SNCSP: Consilierii din serviciile de probaţiune intră în grevă de avertisment

F.D.
Miscellanea / 4 octombrie 2022

Consilierii din serviciile de probaţiune intră în grevă de avertisment

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune, membru al Blocului Naţional Sindical anunţă că serviciile de probaţiune vor intra, în perioada 5-7 octombrie, în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului în intervalul orar 12.00-14.00, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, protestul este provocat de refuzul guvernanţilor de a solutiona problema drepturilor salariale şi de a adopta măsuri concrete (0.U.G. pentru corectarea drepturilor de natură salarială, drepturi recunoscute prin efectul legii şi conform hotărârilor judecătoreşti).

Acţiunea de intrare în grevă japoneză a fost apreciată şi susţinută de către : SP TELEORMAN -7 persoane, SP Gorj - 7 persoane, SP NEAMT 23 persoane, SP BACĂU 15 Persoane, SP ARAD- 14 persoane, SP SĂLAJ- 10 persoane, SP SATU MARE -19 persoane, SP Vâlcea- 6 persoane, SP MEHEDINTI - 11 persoane, SP GALATI - 14 PERSOANE, SP BOTOŞANI - 11 persoane, SP BIHOR - 13 persoane, SP Brăila - 7 persoane, SP Prahova - 9 persoane, SP Sibiu- 9 persoane, SP IAŞI - 18 persoane, SP Vrancea - 7 persoane, SP Buzău - 11 persoane, SP Hunedoara - 8 persoane, SP SUCEAVA - 23 persoane, SP CĂLĂRAŞI - 3 persoane, SP CARAS SEVERIN- 3 persoane, SP CLUJ - 20 persoane, SP Ilfov - 18 persoane, SP Dâmboviţa - 12 persoane, SP BUCUREŞTI - 33 persoane, SP ALBA - 13 persoane, SP VASLUI - 9 persoane, SP ARGEŞ - 15 persoane, SP OLT- 10 persoane, SP MUREŞ - 12 persoane, SP CONSTANŢA - 3 persoane, SP TIMIŞ - 13 persoane, SP Dolj - 17 persoane, SP MARAMURES - 16 persoane, protestând un număr total de 440 dintre consilierii de probaţiune.

În urma acţiunii de protest, consilierii de probaţiune îşi vor desfăşura activitatea în condiţii normale, cu întreruperea programului de lucru timp de 2 ore, interval orar 12.00-14.00. Acestia vor posta pe uşa biroului, în semn de protest, anunţul care conţine revendicările sindicale.

în repetate rânduri, Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune a adus la cunoştinţă conducerii ministerului că problemele de natura salariala sunt grave şi că trebuie găsite soluţii în vederea înlăturării discriminărilor, nemaifiind acceptate amânări şi tergiversări. Însuşi Ministrul Justiţiei, domnul Cătălin Predoiu, a precizat în luările sale de poziţie publică despre existenta inechităţilor la nivel salarial în raport cu categorii din justiţie şi de necesitatea consolidării sistemului de probaţiune, arată sursa citată.

Contributia sistemului de probaţiune la scăderea costurilor sociale generate de sancţiunile penale este, de asemenea, una foarte importantă, realizând-se prin eliminarea cheltuielilor specifice detenţiei şi prin valorificarea potenţialului socioeconomic al persoanelor care au comis infracţiuni.

Consilierii de probaţiune (688 de persoane angajate în cadrul Serviciilor de Probaţiune din ţară), supraveghează 101.555 de persoane sancţionate penal cu sancţiuni alternative la pedeapsa închisorii,

Conform datelor existente, în anul 2021, se evidenţiază servicii de probaţiune cu un volum mare de muncă raportat la resursa umană:

Călăraşi 1872 cazuri / 4 consilieri de probaţiune (468 cazuri/consilier), Teleorman 2018 dosare 1 7 consilieri de probaţiune (288 cazuri/consilier), Prahova 3078 dosare, Constanţa 4499 dosare, Ilfov 2789 dosare, Braşov 3309 dosare, Timişoara 3978 dosare, Neamţ 3135 dosare, Bucureşti 6948 / 49 consilieri (133 dosare, cu menţiunea că există o incidenţă mai mare a cazurilor cu risc crescut).

Deşi Legea cadru de salarizare cu nr. 153/2017 şi-a propus să acorde prestaţiile băneşti în functie de pregătire, responsabilitate şi importanta activităţii, putem constata că prin aplicarea dispoziţiilor noi legi de salarizare, personalul de probaţiune are venituri substanţial reduse faţă de categorii profesionale situate pe o altă treaptă de pregătire şi responsabilitate şi importanţa activităţii (la un nivel inferior în ierarhia stabilită de legea de salarizare).

Precizăm, în acest sens, că ultima evaluare a functiilor din sistemul de probaţiune a fost efectuată în anul 2009, anterior intrării in vigoare a noilor coduri, astfel că nu s-a asigurat corespondenţa cu criteriile prevăzute în noua Lege de salarizare, precizează sursa citată.

Având în vedere că pentru personalul din probaţiune nu s-a procedat la efectuarea corecţiilor din anexa V, capitolul VII (salarii de bază pentru personalul de probaţiune) al Legii cadru 153/2017, acest lucru a condus la scăderea drastică a drepturilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018 faţă de luna decembrie 2017, fapt incompatibil cu principiile legii de salarizare.

Salariile de bază ale personalului de probaţiune nu includ în cuantumul lor valoarea de referinţă sectorială actualizată, conform hotărârilor judecătoreşti definitive, aşa cum reiese din Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 542/C/05.02.2018, Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 2883/C/19.07.2018 din 19-07-2018 care stabileste valoarea sectorială de 463,5 lei şi Ordinul Ministrului Justiţiei nr.28/C/07.01.2020 care stabileşte valoarea sectorială de 484,18 lei.

Se precizează faptul că în prezent, la nivel naţional, instanţe judecătoreşti au recunoscut categoriei profesionale a consilierilor de probaţiune atât prin hotărâri definitive, o valoare sectorială în cuantum de 605,225 lei aplicabilă retroactiv de la data de 01.08.2016. În baza acestor sentinţe ministrul justiţiei a emis OMJ-ul cu nr. 6245/C/30.12.2021 prin prisma necesitaţii de a elimina discriminarea de la nivelul drepturilor salariale între categoriile profesionale din cadrul familiei ocupaţionale ,,Justiţie", în sensul că OMJ a fost emis pentru judecătorii din cadrul judecătoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate şi al curţilor de apel, precum şi ale asistenţilor judiciari, plecând de la argumentul că sistemului de probaţiune i-a fost recunoscut un VRS de 605,225 lei (aspect care nu era în concordanţă cu situaţia de fapt, deşi dreptul la VRS de 605,225 a fost recunoscut ex lege încă din 2016 pentru toţi consilierii de probaţiune, dar şi prin sentinţe judecătoreşti definitive pentru mulţi consilieri de probaţiune).

Totodată, atât prin decizia nr. 794/2016 a Curţii Constituţionale a României cât şi prin decizia nr.55/2020 a înaltei Curţi de Casaţie Justiţie s-a statuat ca întreaga familie ocupaţională să beneficieze de aceeaşi valoare de referinţă sectorială în cuantum de 605,225 lei.

Ministrul Justiţiei şi Direcţia Naţională de Probaţiune trebuie să intre în dialog real cu reprezentanţii sindicatului, iar priorităţile - rezolvarea revendicărilor angajaţilor, trebuie sa fie soluţionate de urgenţă.

În acest sens, S.N.C.S.P. solicită Ministerului Justiţiei şi Direcţiei Naţionale de Probaţiune demararea discutiilor şi negocierilor în vederea rezolvării problemelor salariale (O.U.G.) şi urgentarea promovării statutului privind personalul de probaţiune. În caz contrar, suntem determinaţi să sesizăm şi institutiile Europene care monitorizeată Mecanismul de Cooperare şi Verificare (M.C.V.), Confederaţia Europeană de Probaţiune şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb