SITUAŢIA SPITALULUI DIN VIDIN ÎN PANDEMIE: Subfinanţarea sistemului de sănătate bulgar a scăzut calitatea serviciilor medicale mult sub media UE

A.D.
Internaţional / 8 iunie 2020

Subfinanţarea sistemului de sănătate bulgar a scăzut calitatea serviciilor medicale mult sub media UE

Bulgaria este ţara cu unul dintre cele mai mici bilanţuri ale deceselor provocate de noul coronavirus în toată Uniunea Europeană. Dar cum şi numărul testelor prelucrate a fost mic, nu se ştie cu adevărat câţi bulgari s-au infectat. Ce se ştie este că şi aici unele spitale au ajuns focare de transmitere a COVID-19, transmite Digi24.o.

Mariana Varbovska e asistentă într-unul dintre aceste spitale. Ea crede că unul dintre motivele pentru care contaminarea e cuvântul de ordine la locul său de muncă e lipsa echipamentului de protective.

Presa bulgară vorbeşte de câteva săptămâni despre acest spital din Vidin, numit "Sveta Petka". 43 de angajaţi din rândul personalului medical, adică peste 10 la sută, s-au infectat cu coronavirus. Probabil că virusul a fost transmis şi pacienţilor. Personalul se plânge de lipsa echipamentului de protecţie şi a măsurilor de igienă.

Mariana Varbovska lucrează de 20 de ani ca asistentă medicală aici. E singura care a vorbit public despre problemele şi deciziile greşite:"Când COVID-19 şi epidemia au fost anunţate în mod oficial, am primit o singură mască de protecţie şi două perechi de mănuşi pentru o tură. Ni s-a spus că nu mai sunt pe stoc. Dar nu era aşa! Am aflat mai târziu că farmacia spitalului avea mai mult decât suficiente. Toate echipamentele de protecţie au rămas acolo. Nu înţeleg de ce nu le-au distribuit".

Sursa menţionează cum, din cauza pericolului reprezentat de virus, echipa de filmare nu a avut voie în spital.

Anii de subfinanţare a sistemului de sănătate bulgar au dus la scăderea calităţii serviciilor medicale - mult sub media UE. Bulgaria se confruntă şi cu o criză de medici, pentru că aceştia aleg străinătatea, unde sunt plătiţi mai bine.

Condiţiile de muncă sunt în general proaste pentru tot personalul medical. De aici şi riscul crescut de contaminare în acest moment.

Mariana Varbovska, asistentă la Spitalul din Vidin, spune că personalului medical nu i s-a asigurat echipament de protecţie la începutul epidemiei de coronavirus

Asistenta Mariana Varbovska spune: "Mai ales aici, în acest spaţiu: Doar două toalete pentru cele 20 de persoane care sunt de serviciu în timpul unei ture! Două toalete pentru membrii echipei medicale de urgenţă, şoferi şi aşa mai departe".

Iveta Naidenova, manager: "Informaţiile sunt false. Toate aceste afirmaţii sunt greşite. Ideea că spitalul, conducerea acestuia şi autorităţile locale nu au achiziţionat şi asigurat suficient echipament de protecţie e o minciună".

Dar nu numai angajaţii se plâng de condiţiile din spital. Şi pacienţii o fac. Tatăl lui Petăr Milanov, fost pacient al spitalului, a murit aici de COVID-19, acum câteva zile. Fusese adus la spital din cauza unei afecţiuni cardiace. Rudele Marianei trebuie să se testeze acum.

Până acum, Petăr Milanov nu a primit niciun răspuns la întrebarea dacă tatăl său a luat virusul din spital.

Petăr Milanov: "Timp de două zile nimeni nu mi-a răspuns la telefon şi secţia unde fusese internat tatăl meu a fost închisă. Cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat. Cineva trebuie să plătească pentru cei care au avut de suferit din cauza deciziilor greşite. Trebuie plătite despăgubiri".

Vidinul a fost puternic afectat de coronavirus. Oraşul este situat într-una dintre cele mai sărace regiuni din ţară, unde rata şomajului e foarte mare.

Între timp, unii angajaţi ai spitalului au demisionat. Iar autorităţile găsesc cu greu personal nou în asemenea perioadă. Dar primarul spune că motivul crizei sunt salariile mici, informează sursa.

Ţvetan Ţenkov, primarul din Vidin, spune: "Vârsta medie a medicilor, asistenţilor medicali şi a altor cadre medicale din spital este între 55 şi 60 de ani. Câştigă 880 de leva, adică 440 de euro. Ce pot să spun? E jumătate din cât câştigă un şofer de autobuz aici".

În privinţa condiţiilor de igienă, spune primarul, situaţia de la spitalul "Sveta Petka" s-a îmbunătăţit semnificativ.

Ţvetan Ţenkov susţine: "Este posibil ca situaţia să fi fost subestimată. Dar puteţi vedea că au fost luate toate măsurile necesare. Toţi cei din prima linie, adică 130 de oameni, au fost testaţi. Fiecare persoană".

Experienţa Marianei în spital a fost cu totul alta. A vrut să afle dacă a fost infectată cu coronavirus la locul de muncă şi i s-a spus că trebuie să plătească testarea.

Mariana a povestit: "Am mers la secţia de Microbiologie, pentru a cere un test rapid. Mi s-a spus că trebuie să achit 50 de leva, adică 25 de euro. Mi-au făcut şi chitanţă înainte să pot lua testul".

Chiar şi după ce a trecut prin toate astea, Mariana nu vrea să demisioneze sau să plece din Vidin. Spitalul "Sveta Petka" e ca o a doua sa casă. Nici nu-şi pune problema să renunţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb