FLORIN JIANU, PREŞEDINTE CNIPMMR: "Prioritatea zero a bugetului de stat ar trebui să fie independenţa energetică"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 9 decembrie 2022

"Prioritatea zero a bugetului de stat ar trebui să fie independenţa energetică"

Antreprenorii din ţara noastră consideră că bugetul de stat trebuie întocmit pe priorităţi şi obiective, iar cea mai importantă prioritate este asigurarea independenţei energetice a ţării noastre şi a companiilor care activează în economia românească. De aceea ei nu sunt miraţi de reducerea bugetară stabilită de Guvern pentru anul viitor în dreptul Ministerului Energiei şi consideră că aceasta reprezintă o consecinţă a sumelor necheltuite pentru proiectele de investiţii în acest domeniu extrem de important al economiei naţionale, aşa cum a declarat, ieri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

"Dacă în bugetul de stat pe anul viitor am găsit programe pentru IMM-uri, continuarea susţinerii anumitor măsuri, nu am văzut programe pentru energie în bugetul ministerului de resort şi nici în bugetul de stat. Eu cred că bugetul ar fi trebuit să înceapă, la capitolul investiţii, cu astfel de programe. Bugetezi pe priorităţi şi pe obiective, iar prioritatea zero a economiei şi a societăţii este în acest moment rezolvarea problemei independenţei energetice. Mărturisesc că nu am văzut acest aspect în bugetul de stat, ceea ce pentru noi reprezintă un mare semn de întrebare. Mi-aş fi dorit să vedem programe de independenţă energetică, inclusiv în bugetul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului. (...) Uitaţi-vă la proiectul Electric-Up derulat de Ministerul Energiei. Merge bine în acest moment, după ce timp de doi ani nu s-a întâmplat nimic. Practic avem un program funcţional în mijlocul iernii, când el ar fi trebuit să fie implementat cu mult înainte în acest an şi IMM-urile să fi avut deja în funcţiune capacităţile de producţie de energie proprii", a afirmat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Reprezentantul antreprenorilor a precizat că nu mai pot fi puse în bugetul de stat programe de genul Electric-Up, care a fost bugetat în ultimii doi ani, dar Ministerul Energiei a fost incapabil să cheltuiască sumele alocate.

Cei doi ani de pandemie au dus la un dezechilibru total în privinţa strategiei Ministerului Energiei pe stabilirea bugetului propriu, susţin reprezentanţii antreprenorilor.

"Acest comportament se vede în modul în care a fost implementat programul Electric-Up, care ar fi trebuit ca acum să fi fost deja implementat şi deschisă cea de-a doua sesiune de finanţare. Datorită faptului că avem o creştere de peste 30% pe componenta de achiziţie pentru echipamentele specifice programului, vă pot spune că sunt peste 30% din solicitanţii declaraţi eligibili, care au renunţat la program. Plecând de la premisa că avem o investiţie de 100% fără TVA, astăzi prin prisma creşterii costurilor cu echipamentele valoarea investiţională a crescut cu aproape 50%. Electric-Up este un program care, din punctul meu de vedere, va fi un fiasco, în condiţiile în care legislaţia secundară care ar trebui să reglementeze modul de comercializare a energiei obţinută în cadrul acestui program nu este realizată într-o manieră în care să fie aplicată. De aceea nu se poate aproba pentru Ministerul Energiei un buget consolidat mai mare, deoarece a avut parte doar de nerealizări", a afirmat Felix Căprariu, coordonatorul Task-Force-ului pe Energie din cadrul CNIPMMR.

Preşedintele CNIPMMR a menţionat că antreprenorii nu au problemă cu privire la alocarea sumelor în bugetul de stat pentru 2023, ci au rezerve cu privire la calitatea cheltuirii banilor respectivi. Potrivit oamenilor de afaceri, una dintre instituţiile care nu reuşeşte să cheltuiască sumele alocate pentru implementarea unor programe este chiar Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, chiar dacă ministrul Daniel Cadariu afirma în urmă cu câteva zile că execuţia bugetară la 10 luni arată că a fost cheltuită 85% din alocare.

"Uitaţi-vă că în acest moment la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului nu sunt cheltuiţi banii pe Start-up Nation şi pe Femeia Antreprenor, şi pe niciunul dintre programele naţionale bugetate pentru anul 2022. Dacă aş fi la Ministerul Finanţelor nici nu i-aş mai aloca bani acestui minister pentru anul 2023, ţinând cont că nu a cheltuit sumele alocate pentru anul în curs. (...) În momentul în care ai 15.000 de aplicanţi pe Start-up Nation, care nici măcar nu sunt evaluaţi şi care nici măcar nu au semnat contractele de finanţare, înseamnă că programul lansat în 2022 se transformă în programul anului 2023, în cel mai bun caz. Dacă vom corela datele şi ne uităm că în anul 2023 Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului va primi credite bugetare să îi plătească pe cei care au demarat un proiect în 2022, asta înseamnă că Start-up Nation lansat în 2022 va deveni programul anului 2024. Este neseriozitate în acest tip de abordare a cheltuirii bugetelor alocate ministerelor, pe care noi nu o putem acoperi, neglija sau să spunem că ea nu există. Dincolo de orice sumă - că e 1 leu, că sunt 10 lei, că vorbim despre 100 lei - calitatea şi timingul cheltuirii acestor bani reprezintă cheia necesară. Or performanţa actualei conduceri a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului este zero în opinia noastră. Vorbim despre o performanţă nesatisfăcătoare, iar actualul ministru este în contratimp şi dă mesaje care nu au legătură cu realitatea", a spus Florin Jianu.

"Dacă tot este să discutăm despre finanţare, am văzut că zilele acestea Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului organizează un târg al IMM-urilor unde finanţarea pe fiecare societate este de... 1500 lei. Extraordinar! Apoi ministerul a avut programul Agri-Food unde a pierdut din start 500.000 euro la momentul semnării contractului şi acum cred că sunt peste 100 de beneficiari care nu vor mai primi granturi. De ce? Pentru că a găsit Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului o chichiţă privind numărul de angajaţi ai unei companii în Revisal, lucru pe care ministerul şi-l putea lua singur din programul respectiv. Trebuie să ţinem cont de faptul că firmele respective au avut în conturile lor stocate sume ce reprezintă 15% din grantul care urma să le fie acordat. Adică vreo 30 milioane euro au dormit vreo patru luni de zile deoarece Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului nu a putut, nu a avut şi nu ştie ce s-a întâmplat. Pe întreprinzători nu îi interesează aceste lucruri. Ministrul Cadariu trebuia să găsească soluţii viabile. Noi i-am oferit şi soluţia la momentul respectiv - semnarea unor contracte cu clauze suspensive astfel încât să nu piardă niciun ban din alocarea iniţială de 200 milioane euro. Sunt banii noştri, nu sunt ai ministerului, dar din păcate s-a ales soluţia pierderii unei părţi din ei", a precizat Sterică Fudulea, secretar general al CNIPMMR.

De aceea, reprezentanţii antreprenorilor solicită Guvernului eficienţă în cheltuielile prevăzute în bugetul de stat şi prioritizarea lor în funcţie de nevoile reale ale economiei naţionale şi ale societăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb