Soarta Ucrainei, discutată la Paris şi Riad; Ce au stabilit liderii europeni

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 februarie

Sursa foto: x / Olaf Scholz

Sursa foto: x / Olaf Scholz

English Version

Marile puteri negociază în această perioadă soarta conflictului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, negocieri la care oficialii de la Bucureşti nu au fost invitaţi să participe, deşi ministrul de externe Emil Hurezeanu susţine că vom participa la următoarele întâlniri de la nivel european. Până atunci, tabăra europeană, surprinsă de rapiditatea cu care s-a mişcat Administraţia Trump care a antamat deja primele discuţii cu reprezentanţii Kremlinului pentru astăzi la Riad, în Arabia Saudită, a avut ieri o întâlnire în format redus la Paris, sub conducerea preşedintelui Macron.

Potrivit declaraţiilor de presă făcute de cancelarul german Olaf Scholz imediat după summitul de la Paris, UE nu doreşte o pace impusă Ucrainei de către SUA şi Federaţia Rusă şi va sprijini în continuare autorităţile de la Kiev cu tot ce este necesar şi atât timp cât va fi nevoie.

Olaf Scholz a declarat: "Ne-am întâlnit astăzi pentru a asigura Ucraina de susţinerea noastră şi pentru a discuta despre securitatea europeană, pe care trebuie să o realizăm prin propriile forţe. Ne-am reunit pentru că sunt foarte mulţi actori care au de spus ceva despre aceste subiecte importante pentru situaţia dificilă prin care trece Europa. Este clar: trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, care are încredere în noi. Vom continua să o susţinem. Am schimbat puncte de vedere privin dun eventual plan de pace, dar un lucru este clar pentru noi: nu vom fi de acord cu o pace dictată, impusă Ucrainei, care nu trebuie să accepte tot ceea ce i s-a propus în aceste zile de alţi actori internaţionali. Suntem în legătură cu preşedintele Ucrainei şi îi susţinem punctul de vedere. Apoi trebuie să îi oferim Ucrainei o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană. Pentru toate acestea, vom continua consolidarea sprijinului militar acordat Ucrainei. Ştim că ne aşteaptă multe încercări, dar sunt lucruri pe care nu le vom negocia cu nimeni din afara UE şi vomn lua decizii în curând atât cu privire la sprijinul acordat cât şi cu privire la întărirea securităţii europene. Avem nevoie de un angajament durabil, sustenabil privind apărarea europeană. Dezbaterea a fost lansată, a venit la momentul oportun (...) Există două soluţii în acest moment. Prima ar fi un împrumut comun pentru apărarea europeană, iar a doua ar fi o marjă bugetară suplimentară pentru aceste cheltuieli necesare, marjă care să garanteze stabilitatea finanţelor publice".

Până la închiderea ediţiei, doar cancelarul german a oferit declaraţii presei despre summitul informal desfăşurat aseară în capitala Franţei.

Trimiterea trupelor europene în Ucraina, un subiect incomod pentru liderii UE

Potrivit presei franceze, una dintre temele aflate pe agenda summitului informal organizat la Paris, la care au participat reprezentanţii Franţei, Germaniei, Italiei, Spaniei, Marii Britanii, Ţărilor de Jos, Danemarcei şi Poloniei (toate aceste state au o puternică industrie de apărare), precum şi preşedinta Comisiei Europene-Ursula von der Leyen, şeful Consiliului European -Antonio Costa- şi Secretarul General al NATO-Mark Rutte-, a fost şi trimiterea unor trupe europene de menţinere a ordinii în zona tampon ce va fi creată între Ucraina şi Rusia după încheierea păcii.

După întâlnire, întrebat de presă despre acest subiect, Olaf Scholz a părut iritat şi a spus că este o temă inadecvată actualului moment în care ne aflăm şi că aceste lucruri trebuie discutate abia la negocierile de pace. Liderul german a adăugat că Europa şi Statele Unite trebuie să acţioneze întotdeauna împreună în materie de securitate: "Nu trebuie să existe o împărţire a securităţii şi responsabilităţii între Europa şi Statele Unite. NATO se bazează pe faptul că acţionăm mereu împreună şi împărtăşim riscul, garantând astfel securitatea noastră. Acest lucru nu trebuie pus în discuţie".

Referitor la acest subiect, anterior evenimentului de la Paris premierul britanic Keir Starmer s-a declarat de acord să trimită trupe în Ucraina, dar în schimb ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares a declarat, potrivit France 24, că este prea devreme pentru a discuta despre desfăşurarea trupelor europene în Ucraina, deoarece consideră că mai întâi trebuie negociată pacea.

Faţă de poziţiile de mai sus, premierul polonez Donald Tusk a declarat că ţara sa nu va trimite trupe, dar că va continua să furnizeze ca şi până acum ajutor militar autorităţilor de la Kiev. Donald Tusk a mai spus că Europa nu este în acest moment pregătită să contracareze forţele Federaţiei Ruse. Potrivit postului francez BFM TV, Tusk a cerut în cadrul summitului informal o creştere "imediată" a capacităţilor de apărare ale Europei, avertizând că acestea nu se potrivesc cu cele ale Rusiei.

"Nu vom putea ajuta efectiv Ucraina dacă nu luăm imediat măsuri concrete în ceea ce priveşte propriile noastre capacităţi de apărare", a spus Donald Tusk.

De aceeaşi opinie este şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a afirmat într-o postare pe pagina oficială de pe reţeaua X: "Securitatea Europei este într-un punct de cotitură. Da, este vorba despre Ucraina, dar este şi despre noi. Avem nevoie de acţiuni urgente şi de intensificarea eforturilor în domeniul apărării noastre, lucruri care trebuie să se întâmple acum".

Sprijin militar masiv pentru Ucraina, în 2025

Potrivit unui document ce ar urma să fie adoptat săptămâna aceasta în Consiliul UE, citat de AFP, Uniunea Europeană ar urma să livreze în acest an Ucrainei 1,5 milioane obuze de artilerie, rachete de înaltă precizie, drone şi sisteme de apărare antiaeriană, şi să consolideze misiunile de instruire a militarilor ucraineni. Până acum, potrivit sursei citate, 75.000 soldaţi ucraineni au beneficiat deja de aceste programe de formare.

În ceea ce priveşte negocierile de azi de la Riad, premierul britanic Keir Starmer a subliniat, citat de France 24, că orice acord cu Ucraina trebuie să fie "durabil şi echitabil", avertizând împotriva unei înţelegeri care s-ar transforma "într-o pauză în luptă ce ar oferi lui Putin posibilitatea să revină mai puternic". Starmer a afirmat că săptămâna viitoare se va deplasa la Washington unde îi va expune opinia sa preşedintelui Donald Trump.

Referitor la întârlnirea de astăzi de la Riad, dintre delegaţiile americană şi rusă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky, a declarat, ieri, că Ucraina nu va recunoaşte nicio înţelegere dintre SUA şi Rusia cu privire la teritoriul său naţional, dacă nu va fi parte la negocierile dintre cele două mari puteri. Mai mult, preşedintele ucrainean a afirmat că, dacă Europa nu înţelege să joace un rol important în aceste negocieri, există riscul ca Rusia să declanşeze un război contra statelor europene şi că în acest scop are mobilizate mai multe divizii în Belarus, spre deosebire de numărul mic de trupe ale aliaţilor existente pe Flancul estic al NATO.

Pentru a-i alunga temerile preşedintelui ucrainean, Tammy Bruce, purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat ieri că întrunirea de astăzi are loc în urma discuţiei telefonice dintre Donald Trump şi Vladimir Putin şi că nu se va finaliza cu nicio parafare a vreunui acord privind Ucraina, ci reprezintă un prim pas către deschiderea negocierilor.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Din pacate soarta Ucrainei,

    este discutata exclusiv la Riad, 

    UE fara forta militara si economica suficienta,

    este tare doar la texte propagandistice 

    1. Din fericire viitorul Ucrainei este în UE, va fi sprijinită până când sovietul tău nu va mai avea nici făină. :

      Buna dimineata, hai c ai inteles si tu ceva intr un tarziu.

      Pai Rusia a spus de 100 de ori ca n are nimic impotriva ca ucraina sa intre in UE 

    Germania,Italia Polonia si Spania,

    nu sunt de acord cu trimitere de trupe, 

    ptr. sustinerea pacii in Ucraina,

    deci nici la Paris nu este consens in UE.  

    1. e prea devreme sa decidem pana nu avem pacea, a spus.

    In timp ce USA si Rusia cauta solutii de pace, UE nu stie alta decat sa se continue razboiul, desi sant militar si economic la pamant.

    Pai cum sa fie luati la masa discutiilor, ce sa zica ei acolo, inafara unor umflari de muşchi goale 

    1. Este continuarea apărării față de Soviet. Pace din gură găsești și la Kremlin Georgescu.

    De ce nu merg copiii Ursulei, Macronului, Starmerului etc la rezbel? Nimeni nu I retine!

    1. nu e vorba de asa ceva. e vorba ca, veti vedea, pana traieste putin nimeni din ucraina nu va fi in siguranta. fie ca va face cum incearca si in Romania, cu guvern marioneta si eliminarea opozitiei pro vest, fie ca ii va cuceri militar.

      Da, pai cum v a zis expiratul Zelea, seful vostru, Romania va fi luata maine-poimaine militar de Rusia, d aia au incercuit trupele ruse Romania, se asteapta ordinul de intrare de la Putin. El insa inca nu s a hotarat, sa ia intai Globu', Europa, sau Romania?

      Da n are sanse, ca l a citit Zelea 

      De ce se duc copiii lui Putler la stele?

      "De ce se duc copiii lui Putler la stele?" - dupa cum a scris cineva mai sus, esti de o prostie aproape de neinteles pentru un om normal

    Si acum incepe balul .UE a sunat din goarna .Vom ajuta militar Ucraina punind la dispozitia ei toate tehnologiile militare si tot curajul nostru .Avem deja pregati pentru faza unu 700 de miliarde de euro . Trump sa faca bine si sa mearga la el acasa ne zice fostul .Zelenski le da si el americanilor cu flit .Mergeti deageaba sau depomana la sauditi .Nu vom recunoaste nimic din ceea ce vorbiti .Decizia este la noi si la europeni .Inca o data am avut dreptate .Imperiul european pune la bataie resurse uriase .Ucraina i-a impachetat pe amerloci in foi de vita .Timp de 36 de ani deja trecuti UE s-a folosit de resursele Rusiei cu ajutorul retelor de transport aflate in Ucraina acolo unde rusii (coruptia ) nu au stiut nici cit s-a consumat si nici citi bani au primit .UE este posesoarea unor sume de bani de dai cu cusma in pulbere neintelegind ordinul de marime .Sunt banii ce timp de 85 de ani au facut pui si banii rusilor si americanilor care se afla acum sub forma de active ce produc alti bani in Europa ..Totul este prevazut din timp .Vorba lui Macron .Nemtii cu bani si noi cu ideile .Sumele de bani sunt fabuloase iar acum ele vor lucra in favoarea noastra .Razboaiele nu se cistiga cu bombe asa cum inca mai cred multi .Razboaile se cistiga cu bani si cu tradatori .Am trait sa o vedem si pe asta .Ii vom plati pe toti cei care aflati oriunde in lumea larga vor sa lupte pentru noi alaturi de ucrainieni .Decuplarea de America devine obligatorie .China abia ne asteapta .

    Ati auzit de scoaterea castanelor in foc cu mina altuia .Asa a facut Europa timp de zeci si zeci de ani .Acum vine revansa .La sauditi se duc Trump si Putin care vor sa imparta NIMIC .„Halucinogenele ”iau prostit pe cei doi .Momentul ales de Europa este ideal .Inteligenta este fata in fata cu primitivismul .Nonsensul demersului lui Trump este de tot risul iar Putin parca a fost vrajit .Noi impaqrtim lumea .Aiurea in tramvai .Daca si Base da cu ei deadura sau de pamint nimic nu ne mai mira .Ceea ce va aparea curind in Media ne va face sa intelegem . Mai pe romaneste spus cacealmaua inca functioneaza. Geniul lui Macron ,care o pupa de zor daunazi pe Meloni cea vadit afectata dar totul pus in scena doar spre ai indulci dezamagirea ,este ceva ce inca omenirea nu intelege . Un joc de o finete politica si militara de neimaginat .Mai ramine sa apara doar ultima mea dorinta inca neimplinita .Germania si Franta vor aduce in lume „prapadul ” daca Trump si Putin continua idiotenia .Va amintiti acuzele rusilordin 2022 atunci cind acuzau Ucraina de un posibil genocid atasat unor noi arme „genetice ”? Fereasca sfintul de mai rau.Qwowadis Guduvan 

    Toti cei din jurul nostru aliati ai nostri ne cer sa marim sumele de bani oferite catre aparare , toti ne cer o mai mare mobilizare spre a ajuta Ucraina , toti vor ca noi sa preluam povara si raspunderea apararii Europei colective dar in fapt toti nu fac altceva decit sa ofere Europei Motivul .Acum avem motivul de a deveni o mare putere militara motiv pe care nu il avem cu ceva vreme in urma .Europa ar fi fost tinta tuturor iar acuzatiile ar fi devenit un cor universal daca ne inarmam fara motiv .Asadar razboiul declansat in Ucraina si cerintele lui Trump ne ofera in fapt ceea ce noi voiam sa facem de multa vreme .Costurile sunt uriase dar banii sunt deja pregatiti si culmea culmilor parte din ei sunt banii altora aflati in diferite formule depozitati in UE sau angajati in economie sub forma unor active .Ca sa aveti idee cit bani exista sub aceste forme putem spune ca ele depasesc ordinul de sute de miliarde .Practic ne inarmam cu banii dusmanilor .Romania este si ea parte oferind UE , total democratic , posibilitatea eliminarii amestecului unor forte straine sustinute din interior de a subjuga natiuni din Europa . 

    Rusii se si vedeau victoriosi .Trump(acum nu mai avem nici o indoila cu cine e prieten) la fel .rusia ve refuza la riad toate propunerile lui trump aratind astfel omenirii un trump total anacronic .In 24 de ore fac pace .O iluzie .Au trecut deja saptamini

    Ne grabim cu tot felul de speculatii.

    Treaba poate lua o intorsatura la care nu se asteapta nimeni 

    Dar ce gaseste domnisoara Rutte de ras in halul ala la poza cu ei la masa, ca nu e absolut nimic de ras

    Totul se face conform dorintelor nespunse ale europenilor .Europa are imensa dorinta si pretentie de a deveni o mare putere mondiala fiind si posesoarea loviturilor nucleare ca si entitatea suprstatala care are pozitionate pe teritoriul ei astfel de lovituri ce apartin (mai mult sau mai putin )SUA. Europa nu se putea ,pina acum, inarma ea fiind supusa fostelor intelegeri ce tin de finalul celui de al doilea razboi mondial iar la modul intuitiv intelegem de ce intreaga omenire nu ar fi acceptat inarmarea Germaniei .Acum toate aceste piedici au disparut .Imaginativa ce ar insemna la nivel militar punerea in miscare a 5 procente din PIB ul Germaniei si Frantei natiuni ce nu au problemele majore de suprematie care pot imparti suma oferita din PIB , in cazul SUA,in mii de bucatele incontrolabile .Aceste sume uriase se duc practic in achizitia de cele mai noi si performante capacitati miitare dovedite .MOTIVUL a aparut si el ne-a fost furnizat de invazia rusilor si acum de cerintele lui Trump .

    "Soarta Ucrainei, discutată la Paris"

    din cele 27 de state UE,au post prezente 6 buc. ??!! 

    ce mai adunare,

    oricum nu se poate compare ca importanta ,cu cel de la Riad  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7671
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2843
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0138
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.3179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb