ZIARUL BURSA

09 decembrie 2022
Ediţia din 19.10.2024
Foaie verde de şergăn iar ne-au tras-o la Şengăn

Foaie verde de şergăn iar ne-au tras-o la Şengăn

Cornel CodiţăEditorial / 9 decembrie 2022

Cornel Codiţă

Şerganul este o plantă. Vă las pe dumnea­voastră să desluşiţi care, ce şi cum, să vă mai îm­prospătaţi cu­noştinţele de botanică. Şengănul ("Schen­gen" pe limba neaoş bruxeleză) este....E, aici povestea trebuie depănată de la începutul începutului, aşa cum şade bine oricărei poveşti, cu...a fost odată ca niciodată, pe vremea cînd se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci şi nouă de oca de fier şi se arunca în slava cerului, pe cînd făcea plopşoru pere şi răchita micşunele, de cînd se băteau urşii-n coade, de cînd se luau de gît lupii cu mieii de se sărutau înfrăţindu-se...

Aderarea României la Schengen, respinsă în Consiliul JAI

Aderarea României la Schengen, respinsă în Consiliul JAI

Sabin S. BrandiburuPolitică / 9 decembrie 2022

România nu va intra în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2023, în urma rezultatului votului din cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), unde votul obţinut a fost de 25 de voturi "pentru" şi 2 voturi "împotrivă". Austria s-a opus cu vehemenţă aderării Româ­niei la spaţiul Schengen, motivând că există o problemă a migranţilor şi că "Schengen nu funcţionează", iar până când aceste probleme nu vor fi rezolvate, România şi Bulgaria nu trebuie acceptate în spaţiul Schengen. Cu toate acestea, Austria a susţinut aderarea Croaţiei.

Se pun bazele primelor bănci de sânge pentru nevaccinaţi

Se pun bazele primelor bănci de sânge pentru nevaccinaţi

Cristian DogaruMiscellanea / 9 decembrie 2022

Pe fondul înmulţirii morţilor subite, multe dintre ele mediatizate şi în mass media, şi apariţiei unor studii privind miocarditele post-vaccin, cererea de sânge de la nevaccinaţi este în creştere, iar afacerea se anunţă profitabilă.

"Piaţa de amanet - un barometru al evenimentelor prin care trece societatea"

"Piaţa de amanet - un barometru al evenimentelor prin care trece societatea"

A consemnat Andrei IacomiBănci-Asigurări / 9 decembrie 2022

(Interviu cu Cosmin Popovici, directorul general al CreditAmanet) 

"Dorim să ne intensificăm prezenţa dincolo de graniţe" "Intenţionam să implementăm proiecte de digitalizare, dar contextul pandemic ne-a forţat să accelerăm aceste măsuri, pe care acum vrem să le rafinăm" "Am devenit societate pe acţiuni în primul rând pentru o guvernanţă eficientă şi obiectivă, ceea ce facilitează atragerea de finanţări"

Reporter: Care este gama de servicii pe care le oferă CreditAmanet? Puteţi să detaliaţi?

Cosmin Popovici: CreditAmanet, companie devenită luna trecută societate pe acţiuni, oferă clienţilor săi o gamă variată de servicii, dezvoltate pe mai multe linii de business. Deţinem cea mai diversificată platformă de tranzacţionare pentru metale preţioase, electronice, bijuterii şi produse de lux. Clienţii noştri beneficiază şi de credite tip amanet prin cele 25 de agenţii existente la nivel naţional, precum şi de servicii de schimb valutar.

Scăderi pentru indici

BVB Scăderi pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 9 decembrie 2022

Marcel Murgoci, Estinvest: "Ratarea intrării ţării noastre în Schengen nu are, cel puţin pentru moment, un impact major în piaţă" 

Tranzacţii de doar 39 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi, în ziua în care România a ratat intrarea în Spaţiul Schengen. Indicele BET, ce grupează cele mai lichide 20 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un declin de 0,62%, la 12.152 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,16%, până la 2.263 de puncte.

"Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic. (...) Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic şi nu ne vom opri până nu îl vom atinge", arată preşedintele Klaus Iohannis.

Decizia Austriei nemulţumeşte clasa politică de la Bucureşti

G.M.Politică / 9 decembrie 2022

Respingerea de către Austria a intrării României în spaţiul Schengen a stârnit o mulţime de reacţii negative la adresa guvernului de la Viena din partea factorilor decidenţi de la Bucureşti. De la preşedintele Klaus Iohannis şi liderii coaliţiei de guvernare, până la parlamentarii aflaţi în opoziţie, politicienii români consideră votul Austriei ca fiind nedrept sau o decizie mizerabilă.

Investitorii de retail cred că acţiunile vor atinge minimul anul viitor

SONDAJ CNBC Investitorii de retail cred că acţiunile vor atinge minimul anul viitor

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 9 decembrie 2022

Cei mai mulţi intenţionează să investească în titluri din Big Tech precum Apple, Microsoft, Google şi Meta 

Investitorii de retail nu au fost speriaţi de scăderea acţiunilor din acest an. În ciuda creşterii costului vieţii, anul viitor majoritatea investitorilor individuali intenţionează să plaseze aceeaşi sumă de bani sau chiar mai mult în instrumente financiare, potrivit unui sondaj realizat de platforma de investiţii Finimize din Londra, scrie CNBC.

Antreprenorii solicită eliminarea "taxei pe soare" adoptată de Guvern

CNIPMMR: Antreprenorii solicită eliminarea "taxei pe soare" adoptată de Guvern

GEORGE MARINESCUCompanii / 9 decembrie 2022

Taxarea prosumatorilor prevăzută de ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern în 29 noiembrie reprezintă o greşeală ce trebuie corectată rapid au afirmat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi Răzvan Nivolescu, preşedintele Asociaţiei pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC), ieri, cu prilejul semnării unui protocol de colaborare între cele două organizaţii.

Creşterea salarială propusă de Guvern trebuie să rămână în buzunarele angajaţilor

CNIPMMR: Creşterea salarială propusă de Guvern trebuie să rămână în buzunarele angajaţilor

GEORGE MARINESCUPolitică / 9 decembrie 2022

Reprezentanţii antreprenorilor mici şi mijlocii din ţara noastră nu sunt de acord cu modul în care Guvernul doreşte să crească salariul minim brut de la 2550 lei la 3000 lei începând cu 1 ianuarie 2023, deoarece în formula dorită de Executiv angajaţii ar cunoaşte o majorare netă mai mică decât în varianta propusă de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Foto: Adrian Mihai, CEO şi cofondator FAN Courier (centru), Neculai Mihai, cofondator FAN Courier (dreapta), Felix Pătrăşcanu, cofondator FAN Courier.

ÎN CREŞTERE CU 10% FAŢĂ DE ANUL ANTERIOR Afaceri de peste 225 de milioane de euro pentru FAN Courier, în 2022

A.V.Companii / 9 decembrie 2022

Compania de curierat a realizat investiţii record - de 31,5 milioane de euro - anul acesta, cele mai importante proiecte fiind dezvoltarea reţelei de lockere, digitalizarea, extinderea HUB-urilor şi a flotei 

FAN Courier estimează că va încheia anul 2022 cu o cifră de afaceri de 225 de milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de anul anterior, în pofida unui an plin de provocări şi incertitudini, potrivit anunţului făcut de compania de curierat.

Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 1,55 milioane de euro

PENTRU CONSTRUCŢIA ŞI LIVRAREA UNEI NAVE FLUVIALE Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 1,55 milioane de euro

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 9 decembrie 2022

În primele nouă luni, producătorul de nave a avut o pierdere de 2,3 milioane de lei, rezultatul fiind influenţat de contextul mondial/european nefavorabil, conform companiei  

Şantierul Naval Orşova (SNO) a încheiat un contract pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale în valoare de 1,55 milioane de euro plus TVA, a anunţat compania printr-un raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Centru de Cercetări pentru Plante Medicinale şi Aromatice

INVESTIŢIE Centru de Cercetări pentru Plante Medicinale şi Aromatice

O.D.Miscellanea / 9 decembrie 2022

Cercetarea este o componentă foarte importantă pentru activitatea didactică. Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Târgu Mureş a inaugurat noul Centru de Cercetări pentru Plante Medicinale şi Aromatice din cadrul Facultăţii de Farmacie, realizat printr-o investiţie de 500.000 euro.

OMS pregăteşte un acord pentru combaterea viitoarelor pandemii

OMS pregăteşte un acord pentru combaterea viitoarelor pandemii

O.D.Miscellanea / 9 decembrie 2022

Realităţile se schimbă, iar lumea se pregăteşte pentru viitoarele pandemii. Negocierile asupra unui proiect de acord global pentru a combate mai bine următoarea pandemie vor începe la sfârşitul lui februarie 2023, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

CIO caută soluţii pentru reintegrarea sportivilor din Rusia şi Belarus

CIO caută soluţii pentru reintegrarea sportivilor din Rusia şi Belarus

O.D.Sport / 9 decembrie 2022

Majoritatea sportivilor din Rusia şi Belarus sunt victime nevinovate ale războiului din Ucraina şi ale deciziilor forurilor sportive internaţionale. Comitetul Internaţional Olimpic vrea să "exploreze modalităţile" de reintegrare a sportivilor ruşi şi belaruşi, suspendaţi din toate competiţiile internaţionale de la sfârşitul lunii februarie a anunţat preşedintele CIO, Thomas Bach.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 9 decembrie 2022

MACRO NEWSLETTER 9 decembrie 2022

Macroeconomie / 9 decembrie 2022

Creditul de consum din SUA a înregistrat o creştere sub aşteptări în octombrie 2022, de 27,1 miliarde de dolari, după o creştere cu 25,8 miliarde în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 8,1%, de la 8%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo