Societatea înfiinţată de Sacha Dragic nu este casă de brokeraj, cel puţin în prezent

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2022

Societatea înfiinţată de Sacha Dragic nu este casă de brokeraj, cel puţin în prezent

Investimental nu are codul CAEN pe care-l au brokerii din piaţa noastră, obiectul său de activitate fiind consultanţa în afaceri Reprezentanţii companiei: "Investimental va deveni cel mai nou jucător de pe piaţa de brokeraj din România, după ce va primi de la ASF autorizarea de a funcţiona ca broker de investiţii" Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a răspuns solicitării noastre legată de Investimental

Societatea Investimental SA, înfiinţată recent de către Sacha Dragic şi Mihaela Bîciu, nu este casă de brokeraj (cel puţin deocamdată), aşa cum am scris în ştirea lansată în urmă cu aproape trei săptămâni, inclusiv pe baza anunţului companiei de pe eJobs, în care se vorbea despre "o societate de brokeraj recent lansată în România", exprimare care acum a fost înlocuită cu "proiect de brokeraj". Firma, ce a fost înregis­trată la Registrul Comerţului la începutul lunii trecute, nu are obiectul de activitate adecvat societăţilor de brokeraj şi iniţial nu avea capitalul minim necesar, cerut conform legislaţiei în vigoare.

Reprezentanţii companiei ne-au transmis: "Investimental va deveni cel mai nou jucător de pe piaţa de brokeraj din România, după ce va primi de la reglementatorul pieţei, ASF, autorizarea de a funcţiona ca broker de investiţii. Investimental îşi propune nu doar să se dezvolte ca organizaţie şi ca business, ci şi să sprijine piaţa într-o relaţie simbiotică bazată pe investiţii responsabile, educaţie financiară şi abordare umană, personalizată a tranzacţionării".

Poate că este vorba despre un plan mai amplu, dar conform ultimei înregis­trări de la Registrul Comerţului, din data de 15 iunie, obiectul de activitate al companiei, conform codului CAEN este: "7022 - Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management".

Or, brokerii autorizaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară să activeze la Bursa de Valori Bucureşti, dar nu numai, cum este cazul XTB România de pildă, au fie codul "6612 - Activităţi de intermediere a tranzacţiilor financiare" sau "6499 - Alte intermedieri finanicare".

În plus, la înfiinţare, capitalul social al Investimental era de 90.000 de lei, sub limitele minime prevăzute de legislaţia în vigoare (Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare), conform căreia dotarea iniţială de capital a unui SSIF variază între 50.000 de euro şi 730.000 de euro, în funcţie de activităţile prestate.

Societatea înfiinţată de Sacha Dragic nu este casă de brokeraj, cel puţin în prezent

Dar ulterior, după ce am trimis o solicitare în acest sens societăţii, s-a operat rapid o majorare de capital, pentru că acum la Registrul Comerţului, Investimental apare cu un capital social de 8,84 milioane de lei.

Societatea înfiinţată de Sacha Dragic nu este casă de brokeraj, cel puţin în prezent

Mişcări la Intercapital, în al cărui board se află o persoană care este administrator şi la Investimental

Investimental a fost înregistrată la Registrul Comerţului în data de 3 mai, acţionari fiind DCF Ventures 3 SRL, în prezent cu 99,99% şi Mihaela Bîciu, cu 0,01% (ce a fost director general al TradeVille, până aproape de finele anului trecut), care are o participare simbolică la firma unde este angajată. DCF Ventures 3 SRL este o firmă deţinută în proporţie de 99% de D Craig Finance SA (ai căror beneficiari finali sunt soţii Dragic), restul de 1% fiind deţinut de Augusta Dragic, soţia lui Sacha, conform datelor de la Registrul Comerţului şi din presă.

Investimental are un Consiliu de Administraţie format din trei membri: Mihaela Bîciu, Cristian-Mihai Paul şi Branka-Mihaela Paicu. Interesant este că, Branka-Mihaela Paicu face parte şi din Consiliul de Administraţie al Intercapital Invest, companie care în prezent este Consultant Autorizat pentru Piaţa AeRO. Or, conform legislaţiei în vigoare, o persoană nu poate să facă parte simultan din două Consilii de Administraţie ale unei societăţi de brokeraj.

Concret, în Regulamentul ASF nr. 5/2019, privind reglementarea unor dispoziţii referitoare la prestarea serviciilor şi activităţilor de investiţii conform Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, se arată că: "Membrilor organului de conducere în funcţia sa de supraveghere ai unei SSIF le este interzis să deţină o participaţie calificată, să deţină o funcţie sau să fie angajaţi ai unei alte SSIF/firme de investiţii/instituţii de credit, persoane juridice române (...)".

Probabil că nu întâmplător, Intercapital vrea să înlocuiască forma de administrare a societăţii cu un Administrator Unic şi să îşi schimbe obiectul de activitate, acţionarii fiind convocaţi astăzi în acest sens. În prezent, codul CAEN al Intercapital Invest este "6612 - Activităţi de intermediere a tranzacţiilor financiare", conform Termene.ro, dar acum acţionarii au pe masă aprobarea modificării activităţii principale aferente Codului CAEN "7022 - Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management". Conform presei, Sacha Dragic are un pachet minoritar la Certinvest, societate deţinută de Eugen Voicu care este acţionar şi la Intercapital.

Ziarul BURSA a cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară, acum mai bine de două săptămâni, o opinie despre cum poate să fie autorizată sociatetea Investimental drept broker de investiţii în condiţiile actuale, aşa cum spun reprezentanţii companiei, dar supraveghetorul pieţei nu a răspuns solicitării noastre nici până în acest moment.

Numele soţilor Dragic este legat de Superbet, firmă ce desfăşoară activităţi de pariuri sportive şi alte jocuri de noroc. De-a lungul timpului, în presă au apărut articole despre restanţe la bugetul statului ale unor companii controlate de soţii Dragic, inclusiv o condamnare cu suspendare pentru Augusta Dragic, în 2009. În ultimii ani, numele Augustei a fost legat îndeosebi de Fundaţia Superbet.

Superbet a încheiat anul trecut cu o pierdere de 57,3 milioane de lei, faţă de un profit net de 8,04 milioane de lei în 2020, în condiţiile creşterii cheltuielilor într-un ritm mai accelerat decât a veniturilor. În anii anteriori Superbet avusese profit, conform datelor Risco.ro.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu inteleg cum un condamant la puscarie vrea sa devina firma de brokeraj! Atat de corupt sa fie asful? De aceea mai bine tineti banii in banca; la bnr asa ceva nu ar fi posibil.

    Iar administrator unic o sa fie tot un condamnat penal de la Intercapital Invest adica Eugen Voicu care este si la Certinvest si la HAI.

    vrajeala ieftina de bucurestian. 

    1. "Dormi linistit! FNI vegheza."

       

    Vad ca acum este la moda sa iti angajezi si sotul la firma! Trebuie sa aiba grija de el sau nu vrea sa il scape din ochi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb