"Dacă cerinţele de mediu nu sunt implementate corespunzător, urmările pot fi foarte costisitoare pentru companii"

A CONSEMNAT ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii / 9 decembrie 2022

"Dacă cerinţele de mediu nu sunt implementate corespunzător, urmările pot fi foarte costisitoare pentru companii"

(Interviu cu Daniela Dobre, directorul executiv al Green Environment Support)

Reporter: Conduceţi o companie care furnizează servicii pentru conformarea agenţilor economici la legislaţia de mediu. Cum a evoluat interesul firmelor pentru protecţia mediului de la momentul la care aţi creat Green Environment Support până în prezent?

Daniela Dobre: În ultimii ani a crescut considerabil gradul de conştientizare al companiilor româneşti în privinţa obligaţiilor pe care le au în ceea ce priveşte legislaţia specifică. Unele companii aleg să externalizeze serviciile către firme de consultanţă, în timp ce în companiile mari există o persoană desemnată intern sau un departament şi un consultant extern. În cei peste 11 ani de activitate, am adunat peste 300 de clienţi care au ales să externalizeze către noi obligaţiile de raportare către autorităţi.

Dar, desigur, există, în continuare antreprenori care aleg să nu ia măsuri în direcţia conformării sau nu îşi cunosc obligaţiile, ceea ce poate duce la sancţiuni foarte mari, care pornesc de la 15.000 de lei, dacă deşeurile nu sunt gestionate şi raportate corespunzător.

Reporter: Ce servicii puneţi la dispoziţia firmelor şi care este segmentul pe care primiţi cele mai multe solicitări?

Daniela Dobre: Serviciile pe care le oferim sunt foarte variate, acestea fiind adaptate nevoilor fiecărui client. Pornim de la partea de managementul deşeurilor, de care are nevoie orice agent economic, unde îi consiliem pe clienţi cu privire la colectarea selectivă, încadrăm corespunzator deşeurile şi întocmim evidenţa lunară şi raportarile anuale către Agenţia pentru Protecţia Mediului. Pentru producători sau importatori, ne ocupăm de întocmirea declaraţiei către Administraţia Fondului pentru Mediu cu privire la contribuţiile pentru care au obligaţii (ambalaje, echipamente electrice, baterii, uleiuri, substanţe periculoase etc).

Pentru activităţile cu impact asupra mediului, unde este necesară obţinerea autorizaţiei de mediu, putem să susţinem agenţii economici de la obţinerea autorizaţiei până la raportările specifice care pot fi foarte variate şi complexe.

Serviciul privind auditul de conformare cu legislaţia de mediu este în general pretabil pentru companii mai mari care vor să se asigure că nu există niciun risc în cazul unui control din partea autorităţilor şi, de asemenea, dacă apelează la cele mai bune soluţii pentru îndeplinirea obligaţiilor.

Daniela Dobre: "Managementul deşeurilor trebuie să fie foarte eficient"

Reporter: Ce îndemnaţi să facă un întreprinzător ca să aibă o afacere prietenoasă cu mediul?

Daniela Dobre: Totul porneşte de la un audit de conformare de mediu pentru a fi identificate eventualele riscuri din punct de vedere al protecţiei mediului în activitatea sa. Urmează investiţia în utilaje şi soluţii care pot ajuta afacerea să-şi scadă impactul asupra mediului. Tot acest flow de conformare la legislaţia de mediu se uşurează considerabil dacă startul este unul corespunzător: managementul deşeurilor trebuie să fie foarte eficient, astfel încât să se prevină, de fapt, generarea de deşeuri. Aceasta se obţine prin reutilizarea lor şi reciclare, eliminarea fiind pasul final, la care să se apeleze abia în ultimă instanţă, când nu mai există opţiuni de valorificare a deşeurilor.

Reporter: Cum pot să ajute practicile sustenabile o afacere?

Daniela Dobre: Cerinţele legislative în domeniul mediului sunt tot mai drastice, iar dacă nu sunt implementate corespunzător, urmările pot fi foarte costisitoare pentru companii, prin prisma taxelor percepute de stat sau a amenzilor impuse de autorităţi în urma controalelor. În afară de aceasta, românii au devenit tot mai preocupaţi de achiziţia de produse şi servicii eco/sustenabile, astfel încât agenţii economici trebuie să folosească practicile sustenabile în activitatea lor dacă vor să rămână în competiţia pentru preferinţele clientului final.

Este foarte important ca dezvoltarea economică a unei companii să se facă într-o manieră durabilă care să implice atât componenta socială - asigurarea unui mediu de lucru adecvat, investiţii în educarea publicului, ajutarea comunităţii din care face parte, cât şi componenta responsabilă de producţie, prin folosirea de tehnologii şi resurse regenerabile.

Daniela Dobre: "Este foarte important să existe mai multe acţiuni de informare din partea autorităţilor privind colectarea selectivă"

Reporter: Care sunt cele mai mari provocări pentru companii în adoptarea practicilor sustenabile?

Daniela Dobre: Înţelegerea legislaţiei în vederea conformării la aceasta. Textele oficiale nu sunt întotdeauna clare, ceea ce poate duce la interpretări eronate ale acestora. De asemenea, ideea de a parcurge singuri legislaţia stufoasă îi face pe mulţi proprietari de companii să refuze să se informeze asupra obligaţiilor către autorităţile de mediu, ceea ce poate atrage după sine o mulţime de sancţiuni şi penalităţi cu impact considerabil asupra bugetului şi activităţii business-ului.

La aceste impedimente putem adăuga şi lipsa educaţiei de bază în ce priveşte protecţia mediului, finanţarea precară şi infrastructura deficitară, obţinem un tablou destul de complex al luptei pe care un agent economic trebuie s-o poarte pentru implementarea şi dezvoltarea practicilor sustenabile în activitatea sa. În afară de aceasta, trebuie ca întreg lanţul de business în care acest agent economic este implicat - aprovizionarea şi distribuţia - să respecte aceleaşi principii.

Iar toate aceste demersuri trebuie să aibă sprijinul autorităţilor care au datoria să facă investiţii la nivel local pentru sectorul colectării deşeurilor.

Reporter: Cum credeţi că ar putea creşte gradul de conştientizare privind conformarea cu legislaţia de mediu?

Daniela Dobre: La nivelul populaţiei, cred că este foarte important să existe mai multe acţiuni de informare din partea autorităţilor privind colectarea selectivă întrucat schimbarea ar trebui să înceapă cu fiecare dintre noi. În ceea ce priveşte companiile, sugestia mea personală ar fi să existe un ghid pentru cei care doresc să pornească o afacere astfel încât să înţeleagă care sunt toate obligaţiile, aşa cum există în alte ţări.

Daniela Dobre: "Sustenabilitatea este viitorul"

Reporter: Care va fi, în viitor, locul practicilor sustenabile în gestionarea unui business?

Daniela Dobre: Sustenabilitatea este viitorul, iar Uniunea Europeană a specificat foarte clar acest lucru, astfel încât companiile trebuie să se adapteze pentru a-şi continua şi creşte activitatea. Având în vedere că UE şi-a luat angajamentul să aloce cel puţin un trilion de euro pentru aplicarea măsurilor aferente Pactului Verde European, nici nu mai trebuie să aducem alte argumente în favoarea importanţei enorme a practicilor sustenabile în prezent, nu numai în viitor! Acest Pact Verde are ca scop atingerea neutralităţii climatice până în 2050 şi reducerea gazelor cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, însă aceste obiective pot fi atinse numai dacă sunt aplicate măsuri în toate sectoarele cu impact major asupra mediului: transport, agricultură, industrie, energie.

Reporter: Cum au evoluat cifra de afaceri şi profitul companiei anul acesta, faţă de 2021? Ce investiţii aţi făcut în dezvoltarea Green Environment Support şi ce pregătiţi pentru 2023?

Daniela Dobre: Cifra de afaceri înregistrată în 2021 este de 2 milioane de lei, cu 13% în creştere faţă de anul precedent. Conducerea companiei anunţă păstrarea trendului de evoluţie pozitivă şi în 2022, cu o cifră de afaceri estimată de 2,4 milioane de ei.

Investiţiile acestui an au fost în special în zona de digitalizare, pentru care am bugetat aproximativ 11.000 de euro. În anul 2023 vom continua în această direcţie întrucât creşterea eficienţei ne ajută să alocăm mai mult timp clienţilor noştri.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb