SONDAJ CIVIS Demiterea guvernului Tăriceanu, necesară în opinia a 42% dintre români

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 26 februarie 2007

Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu

Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu

Un procent de 42% dintre români consideră necesară demiterea guvernului Tăriceanu printr-o moţiune de cenzură, relevă un sondaj CIVIS, dat publicităţii duminică. Pe de altă parte, 40% din populaţie crede că această măsură nu este necesară.

De asemenea, în condiţiile în care conflictul dintre preşedinte şi premier s-ar transforma într-un conflict dintre Preşedinte şi principalele partide de opoziţie, 52% din populaţie crede că Tăriceanu şi PNL ar trebui să se concentreze exclusiv asupra guvernării.

Potrivit sodajului CIVIS, citat de Rompres, 40% dintre români cred că, în aceste condiţii, premierul şi PNL "ar trebui să demaşte în continuare corupţia din jurul preşedintelui". În opinia a 54% dintre români, un motiv care ar putea sta la baza formării unei noi coaliţii politice, care să sprijine un Guvern minoritar PNL, ar consta în mare măsură în conflictul dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu, care "frânează luarea deciziilor şi continuarea reformelor". 32% cred că acest motiv contează în mică măsură.

41% din populaţie consideră că la baza formării unei noi coaliţii ar putea sta, în mare măsură, "scandalurile interminabile provocate de Traian Băses­cu", în timp ce 43% cred că acest motiv contează într-o mică măsură.

De asemenea, 15% dintre români sunt de părere că o nouă coaliţie politică pentru sprijinirea unui Guvern minoritar PNL s-ar putea baza, în mare măsură, pe faptul că România se îndreaptă către "un stat poliţienesc". 54% cred în mică măsură în această ipoteză.

27% dintre români preferă PD la alegerile europarlamentare

27% dintre români ar vota cu Partidul Democrat la alegerile europarlamentare preconizate a se desfăşura în luna mai a acestui an.

PD este urmat în preferinţele electoratului pentru europarlamentare de PNL - 21% şi de PSD - 19%. Pe locul al patrulea, în urcare cu trei procente faţă de luna noiembrie a anului trecut, se află PNG cu 12%. PRM ar obţine, potrivit sondajului, 7% din voturile electoratului, iar UDMR 6%.

Întrebaţi dacă la viitoarele alegeri europarlamentare, locale şi generale, ar fi fost mai bine ca PNL şi PD să participe împreună în cadrul Alianţei D.A. sau separat, românilor le este indiferent, 44% dintre persoanele intervievate răspunzând în acest fel. În schimb, 35% dintre repondenţi consideră că ar fi mai bine să participe separat, iar 21% împreună.

Românii ar vota ADA dacă ar avea loc alegeri parlamentare anticipate

Aproape jumătate dintre români ar vota Alianţa D.A. PNL-PD dacă duminica viitoa­re ar avea loc alegeri parlamentare anticipate. Chiar dacă a scăzut cu 3 procente în preferinţele electoratului, faţă de luna noiembrie a anului trecut, ADA ar întruni la un eventual scrutin 46% din voturile românilor.

Pe locul al doilea, şi tot în scădere - cu 2% -, se află PSD cu 19 procente, iar pe locul al treilea PNG cu 12%. PRM ar întruni 8%, UDMR 6%, iar PLD 3%. PNG se află în creştere cu 3 procente faţă de luna noiembrie a anului trecut, în timp ce UDMR întruneşte acelaşi procent încă din iunie anul trecut.

Alegătorii Alianţei D.A. preferă însă PD dacă cele două partide care formează ADA ar hotărî să participe la aceste alegeri pe liste separate: 53% dintre persoanele intervievate ar vota PD, iar 40% PNL.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-18 februarie, pe un eşantion de 1.091 de persoane din 72 de oraşe şi sate din toate judeţele României. Eroarea tolerată este de ±3,0%. Ancheta sociologică a fost finanţată de Fundaţia "Societatea Civilă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb