Decizia Austriei nemulţumeşte clasa politică de la Bucureşti

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 9 decembrie 2022

"Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic. (...) Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic şi nu ne vom opri până nu îl vom atinge", arată preşedintele Klaus Iohannis.

"Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic. (...) Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic şi nu ne vom opri până nu îl vom atinge", arată preşedintele Klaus Iohannis.

Respingerea de către Austria a intrării României în spaţiul Schengen a stârnit o mulţime de reacţii negative la adresa guvernului de la Viena din partea factorilor decidenţi de la Bucureşti. De la preşedintele Klaus Iohannis şi liderii coaliţiei de guvernare, până la parlamentarii aflaţi în opoziţie, politicienii români consideră votul Austriei ca fiind nedrept sau o decizie mizerabilă.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că opoziţia Austriei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen este una "nedreaptă", iar ţara noastră merita un vot favorabil, având în vedere rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene, conform unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

"România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic. (...) Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic şi nu ne vom opri până nu îl vom atinge", arată preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă s-a arătat dezamăgit de votul Austriei privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, dar a precizat că România va relua procesul de aderare.

"Toate statele au fost de acord să ne deschidă porţile pentru Schengen, cu o singură şi nejustificată excepţie, Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă pentru că un singur stat membru a refuzat. Această decizie rămâne fundamentată pe alegaţii bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naţionale, am folosit datele agenţiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene. Am recunoscut dificultăţile statelor membre care se află sub presiuni migratorii şi am marşat pe găsirea unor soluţii. Regretăm şi sincer nu înţelegem poziţia inflexibilă adoptată de Austria. (...) România va relua procesul de aderare la Schengen. Acesta rămâne obiectivul ţării noastre", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat dur votul dat de Austria împotriva intrării României în spaţiul Schengen.

"Unitatea şi stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-şi abandoneze camarazii europeni şi să servească - în schimb - intereselor Rusiei. Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranţă, vor exista consecinţe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduinţa Austriei! Noi vrem doar să fim trataţi corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european. (...) Opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin", a declarat Marcel Ciolacu, care a lăsat să se înţeleagă că atunci când interesele Austriei vor ajunge la vot în Consiliul UE nu este exclus ca România să îşi folosească dreptul de veto.

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a calificat drept "o decizie mizerabilă" opoziţia Austriei la aderarea României la spaţiul Schengen.

"Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetăţean român, împotriva tuturor comunităţilor din România, împotriva bunului simţ, împotriva legilor care guvernează libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplineşte toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, are susţinerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile şi valorile comune pot fi călcate în picioare. România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis şi fără a ceda la şantajul mizerabil din partea Austriei", a afirmat Kelemen Hunor, într-o postare, pe pagina sa oficială de Facebook.

Lucian Bode, ministrul de Interne, a afirmat că prima care se bucură de faptul că România nu a intrat în spaţiul Schengen este Federaţia Rusă.

"Cuvinte precum unitate, încredere, solidaritate sunt des folosite atunci când încercăm să definim principiile de funcţionare ale Spaţiului Schengen. Astăzi, aceste principii au fost călcate în picioare. (...) Nu e un vot împotriva României, un vot împotriva Uniunii Europene în ansamblul său, ci împotriva unităţii noastre, de care unii actori, din păcate, non UE se pot bucura. României i s-au făcut multe nedreptăţi în istorie. De cele mai multe ori, la realizarea acestora a pus umărul Rusia. Simţim că Rusia e pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României. (...) Credeţi că Rusiei nu-i convine de minune că România nu este integrată pe deplin în spaţiul Uniunii Europene? Îi convine!", a declarat Lucian Bode.

Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR consideră că Austria ne-a refuzat un drept legitim.

"Decizia Consiliului JAI este profund nedreaptă. Românii merită să intre în Schengen. Şi-au câştigat acest drept cu multă muncă şi seriozitate.

Poziţia guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. Inexplicabilă e şi poziţia PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis şi PNL. Ieri, şeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu ţin de România", a declarat Cătălin Drulă.

La rândul său, preşedintele formaţiunii politice Forţa Dreptei, deputatul Ludovic Orban, a spus că neacceptarea ţării noastre în spaţiul Schengen reprezintă un eşec major al actualei coaliţii PSD-PNL- UDMR şi, mai ales, un eşec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a ţării, preşedintele Klaus Iohannis.

"Astăzi, două ţări au votat împotrivă: Austria şi Olanda. Prima a votat în mod explicit împotriva României, a doua a votat contra pentru că România era la pachet cu Bulgaria. Opoziţia Austriei a surprins complet oficialii români şi reprezintă o schimbare de poziţie care nu a fost anticipată de diriguitorii diplomaţiei româneşti, care au reacţionat tardiv şi stângaci. Opoziţia Olandei se datorează deciziei lui Iohannis de a rămâne cuplaţi de Bulgaria la votul de aderare la spaţiul Schengen, deşi se ştia că Olanda nu va vota aderarea Bulgariei, deci nici a României.

Susţin şi eu categoric că nici Austria, nici Olanda nu au niciun temei serios pentru votul lor împotrivă. Dar votul lor împotrivă este şi rezultatul unei acţiuni ineficiente a conducătorilor diplomaţiei româneşti", a declarat Ludovic Orban.

Liderul REPER, deputatul european Dacian Cioloş a afirmat că poziţia guvernului Austriei "este cinism la rang de politică de stat, faţa hidoasă a populismului şi politicieni pentru care parteneriatul e bun doar atunci când serveşte intereselor proprii".

"Am fost luaţi ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcţie favorabilă lor. Era previzibil, dar, din păcate, politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă, în loc să negocieze ferm, în ultimii ani şi în ultimele luni, o poziţie puternică a României. Opoziţia Austriei nu este un accident. Dincolo de jocurile politice de la Viena, este şi rezultatul politicii noastre", a spus Dacian Cioloş.

O reacţie la votul Austriei a avut şi deputatul George Simion, preşedintele AUR, care a spus: "Argumentele oficialilor austrieci constituie o jignire inacceptabilă pentru români şi Statul Român. Fluxurile de migranţi provenite din România şi aşa-zisele presiuni ale autorităţilor de la Bucureşti asupra managementului companiilor austriece care activează în ţara noastră sunt minciuni odioase proiectate în spaţiul public anume pentru a evidenţia dispreţul cu care partenerii noştri ne tratează. Am fost respinşi din Spaţiul Schengen de cel mai privilegiat partener comercial al României din ultimii 33 de ani".

De altfel, liderul AUR i-a invitat pe membrii şi simpatizanţii partidului la un protest, astăzi, la ora 18, în faţa Ambasadei Austriei din Bucureşti. Invitaţia a fost făcută printr-o postare pe pagina oficială de Facebook a lui George Simion.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. care mai e client la austrieci e cel mai gunoi roman

    1. Statul roman trebuie sa dea in judecata Austria si sa ceara despagubiri echivalente cu pierderile inregistrate de noi, de acum si pana la admiterea in Schengen. Austria a votat tendentios si discriminatoriu. Cancelarul Werner von Kremlin a declarat ca respinge Romania pentru ca Austria are probleme cu emigrantii, dar a votat pentru Croatia care furnizeaza Austriei de cateva ori mai multi emigranti decat Romania.

    Care clasa politica? Aia care fura cot la cot cu valorile europene?

    1. Clasa politica e impostorul din poza (aflat in prezent la schi) + Ciolacu, Ciuca, Aurescu, Rares Bogdan, Bode.. din astia. Cu astia vrem noi sa intram in Schengen

      E clar ca Austria nu a reprezentat vointa Uniunii Europene. Fisura creata de Ungaria si acum Austria cere masuri radicale. Cum vor gestiona situatia politicienii din Bruxelles asa va arata si viitorul Uniunii. Nu vreau sa cred ca si ei sunt la fel de "calitativi" ca ai nostrii.

    Esti un loser.

    Politicienii nostrii, obisnuiti sa faca chestii mizerabile, dau din cap dezaprobator catre politicienii australopiteci: "chiar asa, ba?!".

    Cel in poza s-a zbatut cel mai putin pentru aderare.Afost preocupt de pblemele mondale.Are deja sacii in caruta si perspecel loale sunt sumbre pentu e.

    VRETI SA PLATITI PRETUL "TRANZACTIEI" DATA VIITOARE, CUMVA?!

    clasa politica este principalul vinovat , ca i-a obisnuit pe toti sa vina sa ceara orice fara nici cea mai mica opozitie , ba erau de acord inainte de a deschide gura si mai si plusau de la ei . niste tradatori .

    Mai lipseste Dragnea sa se jeluiasca.desi am impresia ca o face prin cateva voci ale celor prezentati in articol.

    1. dragnia , dragnia atata stiti !

    clasa politica s-a scandalizat, vai.. pai daca stiau ca vine votul de schengen, care e important pt Romania, de ce n-au pus naibii la punct vamile, ca doar stiau ca acolo e buba?? sau cine trebuia sa se ocupe duhul sfant?

    1. Asa este,trebuie sa puna la punct vamile sa nu mai ajunga la noi gunoaiele de la toata lumea.Intai de toate trebuie sa ne vedem interesul ,cu gunoaiele,cu traficul de carne vie,cu drogurile,cu contrabanda.In ceea ce priveste migrantii,mai usurel fiindca oricum nu vor la noi,nu trebuie sa ne spetim pe gratis.Trebuie sa facem si noi precum Erdogan,cum nu-i convine ceva da drumul migrantilor!

    Asa politicieni am votat de zeci de ani,

    ne meritam soarta,degeaba cautam vinovati

    de serviciu 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb