SONDAJ CNBC Investitorii de retail cred că acţiunile vor atinge minimul anul viitor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 decembrie 2022

Investitorii de retail cred că acţiunile vor atinge minimul anul viitor

Cei mai mulţi intenţionează să investească în titluri din Big Tech precum Apple, Microsoft, Google şi Meta

Investitorii de retail nu au fost speriaţi de scăderea acţiunilor din acest an. În ciuda creşterii costului vieţii, anul viitor majoritatea investitorilor individuali intenţionează să plaseze aceeaşi sumă de bani sau chiar mai mult în instrumente financiare, potrivit unui sondaj realizat de platforma de investiţii Finimize din Londra, scrie CNBC.

Conform cercetării, doar 1% dintre traderii de retail spun că intenţionează să-şi lichideze investiţiile anul următor, în timp ce 65% vor continua să investească ca în acest an, iar 29% plănuiesc chiar să-şi crească alocările.

Max Rofagha, CEO al Finimize, a spus: "Aceste date dovedesc că, în ciuda mediului actual al pieţei, pentru majoritatea investitorilor volaltilitatea este doar o parte a ciclului economic. Asta se datorează accesului la informaţii şi creşterii experienţei în investiţii. În plus, este clar că naraţiunea investitorilor de retail se schimbă. De exemplu, în trecut focusul era pe modul în care se comporta o masă mică de day-traderi".

Conform sondajului, la care au participat peste 2.000 de investitori de retail din Europa, Asia şi Statele Unite, peste 80% dintre cei care au răspuns, cred că perioada cea mai slabă pentru piaţa de acţiuni se va încheia în şase luni. Majoritatea (72%) intenţionează să investească în acţiuni individuale anul viitor, 64% preferând nume din Big Tech precum Apple, Microsoft, Google şi Meta.

Pe de altă parte, 38% dintre retaileri plănuiesc să investească în cripto, în ciuda consecinţelor colapsului exchange-ului FTX a lui Sam Bankman-Fried. Circa 56% dintre investitori cred că Bitcoin va creşte anul viitor, faţă de 44% care cred că va scădea. Majoritatea celor care au răspuns în sondaj (58%) spun că ar investi mai mult în cripto, dacă domeniul ar fi mai reglementat, arată cercertarea publicată de CNBC.

Conform sondajului, cea mai mare preocupare din punct de vedere financiar pentru investitorii de retail este creşterea costului vieţii - 55%. Pe locul al doilea se situează creşterea ratelor dobânzilor, opţiunea fiind indicată de 28% dintre cei ce au participat la sondaj. De altfel, inflaţia ridicată este o adevărată lovitură pentru acţiuni, deoarece băncile centrale ridică ratele dobânzilor pentru a domoli creşterea generalizată a preţurilor.

Investitorii de retail au fost pe prima pagină a ziarelor anul trecut, după ce o comunitate de traderi activi pe Reddit şi alte platforme sociale a reuşit să crească puternic preţul acţiunilor companiei americane de jocuri GameStop. Acum, aşa-numitele "acţiuni meme" nu mai prezintă interes pentru majoritatea investitorilor de retail, conform Finimize. Potrivit sondajului, 84% dintre cei care au răspuns nu au investit niciodată în astfel de titluri.

"Mania GameStop a fost ceva de moment, iar încercările recente de a organiza o mişcare similară nu au reuşit să prindă tracţiune. Pe măsură ce mediul devine tot mai incert, ne aşteptăm ca volumele investitorilor de retail să scadă, dar totuşi aceştia să continue să investească", a spus Max Rothery, vicepreşedinte al Finimize, la CNBC.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. si eu cred(eam) la fel

    Da, retailerii, cei care in mod constant... nu fac bani.

    Vedeti ca deja unii au furat startul acum pe final de noiembrie / decembrie ca sa cumpere pana nu vine retailul gramada pe ianuarie. 

    1. zici?

      mai vorbim! 

      p.s. pacat ca nu ai semnat cu un nume sa pot sa dau mai usor de tine. Hai cumpara, mai cumpara!  

      inca ceva:

      ia sa vada matalutza ce CADERE de neam prost va avea loc intre 12 si 23 decembrie 2022 !  

      Nu te mai da cunoscător.

      Habar.N-am.Vali a facut 100 de predictii care mai de care mai prostesti si fantasmagorice.

      Mai tii minte Vali cu petrolul la 200-300$ barilul, in decembrie? :))))

      Nu ti-e rusine?! 

    cand toata lumea se asteapta la ceva, de obicei nu se intampla. de obicei am zis, nu niciodata. eu personal am 30% din bani cash, astept pleasca cea mare, dar.. sa vedem

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb