Sondaj: 61% dintre angajaţi sunt îngrijoraţi de scăderea veniturilor în urma noilor măsuri fiscale ale Guvernului

F.D.
Miscellanea / 22 august 2023

Sondaj: 61% dintre angajaţi sunt îngrijoraţi de scăderea veniturilor în urma noilor măsuri fiscale ale Guvernului

În contextul măsurilor fiscale care vizează modificări de taxe şi impozite propuse de Guvern pentru a acoperi deficitul bugetar, peste 60% dintre angajaţii români se declară foarte îngrijoraţi de impactul negativ asupra veniturilor personale, a puterii de cumpărare, dar şi a stabilităţii economice a ţării, conform sondajului naţional desfăşurat de Novel Research.

Pe fondul unei inflaţii ridicate existente, există temeri serioase că măsurile fiscale vor afecta veniturile disponibile ale gospodăriilor.

Conform sondajului, marea majoritate a angajaţilor din România (peste 82% dintre respondenţi declarându-se la curent cu modificările fiscale propuse de Guvern) sunt preocupaţi, se informează cu privire la modificările fiscale anunţate şi analizează impactul pe care acestea îl pot avea la nivel personal. La nivel general, dacă 7 din 10 angajaţi sunt îngrijoraţi de impactul măsurilor guvernamentale asupra puterii de cumpărare, aproape 8 din 10 angajaţi cred că noile măsuri vor avea efecte negative asupra evoluţiei preţurilor la produse şi servicii, accentuând astfel inflaţia. Este o majoritate semnificativă ce indică faptul că există preocupări legate de evoluţia economiei şi de capacitatea cetăţenilor de a-şi menţine nivelul de trai.

În acest sens, dintre toate modificările anunţate de Guvern, măsurile ce privesc TVA-ul unic de 19% şi creşterea taxării tichetelor de masă cu 10% sunt apreciate de o majoritate semnificativă (69% respectiv 66%) cu impact negativ direct asupra angajatului. Mai mult, în contextul în care tichetele de masă sunt un beneficiu adiţional oferit de mulţi angajatori angajaţilor lor, o creştere a taxării tichetelor de masă este asociată de 38,1% dintre respondenţi cu o valoare mai scăzută a acestui beneficiu în timp ce 26% se tem că nu vor mai primi tichete de masă de la angajator. Angajaţii care primesc tichetele de masă ca o componentă a veniturilor lor resimt o scădere a puterii de cumpărare.

Şi în ceea ce priveşte impactul la nivelul mediului de afaceri, angajaţii se declară preocupaţi de măsurile anunţate: 8 din 10 angajaţi consideră că statul român susţine într-o măsură mică sau deloc mediul de afaceri. Lipsa de susţinere percepută este un element de descurajare a antreprenoriatului şi a investiţiilor cu potenţiale efecte negative asupra creşterii economice şi creării de locuri de muncă.

Se constată, astfel, o percepţie larg răspândită în cadrul populaţiei, de instabilitate în ceea ce priveşte sistemul fiscal din ţară: 75% din cei intervievaţi indică o preocupare generală semnificativă cu privire la stabilitatea sistemului fiscal.

"Un procent de 82% din participanţii la sondaj ştiau despre pachetul de modificări de taxe şi impozite propuse de Guvernul României, ceea ce arată o preocupare semnificativă a oamenilor pentru evoluţia economiei şi menţinerea nivelului de trai considerând că noile măsuri vor afecta nivelul venitului personal. O percepţie larg răspândită de instabilitate poate duce la o încredere redusă în instituţiile fiscale ale ţării. Acest lucru poate afecta comportamentul economic al individului, cum ar fi investiţiile sau planificarea financiară pe termen lung.

Pe fondul percepţiei privind lipsa de susţinere din partea Guvernului pentru mediul de afaceri, a unei inflaţii ridicate şi a războiului care se desfăşoară la graniţele României, noile măsuri nu fac altceva decât să accentueze starea de îngrijorare şi nesiguranţă resimţită de populaţie. Un nivel de încredere scăzut în Guvern poate duce atât la instabilitate socială, cât şi politică", a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb