generale a acţionarilor ADS privind revocarea lui Teodor Kilaiditis a stârnit iritarea salariaţilor şi sindicaliştilor, care şi-au afirmat sprijinul total faţă de actuala conducere.

Liderul sindical Vasilica Blebea ne-a declarat: "Preşedintele Kilaiditis a făcut disciplină economică în judeţe, a negociat foarte bine contractele cu ANIF, iar în privinţa datoriilor, a obţinut amânări vitale pentru societatea noastră. Schimbarea domnului Kilaiditis nu este potrivită la momentul actual".

Persoana noului director general al SNIF va fi cunoscută zilele acestea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ce ii mai domnesti, mai cataline. daca asa-i politica ziarului, mergi inainte. daca nu, mai da-i incolo cu "domnia sa". Lui remes zi-i pe nume, nu-i chestie de respect, dar deja in presa prea putin se mai domneste. zi buna

    1. Merci pentrut sfat. Cred ca ai dreptate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb