Protestele de ieri ale salariaţilor Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) faţă de nerespectarea Protocolului semnat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) este posibil să aibă urmări în favoarea protestatarilor. Gheorghe Albu, secretar de stat în cadrul MADR, a declarat că Proiectul de Hotărâre de Guvern privind privatizarea SNIF va fi aprobat în următoarele zile de către Ministerul Agriculturii, urmând să fie trimis spre avizare şi altor ministere. Domnia sa a adăugat că în 2-3 zile proiectul de Hotărâre de Guvern va ieşi din MADR şi va fi trimis spre avizare altor ministere.
Gheorghe Albu a mai declarat: "În momentul de faţă nu se justifică protestul sindicaliştilor din SNIF deoarece am convenit că vom iniţia cele două acte normative privind privatizarea societăţii şi protecţia salariaţilor în termenele legale necesare pentru a putea fi supuse aprobării Guvernului".
Uniunea Sindicatelor din Îmbunătăţiri Funciare (USIF) a trimis ieri o scrisoare premierului Tăriceanu prin care solicită soluţionarea celor două revendicări, privatizarea SNIF prin negociere directă şi protecţie socială pentru angajaţii disponibilizaţi, a declarat Vasilica Blebea, preşedintele USIF.
"I-am trimis premierului Tăriceanu o scrisoare prin care solicităm să dispună măsurile necesare pentru soluţionarea revendicărilor noastre. Sperăm să primim un răspuns în cursul zilei de astăzi (marţi-n.r.). Oricum, noi vom relua protestele miercuri şi vom decide dacă intrăm sau nu în greva foamei. Important este ca actele normative privind privatizarea Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) şi protecţia pentru angajaţii disponibilizaţi să intre în şedinţa de Guvern de mâine (astăzi-n.r.)", a spus Vasilica Blebea.
Reprezentanţii a trei organizaţii profesionale, Daniel Botanoiu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Nica Viorel, preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR), şi Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), au participat la Comisia de dialog social desfăşurată ieri, la sediul MADR, pentru discutarea problemelor legate de activitatea de irigaţii. Domniile lor atenţionează conducerea MADR, într-un comunicat de presă, asupra tentativelor de privatizare dubioasă a SNIF în neconcordanţă cu prevederile legale şi cu interesul naţional referitor la susţinerea activităţilor agricole.
De asemenea, reprezentanţii organizaţiilor profesionale propun destituirea persoanelor responsabile din instituţiile publice şi compartimentele din Ministerul Agriculturii care administrează activitatea de irigaţii pentru lipsa de interes, profesionalism şi modul de abordare a dialogului cu partenerii sociali.
Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) întâmpină anumite dificultăţi, potrivit reprezentanţilor celor trei organizaţii profesionale menţionate. "OUAI nu pot prelua infrastructura de la ANIF deoarece staţiile de punere sub presiune şi ploturile nu sunt funcţionale", consideră aceştia.
La protest au participat circa 150 de persoane, care, în cazul nesatisfacerii cerinţelor lor, au ameninţat că vor recurge la greva foamei.
Guvernul a decis, la sfârşitul lunii august 2007, instituirea administrării speciale la SNIF. Potrivit actului normativ, "ADS exercită în numele statului prerogativele ce decurg din calitatea de unic acţionar al SNIF până la finalizarea privatizării". De asemenea, MADR realizează un studiu privind planul de privatizare, pe baza căruia se vor propune mai multe alternative de privatizare. Atât planul de privatizare, cât şi procedura de privatizare trebuie aprobate de consiliul de administraţie al ADS.