Mai multe organizaţii ale societăţii civile au solicitat ieri, printr-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului României, instituirea explicită şi urgentă în lege a principiului ca orice contract de achiziţie publică, parteneriat public-privat, concesiune, privatizare sau vînzare de active de către o companie de stat, devine automat public în momentul semnării sale. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere practic, nici un astfel de contract nu poate conţine o clauză de confidenţialitate. Reprezentanţii socieăţii civile mai precizează: "Contractul urmează să fie făcut disponibil de autoritatea care l-a semnat, prin toate mijloacele pe care le are în mod rezonabil la dispoziţie (de exemplu, pe pagina de web). Publicarea va fi integrală, cuprinzînd toate anexele, iar obligaţia va acoperi toate instituţiile publice şi companiile cu capital majoritar de stat, pentru că interesul fundamental este să urmărim transparentizarea banului public".
În opinia societăţii civile, această prevedere va acoperi automat şi contractele deja încheiate, pentru că multe din acestea prevăd de fapt încetarea efectului clauzei de confidenţialitate în caz că aceasta contravine unei legi, chiar a uneia intrate în vigoare ulterior semnării contractului. "Ceea ce propunem noi nu prejudiciază în nici un fel interesele materiale ale părţii private, fiind doar o obligaţie a autorităţii de a publica informaţie de interes general, ca atare neputînd fi invocat contra noastră argumentul unei acţiuni retroactive păgubitoare", se mai arată în scrisoarea deschisă.
Acest apel este iniţiat de 12 organizaţii membre ale Coaliţiei pentru o Guvernare Curată, plus încă patru organizaţii ne-membre ale CGC. La el se pot ralia în termen de 15 de zile şi alte organizaţii sau asociaţii care îmbrăţişează principiile transparenţei.