Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va asigura resursele financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor, precum şi pentru susţinerea investiţiilor. Şeful Executivului a precizat că toate analizele specialiştilor indică o revenire în "V" a economiei după depăşirea vârfului pandemiei de Covid-19.
La finalul vizitei pe care a făcut-o ieri la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", Ludovic Orban a spus: "După o scădere care este destul de bruscă şi de mare, după depăşirea vârfului epidemiei, există o prognoză de creştere destul de rapidă, de recreştere economică. Dacă vă uitaţi în prognoze, indiferent cine face aceste prognoze, indică o scădere economică pe anul ăsta în România şi o creştere economică pe anul viitor care variază între 4,1 şi 6,1 pe 2021".
Referitor la şomajul tehnic pentru bugetari şi tăierea cu 20% a salariilor demnitarilor, măsuri pe care le-a anunţat în urmă cu două săptămâni, premierul Ludovic Orban a spus că "deocamdată, acest subiect nu mai este de actualitate pentru că ne apropiem de finalul perioade de urgenţă, iar cei mai mulţi din bugetari sunt în prima linie".
Conform anunţului din urmă cu 14 zile, cele două măsuri ar fi urmat să fie implementate printr-o ordonanţă de urgenţă, anunţată chiar de premier. La începutul şedinţei de guvern din 9 aprilie, Ludovic Orban spunea: "La ora actuală sunt peste 1,5 milioane angajaţi din mediul privat, la care se adaugă cei de la persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale, întreprinderile individuale şi alte profesii liberale, aflaţi în şomaj tehnic. Nu putem lăsa doar pe umerii lor suportarea crizei şi de aceea am decis împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor ca în sectorul public să existe o preluare a greutăţii printr-o formă de şomaj tehnic. Jumătate dintre angajaţi vor lucra 15 zile, iar celelalte 10 zile vor rămâne în forma echivalentă şomajului tehnic. Când ei vor sta în şomajul tehnic, va lucra cealaltă jumătate. Această procedură va asigura funcţionalitatea instituţiilor, a serviciilor către cetăţeni. Aştept ca fiecare minister să analizeze entităţile din subordine, pentru ca reglementarea pe care o vom aproba să corespundă nevoii de solidaritate pentru preluarea unei părţi din greutatea, din povara acestei epidemii. Solidaritatea trebuie să fie şi pentru şefime, adică şi pentru noi, demnitarii".
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat ulterior că nu este de acord cu această măsură şi că nu există un proiect de OUG în acest sens.Surse politice susţin că măsurile anunţate atunci de şeful Guvernului nu ar fi fost girate nici de preşedintele Klaus Iohannis.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Un om onest în data de 24.04.2020, 01:08)
Mulți bugetari, inclusiv din învățământ nu muncesc in mod real. Primesc salarii aproape intacte.ai mult de 1 milion de salariați din privat sunt in șomaj tehnic.
Nu vad unde e egalitatea în fața legii.
In plus cu o reducere drastica a producției, serviciilor, cel puțin în mediul privat, nu vad cum economia nu va scădea decât marginal.
Cred că ar trebui lăsată deoparte demagogia.
Eu care inca muncesc ar trebui să susțin oamenii care au neșansa de a nu mai putea munci și bugetarii care sunt protejați de efectele COVID. La un moment dat apare întrebarea: oare nu ar fi mai bine să mă las și eu de munca? Pe cati pot să susțin?
Daca in tara mai muncesc 3 mil de oameni, din munca lor cum pot trai 20 mil oameni? Ar trebui sa ne gândim cu mare răspundere la această întrebare domnule Orban și domnule Iohannis.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2020, 19:41)
Fabula : Așa este viața cu al sau tipic, câinele cel mare fute pe cel mic !