SOARTA COALIŢIEI DE GUVERNARE, LA MÂNA DELEGAŢILOR PNL Dans în doi, cu Ludovic Orban şi Florin Cîţu

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 24 septembrie 2021

Dans în doi, cu Ludovic Orban şi Florin Cîţu

"Forţa Dreptei" şi "România Liberală" sunt cele două moţiuni pe care cei 5000 de delegaţi la Congresul PNL de mâine trebuie să le voteze, vot în urma căruia vom şti cine va conduce în următorii patru ani formaţiunea politică liberală: Ludovic Orban - actualul preşedinte - sau Florin Cîţu.

De alegerea pe care o vor face delegaţii la Congres nu depinde doar soarta PNL, ci şi cea a coaliţiei de guvernare, a guvernării însăşi - dacă ţinem cont de moţiunile de cenzură ale USR PLUS şi AUR şi a PSD, şi a celor patru tururi de alegeri care vor avea loc peste trei ani: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale.

Competiţia acerbă pentru şefia PNL a demarat încă de la finalul primăverii şi s-a asemănat în modul de desfăşurare cu cel al campaniilor politice parlamentare şi locale din ultimii 30 de ani. Ceea ce ne era descris de liderii marcanţi ai PNL drept "un festival al democraţiei în interiorul partidului", s-a dovedit în fiecare zi un festival al jignirilor, acuzaţiilor, ameninţărilor, dosarelor, aruncate dintr-o parte într-alta de către cele două tabere "câştigător-pierzătoare".

Din această cauză, guvernarea a fost afectată semnificativ, deoarece acţiunile premierului Florin Cîţu au răspuns cerinţelor campaniei electorale interne, în care prioritară era demonizarea partenerilor de coaliţie de la USR PLUS, fapt care a dus în cele din urmă la ieşirea acestora din Executiv şi la declanşarea unei crize politice majore în contextul în care ne confruntăm cu valul patru al pandemiei şi cu explozia preţurilor din energie.

Toată această luptă internă a avut ecou nefavorabil în rândul populaţiei, care, în aproape toate sondajele de opinie efectuate de la mijlocul lunii iulie încoace, arată un PNL în declin, care cu greu atinge 20% din opţiunile electoratului, scăzând în anumite momente chiar la 16%, spre deosebire de cele 27% înregistrate la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Cert este că, beneficiind de sprijinul din umbră al preşedintelui Klaus Iohannis şi de resursele financiare din bugetul ţării, premierul Florin Cîţu pare a fi luat prim-planul în competiţia internă pentru şefia PNL, fapt reflectat şi de susţinerea moţiunii sale de 34 din cele 48 de filiale ale formaţiunii politice liberale.

De partea cealaltă, actualul preşedinte al PNL, Ludovic Orban susţine că nu este nimic jucat, că va lupta până la capăt şi mizează pe faptul că votul pentru şeful partidului este secret şi delegaţii ar putea vota aşa cum au făcut-o şi în 2016 când l-au pus în fruntea formaţiunii politice.

Surse din interiorul PNL au declarat pentru mass-media că Ludovic Orban s-ar baza pe votul sigur a peste 2200 de delegaţi din cei 5000 care vor participa la Congres, dar nu este exclus să obţină şi aproximativ 30% din voturile celor 34 de filiale unde moţiunea lui Florin Cîţu a fost aprobată cu prioritate.

Guvern minoritar sau refacerea coaliţiei de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR?

Se pare însă că un rol esenţial în victoria unuia sau altuia dintre candidaţi va avea discursul pe care îl va susţine preşedintele Klaus Iohannis, care a anunţat că va participa la Congresul PNL de mâine şi care, într-o discuţie informală cu reprezentanţii mass-media ce l-au însoţit la începutul săptămânii în deplasarea în SUA, şi-a exprimat susţinerea pentru Florin Cîţu, cerându-i acestuia să nu renunţe la guvernare.

Dacă Florin Cîţu va fi ales mâine preşedintele PNL, înseamnă că el rămâne premier, situaţie în care este imposibilă refacerea coaliţiei de guvernare, atât timp cât liderii USR PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş şi-au exprimat destul de clar poziţia: demisia lui Cîţu din funcţia de şef al Guvernului. Practic, Cîţu va fi nevoit să conducă un guvern minoritar PNL-UDMR, care ar avea nevoie de susţinerea PSD în Parlament, ceea ce pare puţin probabil în urma afirmaţiilor lui Marcel Ciolacu, liderul social-democraţilor, care doreşte demiterea guvernului prin moţiune de cenzură.

În cazul în care Ludovic Orban îşi va reînnoi mâine mandatul de preşedinte al PNL, este posibil ca acesta să propună retragerea sprijinului politic pentru guvernul Cîţu, ceea ce practic va echivala cu demiterea acestuia, fie şi în urma votării unei moţiuni de cenzură. Ludovic Orban a declarat că el este singurul care poate reaşeza în făgaşul normal relaţiile cu USR PLUS şi care poate da un nou suflu coaliţiei de guvernare, iar partenerii Dacian Cioloş şi Dan Barna, după ce în decembrie 2020 au refuzat un guvern condus de preşedintele PNL, acum par dispuşi să colaboreze cu acesta şi din funcţia de premier.

Singura problemă va fi dacă preşedintele Klaus Iohannis va accepta să îl nominalizeze pe Ludovic Orban pentru şefia Guvernului. În cazul în care preşedintele ar refuza, atunci coaliţia de guvernare va fi nevoită să se reorienteze către un alt lider marcant din tabăra lui Ludovic Orban, iar aici, sunt foarte puţine soluţii.

Congres cu sfidarea restricţiilor din pandemie

Cert este că, mâine, Congresul PNL se va desfăşura în condiţii pandemice, care, în mod normal, ar fi împiedicat desfăşurarea lui, ţinând cont de faptul că rata de incidenţă din Bucureşti a fost, ieri, de 3,65 la mie. Referitor la acest aspect, Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei, a spus că organizarea Congresului PNL, cu 5000 de participanţi, nu ar trebui permisă, conform normelor legale şi "regulilor de bun simţ", în condiţiile în care limita pentru spectacole în aer liber este de 1000 de persoane, la o incidenţă de peste trei la mie a cazurilor Covid.

Alin Stoica susţine că astfel autorităţile subminează conformarea la măsurile de restricţie impuse pentru cetăţeni.

"De ce este această atitudine dăunătoare? Pentru că autorităţile subminează practic conformarea. Ne arată nouă, tuturor cetăţenilor, că legea este opţională pentru unii, că poate fi interpretată după bunul plac", a afirmat, ieri, fostul prefect al Capitalei.

În replică, premierul Florin Cîţu a precizat că evenimentul de mâine va fi organizat în condiţii de legalitate şi de siguranţă maximă, cu certificat verde şi centre de testare.

"Oricine încearcă să amâne acest congres nu va avea nicio şansă. Nu este un spaţiu cam mic (n.red. - Congresul PNL are loc la Romexpo). Sunt 15.000 de metri pătraţi. Vor fi 3 metri pătraţi pentru fiecare persoană. Va fi cu certificat verde, vor fi şi centre de testare, deci vor fi condiţii regulamentare", a declarat Florin Cîţu, care a spus că vor fi respectate toate normele impuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, structură care este condusă, în calitate de preşedinte, tocmai de şeful Guvernului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acești doi indivizi nu au nevoie de o dovadă a trecerii prin boală. E clar că sunt bolnavi cu capul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb