SOARTA SIIJ DEPINDE DE CCR Zi decisivă pentru Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 13 martie 2019

Plenul Curţii Constituţionale a României (CCR) are trecută, pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi, dezbaterea obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate de 92 de parlamentari USR şi PNL cu privire la Ordonanţa de Urgenţă 90/2018, prin care guvernul Dăncilă, din iniţiativa lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a operaţionalizat Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie(SIIJ).

Sesizarea a fost trimisă către CCR la mijlocul lunii decembrie, imediat după ce Parlamentul a aprobat actul normativ emis de Guvern.

Cu privire la această ordonanţă de urgenţă, deputatul liberal Ioan Cupşa a declarat: "Avem motive de neconstituţionalitate atât cu privire la modul în care a fost adoptată această OUG, precum şi modalitatea exactă în care au fost formulate textele normative din cuprinsul actului normativ. Am solicitat Curţii Constituţionale să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că actul normativ nu respectă măsurile dispuse prin raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cu privire la această secţie specială. Considerăm că aceste recomandări sunt obligatorii, iar CCR va trebui să ţină cont de ele, aşa cum de altfel a stabilit şi prin Decizia nr. 2/2012".

Deputaţii USR susţin că ei şi colegii lor din PNL s-au opus în nenumărate rânduri în Comisia Iordache atunci când s-a discutat aprobarea ordonanţei de urgenţă emisă de Guvern, deoarece secţia specială de investigare a magis-traţilor s-a dovedit a fi un instrument de presiune la îndemâna coaliţiei PSD-ALDE împotriva judecătorilor şi procurorilor incomozi pentru actuala putere politică.

Deputatul Stelian Ion (USR) a precizat: "Am invocat motive foarte clare şi consistente de neconstituţionalitate, între ele lipsa urgenţei, am invocat încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat, am invocat obligativitatea acestor rapoarte pe MCV. Sunt chestiuni foarte clare, faptul că nu se poate, prin ordonanţă de urgenţă, modifica structura unei instituţii fundamentale a statului român cum este Ministerul Public. Sunt foarte multe argumente care sperăm că-şi vor găsi ecoul şi în decizia CCR".

Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori - inclusiv plângerile penale depuse împotriva lor - a devenit operaţională în cadrul Parchetului General în 23 octombrie 2018. Din acel moment, toate dosarele având acest obiect şi aflate în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la alte unităţi de parchet, precum şi dosarele soluţionate până la respectiva dată au fost preluate de noua structură.

SIIJ a fost înfiinţată prin modificarea legii privind organizarea judiciară şi este intens contestată de sistemul judiciar, dar şi de Comisia Europeană, prin raportul MCV pe 2018.

OUG 90/2018 a fost adoptată la iniţiativa ministrului Tudorel Toader, imediat după ce a declanşat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general.

Din SIIJ, face parte, în calitate de procuror-adjunct al secţiei, Adina Florea, propunerea lui Tudorel Toader pentru şefia DNA, solicitare respinsă repetat de preşedintele Klaus Iohannis. Adina Florea este procurorul care a demarat urmărirea penală împotriva Laurei Codruţa Kovesi pe baza unor plângeri penale formulate de inculpatul Sebastian Ghiţă, care s-a sustras procesului penal în mai multe cauze în care este acuzat, şi de foşti inculpaţi în dosarele instrumentate de DNA Ploieşti. Cu toate că fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a recuzat-o pe Adina Florea, şeful SIIJ - procurorul Gheorghe Stan - a respins cererea de recuzare, deşi procurorul de caz este tocmai persoana care a dorit să conducă DNA după revocarea fostului procuror-şef al direcţiei.

Înfiinţarea SIIJ este contestată şi de magistraţii care protestează în această perioadă, pe treptele instanţelor şi parchetelor din întreaga ţară. Aceştia consideră că SIIJ este un instrument de presiune politică şi că, atât timp cât există Inspecţia Judiciară, singura instituţie menită să solicite plenului Consiliului Superior al Magistraturii sau celor două secţii ale CSM - pentru judecători şi pentru procurori - sancţionarea magis-traţilor şi trimiterea lor în judecată, înfiinţarea unei secţii speciale este ilegală, deoarece o parte dintre atribuţiile ei se suprapun sau le dublează pe cele ale Inspecţiei Judiciare şi ale parchetelor din teritoriu.

Contestarea acestei secţii a devenit mai puternică odată cu aprobarea, luna trecută, a OUG 7/2019, prin care SIIJ capătă noi atribuţii care se suprapun cu cele ale procurorului general şi ale şefilor de parchete. De aceea, majoritatea asociaţiilor profesionale ale magistraţilor solicită abrogarea ordonanţei de urgenţă adoptată în acest an şi desfiinţarea SIIJ, iar decizia CCR în cauza pe care o va analiza astăzi este crucială pentru sistemul judiciar din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Procurorii sunt in principal magistrați indiferent de secția unde lucrează, așa încât trebuie sa avem încredere în ei. Nu poate un om politic să influențeze decizia magistraților mai cu seamă că dosarele secției speciale vor fi soluționate de judecători care sunt independenți și inamovibili. Așa că USR trebuie sa aibă încredere în ei.

    1. "Nu poate un om politic să influențeze decizia magistraților..."

      N-o poate influenta, dar ii poate ievalua imediat si schimba din functie, nu? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb