SOCIALIŞTII EUROPENI, ÎMPOTRIVA LUI SIEGFRIED MUREŞAN Adina Vălean, alegerea lui von der Leyen pentru şefia Transporturilor

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 7 noiembrie 2019

Oficialii Comisiei Europene au declarat că europarlamentarul liberal Adina Vălean reprezintă opţiunea preşedintelui ales al CE, Ursula von der Leyen, pentru funcţia de comisar european al transporturilor din partea ţării noastre. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei de la Bruxelles a declarat: "România a numit azi doi candidaţi pentru postul de comisar. Amândoi candidaţii au susţinut interviuri cu preşedintele ales şi au performat bine. Preşedintele-ales al Comisiei Europene a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Vălean este un experimentat europarlamentar, care a condus deja Comisia ENVI (n.r.- Mediu) şi este în prezent preşedintele Comisiei ITRE. În cariera sa, ea a adunat experienţă pe teme legate de portofoliul Transporturi. A fost raportor pentru «Connecting Europe Facility», care susţine infrastructura în domeniile transport, energie şi servicii digitale". Premierul Ludovic Orban a trimis, ieri, preşedintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cele două propuneri pentru postul de comisar pentru transporturi.

Ludovic Orban a declarat imediat după şedinţa de guvern de ieri: "După consultarea preşedintelui Klaus Iohann-is, am luat decizia împreună să trimitem către preşedintele Comisiei Europene doi candidaţi pentru funcţia de comisar european. În conformitate cu prevederile legale, voi trimite către preşedinţii celor două Camere solicitarea de a legaliza audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului României, fie pentru cei doi candidaţi, fie pentru candidatul care va fi decis de preşedintele Comisiei Europene, urmând ca să fie audiaţi când va stabili conducerea celor două Camere".

Surse din cadrul PNL afirmă că favoritul şefului guvernului era Siegfried Mureşan, numele Adinei Vălean fiind de rezervă.

Propunerea din partea ţării noastre pentru funcţia de comisar european al transporturilor a iscat, înainte de a fi trimisă la Bruxelles, controverse aprinse între reprezentanţii popularilor europeni şi cei ai socialiştilor din Uniunea Europeană.

Iratxe Garcia (eurodeputat din partea Spaniei), preşedinte al grupului Alianţa Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European - care deţine al doilea număr de mandate - a avertizat-o pe Ursula von der Leyen că socialiştii vor vota împotriva Comisiei Europene dacă nominalizarea României pentru postul de comisar european nu va fi femeie. Avertismentul liderului socialiştilor europeni a fost făcut cu prilejul unei dezbateri cu preşedintele ales al Comisiei Europene şi el a fost făcut pe fondul nervozităţii liderilor Alianţei S&D din cauza faptului că au pierdut un post de comisar în detrimentul Popularilor Europeni după schimbarea guvernului din ţara noastră.

Comisia pentru Transporturi (TRAN) din cadrul Parlamentului European a stabilit ca persoana nominalizată din partea guvernului Orban să fie audiată în 14 noiembrie.

Amintim că, după respingerea Rovanei Plumb şi a lui Dan Nica, guvernul Dăncilă l-a propus pe Victor Negrescu, însă şi această variantă a picat după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că n-a fost consultat în privinţa nominalizării.

Comisia Ursula von der Leyen ar fi trebuit să îşi înceapă mandatul încă din 1 noiembrie, dar calendarul a fost întârziat de respingerea candidaţilor Franţei, Ungariei şi României. Între timp, Franţa şi Ungaria au trimis noile propuneri, urmând ca şi noul guvern de la Bucureşti să trimită propunerea sa, după ce două nominalizări din partea guvenului Dăncilă au fost respinse de Ursula von der Leyen, iar una - Rovana Plumb - a fost respinsă de comisia juridică a Parlamentului European, pe motiv de risc ridicat de încălcare a normelor de integritate.

Ursula von der Leyen a promis Parlamentului European că va forma o Comisie cu un număr egal de femei şi bărbaţi, dar acest lucru nu mai este posibil după ce Franţa l-a propus pe Thierry Breton în locul lui Sylvie Goulard, respinsă de eurodeputaţi din cauza problemelor de integritate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb