SONDAJ "ALTE": Băsescu şi Geoană, favoriţi pentru funcţiile de preşedinte şi premier

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 11 septembrie 2008

Aproximativ 39% dintre cetăţeni ar vota cu Traian Băsescu, dacă mâine s-ar organiza alegeri prezidenţiale, iar 15,3% ar vota cu Sorin Oprescu, relevă un sondaj realizat de Asociaţia pentru Transparenţă şi Libertate de Expresie (ATLE), efectuat în perioada 25 august - 5 septembrie 2008, ale cărui rezultate au fost difuzate ieri.

Pe următoarele locuri, în topul preferinţelor electoratului, în ceea ce priveşte viitorul preşedinte al ţării, se află Mircea Geoană - 13,1%, Adrian Năstase - 10,8%, Corneliu Vadim Tudor - 4,6%, Gigi Becali - 4,5% şi Marko Bela - 4,3%. Potrivit sondajului, 26,5% dintre respondenţi au declarat că nu ar merge la vot sau nu au vrut să răspundă.

Acelaşi sondaj relevă că în topul încrederii în capacitatea oamenilor politici de a-şi asuma roluri importante în conducerea ţării, pe primele trei locuri se află Traian Băsescu - 44% , Sorin Oprescu - 38% şi Mircea Geoană - 35%.

Pe locurile următoare se situează Liviu Negoiţă - 34%, Theodor Stolojan - 34%, Emil Boc - 25%, Gigi Becali - 25%, Victor Ponta - 22%, Călin Popescu Tăriceanu - 20%. Pe ultimul loc se află Elena Udrea, cu 5%.

Topul încrederii în instituţii arată că aproximativ 68% dintre cetăţeni au foarte multă încredere în Biserică, 57% în Armată, iar 53,2% în Primărie. Totodată, 81% dintre respondenţi au foarte puţină încredere în Parlament, 72% în Guvern şi 65,5% în Justiţie.

Totodată, Partidul Social Democrat ar obţine 33,1% dintre voturi, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, fiind urmat de Partidul Democrat-Liberal - 30,2% şi Partidul Naţional Liberal - 16 %, mai relevă sondajul.

Celelalte partide ar obţine mai puţin de 5% dintre voturi: Uniunea Democrată Maghiară din România - 4,8%, Partidul România Mare - 3,4%, Partidul Noua Generaţie Creştin Democrat - 3,2%, Partidul Conservator - 3,1%, Partidul Iniţiativa Naţională - 2%, iar Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat - 1,1%.

Pentru alte formaţiuni ar vota 3,1% dintre intervievaţi, în timp ce 27% nu s-au hotărât dacă merg la vot sau pentru cine optează.

Potrivit sondajului, atât PSD, PNL, cât şi PD-L sunt cotate cu şanse mari să facă parte din guvern. La întrebarea care partid credeţi că va face parte în mod sigur din următorul guvern, 33% dintre intervievaţi au răspuns PSD, 26,5% - PNL, 26,4% - PD-L, 9% - UDMR, iar 5,1% au nominalizat altă formaţiune politică, respectiv PC şi PNGCD.

O coaliţie PSD-PNL este indicată de 21,2% dintre respondenţi drept cea mai competentă formulă de guvernare, în timp ce 20,8% ar miza pe o formulă PSD-PD-L, iar 16% - PNL-PD-L. Nu au răspuns la această întrebare 26,5% dintre cei chestionaţi.

Cel mai potrivit prim-ministru este, conform sondajului ATLE, preşedintele PSD, Mircea Geoană, - 19,8%, urmat de prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, - 18,4%, preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, - 8,5%, preşedintele UDMR, Marko Bela, - 4,4%, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, - 3,8%. Nu au răspuns la această întrebare 30,7% dintre intervievaţi, iar 14,4% au specificat alte persoane, precum Mugur Isărescu sau Adrian Năstase.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este nevoie ca cetatenii sa militeze ferm, pentru schimbarea clasei politice, pentru promovarea politicianului de tip nou, de tip European, pentru reasezarea justitiei pe fagasul ei normal, pentru promovarea valorilor autentice, a politicianului cinstit si onest, ales de catre cetatean in interesul cetateanului. Avem nevoie de politicieni care sa inteleaga puterea ca pe o forma de educatie, nu ca pe un instrument. Mai departe culoarea politica nu conteaza, pentru ca actuala criza morala prin care trece clasa politica, ne da o imagine trista si revoltatoare, care nu merita sacrificiile romanilor.

    . Actuali politicieni, impartiri in doua tabere, una pro- Basescu si una anti-Basescu, nu costientizeaza ca prapastia dintre ei si alegatori se adinceste pe zi ce trece, ca electoratul a depasit de mult interesul obscur al partidelor politice, si ca pentru electorat valoarea numarul unu a devenit cetateanul cu problemele si interesele lui. 

    Votul din 2004 a aratat clar, avem un electorat matur, care a inteles ca avem nevoie de un presedinte PD-list si un premier PSD-ist. Dar ce te faci cu politicienii nostrii care interpreteaza votul dupa cum le dicteaza interesul de partid, fara a tine cont de ce doreste electoratul, fara a tine cont de adevaratul castigator al alegerilor.  

    Acum dupa atatea scandaluri penibile, poate presedintele jucator, a inteles ca electoratul este suveran, ca daca electoratul stabileste prin vot liber exprimat, ce partid sa guverneze tara si cine sa fie presedinte, atunci asa sa fie, iar presedintele jucator sa constientizeze ca el a fost ales pentru o functie in stat, urmand ca partidul care a castigat alegerile sa poarte negocierile pentru formarea noului govern. Daca politicienii demagogi, in frunte cu presedintele tarii, nu va respecta acest minim gest de bun simt politic, atunci ce sa ne mai miram ca lucrurile merg din rau in mai rau 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb