CNIPMMR: Creşterea salarială propusă de Guvern trebuie să rămână în buzunarele angajaţilor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 9 decembrie 2022

Creşterea salarială propusă de Guvern trebuie să rămână în buzunarele angajaţilor

Reprezentanţii antreprenorilor mici şi mijlocii din ţara noastră nu sunt de acord cu modul în care Guvernul doreşte să crească salariul minim brut de la 2550 lei la 3000 lei începând cu 1 ianuarie 2023, deoarece în formula dorită de Executiv angajaţii ar cunoaşte o majorare netă mai mică decât în varianta propusă de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Potrivit Guvernului, salariul minim brut se va majora cu 450 lei, iar pentru 200 lei din această sumă nu se vor plăti taxe şi impozite.

Antreprenorii doresc ca restul de 250 lei să fie scutit de taxe în cazul companiilor care vor majora salariile angajaţilor peste pragul de 3000 lei. care majorează salariul peste 3.000 de lei.

"Obiectivul Consiliului Naţional al IMM-urilor a fost dintotdeauna ca mai mulţi bani să ajungă efectiv la angajaţi pentru că de fiecare dată când salariul minim pe economie se stabileşte la o anumită sumă, cel care câştigă întotdeauna este statul, aproape jumătate din sarcina fiscală mergând către stat. În acest moment, cu 200 de lei deducere pentru salariul minim netul este de 1864 de lei. Dacă s-ar alege formula propusă de noi, adică încă 250 lei neimpozabili, netul ar ajunge la 2114 lei", a declarat, ieri, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, care a afirmat că nu există niciun impact bugetar negativ cu privire la soluţia propusă de antreprenori, fiind îndeplinite toate plafoanele bugetare, cu încadrarea în indicii stabiliţi de Guvern.

Reprezentanţii antreprenorilor susţin că niciun angajat nu va avea de suferit la pensie pentru neimpozitarea şi netaxarea celor 200 lei suplimentari la venitul net.

"În plenul Consiliului Economic şi Social, reprezentanţii Ministerului Muncii ne-au confirmat faptul că cei 200 lei neimpozabili vor fi luaţi în calcul la punctul de pensie, asta ca să fie spulberate anumite mesaje că se pierde o parte din pensie pentru cei 200 lei", a afirmat Sterică Fudulea, secretar general al CNIPMMR.

Potrivit unor surse guvernamentale, se ia în calcul ca facilitatea de 200 de lei netaxaţi să se aplice salariilor până în 5.000 de lei, cu condiţia ca angajatorul să aplice însă o majorare de 450 de lei.

Reprezentanţii antreprenorilor vor avea o nouă întâlnire pe tema majorării salariului minim pe economie cu premierul, ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, la începutul săptămânii viitoare.

"Dorim ca, în urma discuţiilor, să punem bazele şi pentru majorarea salarială din 2024, deoarece mărirea voluntară neimpozabilă poate sta la baza salariului minim şi în acel an. Din păcate, avem foarte târziu discuţia privind majorarea salariului minim pentru anul 2023, deoarece aplicabilitatea lui va fi de la 1 ianuarie, iar companiile şi-au întocmit deja planul de afaceri şi bugetul pentru anul viitor", a spus Florin Jianu.

Preşedintele CNIPMMR a precizat că antreprenorii doresc instituirea unui mecanism predictibil privind majorarea salariului minim pe economie, dar din păcate guvernanţii nu au găsit încă o soluţie în acest sens pe care să o aprobe şi să o implementeze în următoarea perioadă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb